Китай цензура коронавирус Ухан

От началото на избухването на епидемията с коронавируса, известен още с името "ККП вирус", китайският режим следи изкъсо репортерите от държавните медии, за да е сигурен, че публикациите им отговарят на официалните твърдения.

Джан Джъню, живеещ в Канада бивш репортер на ifeng, про-пекинска медия, базирана в Хонконг, разкри подробни инструкции, дадени на близо 300 журналисти от китайски държавни медии, изпратени в огнището на заразата Ухан още през януари. Репортерът се позовава на лични източници, работещи в медии в Китай.

Върховен приоритет на изпратените на мястото на епидемията журналисти е да не отразяват каквито и да било негативни новини, казва Джан.

"Екип за пропаганда"

Всяка голяма държавна информационна агенция в Китай е изпратила свои репортери в Ухан. Те трябва да останат в града до края на епидемията, разказва Джан. Ролята им е толкова ясна, че те самите наричат себе си "екип за пропаганда", разкрива още медийният експерт. Според него, режимът е постановил строги правила за контрол над репортерите.

Китайското ведомство по пропагандата е наредило на тези репортери да следват новините, разпространени от "Синхуа", "Чайна Нюз Сървис" и "Пийпълс Дейли", трите най-големи държавни информационни агенции в страната.

На репортерите не е позволено да напускат групата или да разкриват своето местонахождение на когото и да било. Също на никого не е позволено да действа по свое усмотрение. Графикът им е пълен с предварително разписани интервюта, а снимките за всеки материал са внимателно подбрани и одобрени от властите.

"Така нареченият медиен корпус е примка около шията на тези репортери. ... Трябва да правите, каквото ви кажат", каза Джан в интервю. "Репортерите се хранят и живеят заедно, действат в синхрон, наблюдават се едни други — намират се в нещо като затвор."

В Китай е обичайно, ако репортер настъпи политическата линия, той трябва да напише самокритика и тогава неговият работодател ще действа като буфер, за да го предпази, разказва Джан. Но като поставя тези репортери заедно на едно място, режимът ефективно премахва този предпазен филтър и може директно да ги наказва за самоотлъчка.

"В миналото, при подобни обстоятелства щяхме да се измъкнем, но от място като Ухан не можеш да избягаш дори да искаш. По-просто казано, тези репортери са марионетки в медийния корпус."

Директиви от Пекин

Пекинската администрация за информационни технологии, която е главната агенция за цензура на режима, е издала пет насоки за репортерите, казва Джан, цитирайки източниците си в Китай.

Първо, репортерите трябва да пренасочат фокуса от сериозността на епидемията към това как градът се връща към нормалния живот.

На репортерите е наредено да не отразяват нови случаи на коронавируса, за да не подклаждат страхове у гражданите. Вместо това, трябва да засилят отразяването на новини как заразата се влошава зад граница, като по този начин отклоняват общественото внимание в друга посока и демонстрират как мерките за справяне на режима превъзхождат тези на демократичните системи по света.

Нещо повече, в китайския интернет е въведена "алармена система", която филтрира чувствително съдържание за епидемията. Неотдавна изтекъл документ от провинция Хубей разкри, че местните власти са наели най-малко 1600 кибер полицаи, които да премахват в реално време критични коментари от социалните медии.

Преди да отпътуват за Ухан, репортерите са били предупредени да не нарушават условията на участието си в медийния корпус, тъй като всички произтичащи от действията им грешки са въпрос на национална сигурност, разкрива още Джан.

Репортерите не смеят да обсъждат работата си дори с членове на семействата си, тъй като знаят, че телефоните им вероятно са подслушвани.

Контрол върху публикациите, от край до край

След като първоначалното потулване на заразата се провали и епидемията излезе извън контрол, на 23 януари режимът започна да затваря градове: драстична мярка, която възбуди обществено недоволство.

Двете основни цели на китайската комунистическа партия са да прехвърли отговорността за епидемията и да я използва, за да се самовъзхвали, добавя Джан.

Репортерът разказва как държавната медия "Beijing News" е получила "строго предупреждение" заради леко престъпване на официалната версия при отразяване на набързо построените импровизирани болници — още една тема, контролирана от властите.

"Партията не решава проблема, само се опитва да се избави от тези, които повдигат въпроси — така диктува системата", твърди експертът. "В тази система, разрешаването на проблема означава налагане на контрол върху общественото мнение."

Режимът също поощрява репортерите за отразяването на епидемията.

Ляо Дзюн, репортер от държавната "Синхуа", е сред първите, които отразяват полицейските мерки срещу д-р Ли Уънлян, един от първите в страната лекари, дръзнали да предупредят за опасността от коронавируса.

Ляо има над 500 статии, много от които повтарят ранните твърдения на режима, че вирусът е овладян и че не е заразен. На 8 март, Пекин хвали Ляо, наричайки я героиня, която "върви срещу течението".

"Не е трудно да си представим колко души стоят зад Ляо, за да ѝ помагат да бълва тези изпразнени от съдържание статии", казва Джан.

Джан също осъжда упоритата и агресивна дезинформационна кампания на режима, целяща да създаде впечатление, че Китай е по-сигурно място от останалата част от света и така да привлича китайци от чужбина да се върнат в родината.

На 24 март, "Чайна Дейли" публикува интервю със студент от Бангладеш, учащ в Ухан. Този студент "доброволно" останал в града, за да помогне в борбата срещу коронавируса. В статията, той нарича Китай "най-доброто и сигурно място в света" и казва, че вирусът "няма връзка с Китай".

Неотдавна, американският президент Доналд Тръмп окачестви "Чайна Дейли" и още четири държавни китайски медии, включително "Синхуа" и "Чайна Глобал Телевижън Нетуърк" (China Global Television Network) като "чуждестранни мисии" и ги нарече "изрични пропагандни органи на китайската комунистическа партия".

В резултат на изявлението на Тръмп, американската администрация намали броя на китайските служители, на които е позволено да работят в офисите на тези медии в САЩ.

В отговор, китайският режим обяви, че ще експулсира базирани в Китай американски журналисти, които работят за "Ню Йорк Таймс", "Уолстрийт Джърнъл" и "Вашингтон Пост".

По този повод, американският държавен секретар Майк Помпео каза в изявление, че съжалява за решението на режима "още повече да ограничи свободата на речта в световен мащаб, което, честно казано, щеше да е наистина добро за китайския народ ... в тези изключително трудни времена, когато наличието на повече информация и повече прозрачност спасяват човешки животи."

Източник: https://www.theepochtimes.com/propaganda-team-beijing-muzzles-reporters-in-wuhan_3284588.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies