докрор Ли Уънлян коронавирус Китай

Д-р Ли Уънлян е един от първите, които публикуваха информация за подобната на ТОРС епидемия, избухнала в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

Смелият млад офталмолог от Централната болница в Ухан, провинция Хубей, алармира обществеността преди информацията да излезе от официалните власти, и затова беше заплашван и обвинен в разпространяване на слухове.

По-късно, на 7 февруари 2020 г., той изгуби битката с COVID-19 на 34-годишна възраст, докато лекуваше заразени пациенти.

Първоначално, държавните китайски медии съобщиха за смъртта на д-р Ли в четвъртък, 6 февруари, около 21:30 часа. Но в 2:25 часа сутринта на 7 февруари, списание "Цайсин" цитира източници от болницата (в която е настанен лекарят), според които пациентът е в реанимация. Публикацията съобщава, че д-р Ли е поставен на ЕКМО (екстракорпорално мембранно окисляване) в 21:00 часа в четвъртък вечерта.

Медицински сестри от болницата потвърждават, че д-р Ли все още е бил жив в полунощ, макар и в критично състояние.

В 3:00 часа сутринта на 7 февруари нетизени започват да се оплакват, че китайската цензура премахва от социалните мрежи постинги за смъртта на д-р Ли. Изданието "Пийпълс Дейли" съобщава в социалните медии малко преди 4:00 часа сутринта, че лекарят е починал в 2:58 часа в петък сутринта.

Разкриване на истината

В края на декември 2019 г., д-р Ли публикува съобщение в популярната китайска медийна платформа "WeChat", че на седем пациенти в Централната болница в Ухан, където работи, е поставена диагноза: подобна на пневмония болест, и те се намират под карантина. Съобщението е пуснато в групов чат на съвипускници от медицинския факултет.

Д-р Ли се опитва да предупреди свои бивши състуденти и приятели за болестта, тъй като общото между седмината пациенти било, че посетили рибния пазар "Хуанан" в града. Впоследствие китайските власти обявиха, че възможният източник на заразата е именно този пазар, въпреки че тази версия не е потвърдена.

Снимка на съобщението се разпространи светкавично из целия китайски интернет в рамките на часове.

Според държавната медия "Beijing Youth Daily", на 31 декември, д-р Ли е привикан от властите в болницата, за да даде обяснение. По-късно същия ден, градската управа в Ухан съобщава за огнище на "непозната пневмония".

На 1 януари, властите в Ухан правят изявление в подобната на "Туитър" платформа "Weibo", че са "предприели законодателни мерки" срещу осем граждани, включително д-р Ли, за "разпространяване на безпочвени слухове" относно болестта, и че това "причинило неблагоприятен ефект върху обществеността".

Два дни по-късно, посред нощ, д-р Ли е привикан в полицейски участък и обвинен в разпространяване на слухове. Лекарят е принуден да подпише "признание", в което обещава, че повече няма да извършва "незаконни действия".

Освобождават го и му позволяват да се върне на работа. Но скоро той се заразява с COVID-19 по време на преглед на пациентка с глаукома, която вече била заразена.

Зараза с вируса

На 10 януари д-р Ли започва да кашля. На 12 януари е приет в болница и състоянието му бързо се влошава. Не след дълго го поставят на кислородно дишане и изпращат в спешно отделение за по-нататъшно лечение.

На 31 януари д-р Ли публикува първи пост в "Weibo", след инцидента в полицейския участък. В него обяснява как властите са го принудили да мълчи.

След това д-р Ли говори пред китайски медии, и многократно заявява: "Много е важно да кажем истината на обществеността, за да попречим още хора да се заразят с вируса".

На 1 февруари д-р Ли е диагностициран с коронавирус. Родителите му също са заразени.

Смъртта на д-р Ли предизвика вълна от възмущение в интернет. Китайски граждани открито се противопоставиха на опита на китайското правителство умишлено да скрие мащаба на епидемията, и настояха за свобода на словото.

На 7 февруари китайски граждани почетоха паметта на д-р Ли, като свириха със свирки в негова чест, тъй като той е първият "уисълблоуър" на епидемията (от англ. whistleblower – човек, който е 'надул свирката', т.е. първи е сигнализирал за ситуацията).

Д-р Ли Уънлян се превърна в символ на свободата на словото в Китай.

Новият коронавирус (2019-nCoV), който се появи през 2019 г., е от същото семейство патогени като тежкия остър респираторен синдром (ТОРС): заразна болест, която избухна в Китай през 2003 г. и уби стотици, и като близкоизточния респираторен синдром (MERS): вирусно респираторно заболяване, убило над 500 души през 2012 г.

Първият пациент в Ухан прояви симптоми на новия вирус в началото на декември 2019 г. Седмици по-късно вече имаше случаи на предаване на заразата от човек на човек.

Въпреки това китайските власти официално оповестиха, че вирусът се предава между хора, едва на 20 януари. Впоследствие коронавирусът се разпространи в общо 209 държави по света и доведе до глобална пандемия.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 6 април, заразените с вируса са над 1.3 милиона, а смъртните случаи са 72 607.

Предвид цензурата на информацията от китайското комунистическо правителство, е възможно действителната цифра на заразените и починалите в Китай да е много по-висока от официалната.

Медията "Епок Таймс" нарича новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, "ККП вирус", тъй като прикриването на информация и небрежността на китайската комунистическа партия позволиха вирусът да се разпространи в и извън Китай, и да предизвика глобална пандемия.

Източник: https://www.theepochtimes.com/whistleblower-doctor-who-first-exposed-coronavirus-outbreak-dies-after-contracting-virus_3229744.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies