институти Конфуций пропаганда Китай
 

Централата на институтите "Конфуций" с китайско наименование "Ханбан" сменя името си на "център за езиков обмен и сътрудничество", съгласно заповед на образователното министерство на Китайската Народна Република от 4 юли 2020 г., съобщиха световните медии.

Целта на промяната е да "задълбочи езиковия образователен обмен и сътрудничество между Китай и други страни", според държавната информационна агенция "Синхуа".

Освен името на централата в Китай е сменено и потребителското ѝ име в чат приложението WeChat, но не е ясно дали клоновете на "Ханбан" по света също ще бъдат преименувани.

Официалната мисия на институтите "Конфуций" е да популяризират китайския език и култура, но критиката отдавна ги определя като пропагандни инструменти на "меката сила" на китайската комунистическа държава.

В тях са табу теми като Фалун Гонг, свободен Тибет, демократично движение, уйгури и Тайван.

Документалният филм "В името на Конфуций" (2016) разкри как институтите "Конфуций" забраняват на учителите в тях да бъдат последователи на духовната практика Фалун Гонг и промотират ученията на Мао Дзъдун и комунизъм.

През май 2020 г., Републиканската партия на САЩ започна разследване на институтите "Конфуций" заради опити за "оказване на влияние върху американските университети", "кражба на поверителна информация от американските компании и правителство" и "ограничаване разследванията на произхода на Ковид-19".

В света има общо 541 институти и класни стаи "Конфуций", като най-много са в Европа (187), според уебсайта на "Ханбан". Те са вградени в големи университети и средни училища.

Досега 45 американски университети и колежи са закрили китайските образователни звена в своите кампуси.

През април 2020 г., Швеция стана първата европейска страна, закрила всички институти "Конфуций" на своя територия.

В България има два института "Конфуций": в София и Велико Търново, съответно в СУ "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies