прессъобщение коронавирус комунистически Китай

Извън Китай, разпространението на COVID-19 е най-сериозно в Италия, Иран, Южна Корея и Япония. Не всички тези страни се намират близо до Китай, но всички имат значителни интереси в КНР.

Това разкри редакционен анализ на международната медия "Епок Таймс" от 11 март 2020 г.

Представяме ви извадки от анализа.

Началото на края за комунистическата партия?

Неотдавна, ККП се опита да изобрази драконовските мерки за справяне с епидемията с коронавирус като триумф за авторитарния режим на партията. Но китайските исторически хроники действат отрезвително. През вековете, чуми и други бедствия са предвещавали падането на имперските династии.

Ако се поучим от древните китайски учени, които възприемали историята като огледало, става ясно, че пандемията с коронавируса е свързана с ККП и нейните 70 години жестоко управление. Днес светът е взаимносвързана общност. Всяка страна, общност или организация, която поддържа твърде тесни връзки с ККП и се поддава на нейните заблуди, ще вкуси горчивите плодове от това си действие.

Италия

Италия, най-силно засегнатата страна извън Китай от 10 март насам, е първата (и единствена) държава-членка на Г-7, подписала инициативата "Един пояс, един път". В опит да закрепи отслабналата си икономика, Италия също се опита да спечели китайския пазар, като продава там луксозните си стоки.

С избухването на епидемията, довела до поставяне на страната под карантина, горните икономически планове са замразени.

Италия също е подписала с Китай спогодби за побратимени градове, измежду които Милано, Венеция и Бергамо. Това са районите, най-силно ударени от вируса.

Иран

В Близкия Изток, Иран е с най-голям брой инфектирани граждани, особено правителствени служители.

Иранският режим поддържа цялостно стратегическо партньорство с Китай от 2016 г. насам, а връзките с Пекин установява години по-рано. В нарушение на международните санкции, Иран внася ембарго стоки от Китай и продължава да продава петрол на КНР. Ислямската република позволява полети от и до четири големи китайски града до края на февруари.

Кадри, заснети от ирански граждани на място, напомнят трагедията, разиграла се в Ухан: претоварен медицински персонал, отчаяни пациенти и чували за трупове, осеяли болничните подове.

И докато официалните цифри, оповестени от иранските власти, показват смъртни случаи и потвърден брой заразени, по-малки от тези в Италия, е вероятно мащабът на епидемията да е силно подценен. Преглед на наличните данни от епидемиолог, цитиран от "Вашингтон Поуст" на 5 март, предполага, че истинският брой на заразени в Иран може да достига 28 000, близо пет пъти по-голям от официално докладвания.

Южна Корея

В Южна Корея, обществеността става все по-критична към президента Мун Дже-Ин заради отказа му да забрани достъпа на китайски туристи като цяло, вместо което е забранил достъпа само на неотдавна пътували до провинция Хубей, епицентърът на епидемията в Китай.

Над 1,4 милиона души са подписали петиция до Синята къща, призовавайки за импийчмънт на Мун. Текстът на петицията гласи: "След като станахме свидетели на реакцията на Мун Дже-Ин на новата епидемия, чувстваме, че той е президент по-скоро на Китай, отколкото на Корея."

Япония

Макар и не геостратегически партньор на КНР, Япония поставя печалбата над благоразумието. С милиони китайци, пътуващи до Япония за покупки и туризъм всяка година, страната се забави със затварянето на границата за пристигащите от континентален Китай. Япония е една от първите държави с регистрирани случаи извън Китай, с над 1000 заразени.

Тайван и Хонконг

Въпреки близостта и мащабните бизнес отношения с континентален Китай, Тайван има сравнително малко случаи на заразени с коронавируса.

На 26 януари, университетът "Джон Хопкинс" оцени Тайван като държава с втори най-висок риск за епидемия извън Китай. Но солидните предпазни мерки се оказаха ефективни.

Тайвански държавни служители започнаха да се качват на борда на самолети и да инспектират пътници още на 31 декември 2019 г., веднага след като властите в Ухан потвърдиха избухването на епидемията. В началото на февруари, Тайван забрани достъпа на чужденци, пътували до КНР. От 10 март насам, в Тайван има 47 потвърдени случая. Самоуправляващият се остров е пример за епидемиологичен контрол, въпреки неколкократните откази да го направят член на приятелски настроената към ККП, СЗО.

Китайският анализатор Хън Хъ казва, че Тайван има ясно разбиране за комунистическия режим и може би е единствената страна, научила уроците от избухването на ТОРС през 2003 г., също започнало от Китай.

В Хонконг, където милиони граждани се обявяват срещу погазването от страна на Пекин на свободите и върховенството на закона в града от миналата година насам, епидемията по подобен начин е потушена.

За контакт: Росица Йорданова, +359879344566

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies