Майк Помпео държавен секретар САЩ

Китай за пореден път се изяви като нарушител на религиозната свобода, в Доклада за международната религиозна свобода през 2019 г. на Държавния департамент на САЩ, публикуван на 10 юни 2020 г.

От 1999 г. насам, Държавният департамент на САЩ ежегодно определя Китай като държава, будеща "особена загриженост", заради особено тежки нарушения на свободата на вероизповеданието в страната.

В доклада е описан тоталният марксизъм-ленинизъм в Китайската Народна Република (КНР) под управлението китайската комунистическа партия (ККП) и на Си Дзинпин, по нареждане на когото всички партийни членове да бъдат "непоклатими марксисти атеисти".

Въпреки гарантираните от конституцията права на религиозна свобода, правителството "продължава да упражнява контрол върху религията и ограничава дейностите и личната свобода на религиозните последователи, които са възприемани от ККП като заплаха за държавата."

Китайското правителство признава пет официални религии: будизъм, даоизъм, ислям, протестантство и католицизъм. Религиозни служби могат да извършват само принадлежащи на тези пет групи филиали: т.нар. "патриотични религиозни организации".

Китайският закон за национална сигурност забранява определени духовни общества, класифицира ги като "организации-култове" и подлага техни поддръжници на наказателно преследване, пише докладът. В същото време, Китай не публикува критерии за тази класификация.

Религиозни малцинства като уйгури, тибетски будисти, християни и симпатизанти на Фалун Гонг са подлагани на жестоки репресии и дискриминация заради духовните им убеждения, духовна принадлежност и мирно практикуване.

В доклада са цитирани източници на тези религиозни групи. Те документират хиляди случаи на физически и психически тормоз, сексуални издевателства, арести, неправомерно и дългогодишно затворничество, затваряне в психиатрични клиники, инжектиране с неизвестни лекарства, медицински прегледи и дори насилствено отнемане на органи. Има данни за дискриминация при покупка на имоти, кандидатстване за работа и бизнес инициативи.

Пекин прокарва стратегия за религиозна синизация и насищане на духовните практики с идеологията на ККП, се посочва още в доклада. Властите поставят камери за наблюдение, затварят и разрушават мюсюлмански, християнски, будистки, даоистки, еврейски или други храмове, и унищожават религиозни символи. Храмове са принуждавани да заместват кръстове с националния флаг и да заменят религиозни песнопения с държавния химн.

Китайското правителство предлага финансови стимули на полицаи и граждани, да докладват за "нелегални религиозни дейности" и да извършват арести на религиозни последователи.

Фалун Гонг

Продължаващото 21 години преследване на духовната практика Фалун Дафа (Фалун Гонг) от ККП е подробно разгледано в доклада. Името "Фалун Гонг" се споменава 25 пъти.

Документът цитира 6109 ареста, 3582 случая на тормоз и 96 смъртни случая на последователи на Фалун Гонг през 2019 г., документирани от световния информационен портал на духовния метод, Minghui.org.

Специално внимание е обърнато на насилственото отнемане на органи от лишени от свобода симпатизанти на Фалун Гонг и на фалшифицирането на данните за трансплантации от китайските власти.

Цитирани са публикации на медицинските журнали "BMJ Open" и "BMC Medical Ethics", според които в 99 процента от анализираните трансплантации липсва информация за доброволно съгласие на донорите, и че официалните правителствени данни за броя извършени трансплантации са манипулирана цифра, получена чрез математическа формула.

В доклада е цитирано заключението от март 2020 г. на базиран в Лондон независим китайски трибунал, според което: "В Китай от години се извършва насилствено отнемане на органи в огромни мащаби, и последователите на Фалун Гонг са вероятно основният източник на тези органи".

Американският президент Доналд Тръмп издаде на 2 юни 2020 г. изпълнителна заповед, с която пое ангажимент да даде предимство на международната религиозна свобода във външната политика на САЩ.

С това САЩ затвърдиха водещата си роля на защитник на религиозната свобода.

"Гордея се с публикуването на доклада", заяви американският държавен секретар Майк Помпео по време на пресконференция в деня на публикуването на годишния документ.

"Няма друга нация, която да е толкова загрижена за религиозната свобода... В условията на огромни предизвикателства за САЩ, ние работим, за да осигурим свобода за всички."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies