управление 6-10 полиция Китай Фалун Гонг

Управление 6-10, именувано по датата на създаването си, 10 юни 1999 г., е извънзаконова полицейска работна група, отговорна за елиминирането на Фалун Гонг.

Основано от бившия комунистически партиен лидер Дзян Дзъмин и обявено в реч пред елитни кадри месец преди забраната на Фалун Гонг, Управление 6-10 съществува от дълго време извън рамките на китайската правна система.

Дзян дава на Управление 6-10 широки правомощия да използва "всички необходими средства" да изличаване на Фалун Гонг от Китай. Оперирайки в условията на безнаказаност дори след като Дзян е заменен от Ху Дзинтао, Управление 6-10 придобива печална слава с редовната употреба на жестоки изтезания.

В книгата "Един по-справедлив Китай", правозащитният адвокат Гао Джишън описва своя шок от обхвата на операциите на Управление 6-10.

"Аморалният акт, който най-силно шокира душата ми, е редовната практика на Управление 6-10 и полицията да нараняват женските гениталии", пише Гао в разследване от 2005 г. "Половите органи и гърдите на почти всяка подложена на репресии жена са били сексуално малтретирани по най-вулгарен начин."

Наред с изтезания и сексуални издевателства, агенти на Управление 6-10 също издават административни присъди на последователи на Фалун Гонг за престой в трудови лагери и похищават симпатизанти направо от домовете им, след което ги принуждават да посещават сесии за промиване на мозъка. Статия от 2011 г. на фондация "Джеймстаун" относно Управление 6-10 пише, че "трансформирането" и принудителното реформиране на мисълта са централни в дейността на тази агенция. Освен че пряко нарушава човешките права, Управление 6-10 притежава значителна власт върху други партийни и държавни органи.

"Управление 6-10 е досущ като 'Гестапо' на Хитлер", казва Гуо Гуотин, китайски правозащитен адвокат в изгнание. "Има влияние и финансова подкрепа от правителството... по този начин тайно контролира всички последователи на Фалун Гонг в съответните региони."

Въпреки че партийни служители отричат съществуването на Управление 6-10, голям брой обществени изявления, вътрешни документи и свидетелства потвърждават, че го има. Налични доказателства разкриват обезпокоителен профил на сенчеста, но могъща комунистическа, партийна сила за сигурност, действаща от над две десетилетия, подобно на мафия; организация ползваща прекомерно насилие и проникнала в цялото китайско общество, но добре известна само на онези, които я контролират или работят за нея.

Управление 6-10 днес

След средата на 2020 г., статусът на Управление 6-10 с това му наименование става неясен, въпреки че преследването на Фалун Гонг продължава интензивно из цял Китай. Вътрешни борби в комунистическата партия (ККП), в периода 2013-2015 г. доведоха до отстраняване и осъждане на дълги години затвор за корупция двама високопоставени политици: бившия шеф по сигурността, Джоу Юнкан и директора на Управление 6-10 в продължение на две години, Ли Дуншън. Според правозащитната организация "Фрийдъм Хаус", това е довело до "отслабено водачество във високите ешелони на властта" на Управлението, давайки "възможност за протакане от страна на полицаите, които или не долюбват преследването на Фалун Гонг, или се опасяват от по-късно наказание за извършени злоупотреби."

През последните години излизат доклади, че Управление 6-10 е разпуснато заради продължаващи политически борби вътре в китайската комунистическа партия и вътрешни реформи, но не и заради проблеми с човешките права. Препратките към Управлението на правителствени уебсайтове са намалели на брой и изглежда, функциите му са прехвърлени на влиятелната Комисия за политически и правни въпроси на ККП, която отдавна го надзирава. Въпреки това, правителствени интернет страници продължават да споменават за участие на Управление 6-10 в произволни арести и мъчения на последователи на Фалун Гонг.

Междувременно, дългогодишната традиция на тази извънзаконова структура и тактиката ѝ за "трансформиране" продължават да влияят върху партийния апарат за сигурност: китайският правосъден министър Фу Джънхуа ръководи Управление 6-10 в периода 2015-2016 г. В новата си роля, Фу е известен с масовите задържания и "трансформиране" на мюсюлманските малцинства в северозападния регион Синдзян.

Решението на Дзян Дзъмин да основе паразаконната агенция Управление 6-10 на 10 юни 1999 г. завинаги променя живота на милиони хора и траекторията на човешките права, върховенството на закона и религиозната свобода в Китай.

Източник: https://faluninfo.net/the-6-10-office/?utm_source=News&utm_campaign=98703d9324-EMAIL_CAMPAIGN_2019_07_23_01_59_COPY_03&utm_medium=email&utm_term=0_480b7a73c3-98703d9324-353154501

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies