чайна телеком коронавирус Китай жертви

Над 21 милиона мобилни абонати и 840 000 стационарни телефонни абонати в Китай са закрити през последните три месеца. Това съобщиха властите в Пекин на 19 март 2020 г. За закриването на абонатите може да са допринесли смъртни случаи в резултат от коронавируса, още известен с името "ККП вирус".

Мобилните телефони са неотменна част от ежедневието в Китай.

"Степента на цифровизиране в Китай е много висока. Хората не могат да оцелеят без мобилен телефон", казва Тан Дзинюен, базиран в САЩ експерт по Китай, в интервю за "Епок Таймс" от 21 март.

"Пенсии, социални осигуровки, билети за влак, покупки... каквото и да правят, хората се нуждаят от мобилен телефон.

Китайският режим изисква всички китайски граждани да използват мобилен телефон, за да генерират здравен код. Без зелен здравен код човек не може да се придвижва из Китай. Невъзможно е човек да закрие мобилния си номер."

Китай въведе задължително лицево сканиране на 1 декември 2019 г. с цел потвърждаване самоличността на човека, на чието име е регистриран телефонът. От 1 септември 2010 г. насам, Китай изисква всички ползватели на мобилни телефони да регистрират телефона със своя истински идентификационен номер; така държавата може да контролира разговорите посредством всеобхватна система за наблюдение.

Нещо повече, китайските граждани трябва да свържат своите банкови сметки и номер за социално осигуряване със своя мобилен телефон, защото приложенията за всички тези услуги засичат SIM картата на телефона и след това проверяват в държавната база данни, за да са сигурни, че номерът принадлежи на съответния човек.

Пекин въведе обвързани с мобилните телефони здравни кодове на 10 март. Всички в Китай трябва да инсталират приложение на мобилния си телефон и да регистрират там информация за здравословното си състояние. Приложението тогава генерира QR код (специфичен матричен баркод) в три възможни цвята, класифицирайки здравния статус на хората. Червеният цвят означава, че човекът страда от заразна болест. Жълтият цвят означава, че човекът може да страда от заразна болест. Зеленият цвят означава, че човекът не страда от заразна болест.

Пекин твърди, че целта на здравния код е да предотврати разпространяването на ККП вируса, още известен като коронавирус.

21 милиона закрити мобилни абонати

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT) обяви на 19 март броя телефонни потребители през февруари във всяка провинция. В сравнение с предишното обявление, публикувано на 18 декември 2019 г. и съдържащо информация за ноември 2019 г., броят потребители както на мобилни, така и на стационарни телефони, е намалял драстично. През същия период година по-рано, броят на абонатите е нараснал.

Потребителите на мобилни телефони са намалели от 1600.957 милиона до 1579.927 милиона, т.е. с 21.03 милиона. Стационарните абонати са паднали от 190.83 милиона на 189.99 милиона, т.е. с 0.84 милиона.

През февруари 2019 г. броят на абонатите расте. Според изявленията на MIIT от 26 март 2019 г. и 20 декември 2018 г., мобилните абонати са се увеличили през февруари 2019 г. от 1559.129 милиона на 1583.501 милиона, т.е. с 24.37 милиона. Стационарните телефонни абонати са се увеличили от 183.477 на 190.118, т.е. със 6.641 милиона.

Според Националния статистически институт на Китай, китайското население в края на 2019 г. е с 4.67 милиона души повече от 2018 г., и е достигнало 1.40005 милиарда души.

По-малкият брой стационарни телефонни абонати може да се дължи на въведената през февруари общонационална карантина, довела до затварянето на малки фирми. Намаляването броя на мобилните абонати не може да се обясни по същия начин.

Според оперативни данни на всички три китайски мобилни оператори, мобилните абонати са се увеличили през декември 2019 г., но са намалели рязко през 2020 г.

Чайна Мобайл (China Mobile) е най-големият мобилен оператор със 60 процента дял от китайския пазар на мобилни телефони. Компанията докладва, че през февруари е изгубила 7.254 милиона мобилни абонати, а през януари още 0.862 милиона абонати. Но през декември 2019 г. е отчела 3.732 милиона нови абонати.

Резултатите на Чайна Мобайл през 2019 г. са положителни: компанията има ръст от 2.411 милиона абонати през януари 2019 г. и 1.091 милиона абонати през февруари 2019 г.

Чайна Телеком (China Telecom) е вторият най-голям мобилен оператор с 21 процента от пазара на мобилни телефонни устройства. Компанията е изгубила 5.6 милиона абонати през февруари и 0.43 милиона абонати през януари.

През 2019 г. операторът привлича 1.18 милиона нови абонати през декември, 2.96 милиона през февруари и 4.26 през януари.

Чайна Юником (China Unicom) все още не е публикувала февруарските си данни, но споделя подобни тенденции от януари и 2019 г. Компанията е изгубила 1.186 милиона абонати през януари, но е регистрирала 1.962 милиона нови абонати през февруари 2019 г. и още 2.763 милиона абонати през януари 2019 г.

Китай позволява всеки възрастен да заяви най-много пет мобилни номера. От 10 февруари насам, тъй като учебните заведения са затворени, повечето китайски студенти посещават онлайн занятия, чрез своя мобилен номер. Сметките на тези студенти са регистрирани на имената на техните родители, което означава, че някои родители са регистрирали нов мобилен абонамент през февруари.

Анализ на цифрите

Големият въпрос е дали рязкият спад в броя мобилни абонати отразява закриване на абонаментите на починалите в резултат на ККП вируса.

"Може някои мигриращи работници преди да са имали два мобилни номера, единият от родния им град, другият от града, в който работят. През февруари може да са закрили номера в града, в който работят, тъй като не могат да бъдат там", казва Тан.

Тези работници трябва да са се прибрали по родните места през януари за китайската Нова година и след това повече не са могли да се върнат на работа заради пътническите ограничения.

Но тъй като за притежаването на мобилен телефон има месечна такса, повечето мигриращи работници, които са с ниски доходи, обикновено имат само един абонамент.

Китайският национален статистически институт обяви на 29 април 2019 г., че в Китай има 288.36 милиона мигриращи работници.

На 17 март, Мън Уей, говорител на Националната комисия за развитие и реформи на Китай, заяви по време на месечна пресконференция в Пекин, че с изключение на Хубей, всички останали провинции са докладвали възобновяване на работата на местния бизнес. В Джъдзян, Шанхай, Дзянсу, Шандун, Гуанси и Чунцин, всички фирми са подновили работа.

Ако данните за броя на мигриращите работници и нивото на заетост са верни, над 90 процента от мигриращите работници са се върнали на работа.

Икономическият смут, причинен от затварянето на обществения живот в Китай, може да е накарал някои хора с допълнителен мобилен телефон, да го закрият, за да не плащат такса.

"Нямаме подробни данни. Ако дори само 10 процента от мобилните телефони са закрити заради смърт на абонатите в резултат на ККП вируса, тогава жертвите трябва да са два милиона", казва Тан.

Докладваният брой смъртни случаи в Китай не съответства на горната цифра.

Сравнение с Италия предполага, че броят смъртни случаи е значително подценен. Италия възприе мерките, приложени от режима в Китай, и преживя пандемия. Жертвите в Италия (4825 души) отговарят на 9 процента смъртност. В Китай, с много по-голямо население, изложено на вируса, докладваните жертви (3265 души) съответстват на 4 процента смъртност, по-малко от половината на тази в Италия.

Активността в епицентъра на ККП вируса, провинция Хубей, изглежда, противоречи на докладваните смъртни случаи в Китай. Седемте погребални домове в Ухан кремираха тела 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в края на януари. Китай също използва 40 мобилни крематориума, всеки с капацитет 5 тона на ден, в провинция Хубей, от 16 февруари насам. Извън някои села, телата биват изгаряни в открити ями.

Поради липса на данни, броят смъртни случаи в Китай заради ККП вируса е загадка, и може да е много по-голям от официалния.

Медията "Епок Таймс" нарича новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, "ККП вирус", тъй като прикриването на информация и небрежността на китайската комунистическа партия позволиха вирусът да се разпространи из Китай и да предизвика глобална пандемия.

Източник: https://www.theepochtimes.com/the-closing-of-21-million-cell-phone-accounts-in-china-may-suggest-a-high-ccp-virus-death-toll_3281291.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies