държавен департамент САЩ позиция Китай

21 години от преследването на Фалун Гонг от правителството на КНР

Съобщение за медиите

Майкъл Р. Помпео, Държавен секретар

20 юли 2020 г.

От 1999 г. насам, комунистическата партия на Китай (ККП) се стреми да изличи Фалун Гонг (духовна практика, произлизаща от Китай), нейните мирни последователи и правозащитници, които се борят за тяхното право да упражняват своите убеждения. Обширни доказателства сочат, че и днес правителството на КНР продължава да репресира и тормози тази общност, включително измъчва и задържа хиляди последователи на Фалун Гонг.

Миналата година приветствах д-р Юхуа Джан (една от многото последователи на Фалун Гонг, оцелели от кампанията на преследване на ККП) на световната среща за насърчаване на религиозните свободи. След като преживява това, което тя нарича "изтезания", докато е в трудов лагер и затвор в Китай, тя се застъпва за съпруга си, Ма Джъню, който е измъчван от осем месеца в затвор, защото не иска да се отрече от убежденията си във Фалун Гонг.

Призоваваме правителството на КНР незабавно да прекрати порочните злоупотреби и малтретиране на последователи на Фалун Гонг, да освободи хвърлените в затвора заради техните убеждения — такива като Ма Джъню — и да разгледа въпроса с местонахождението на изчезнали последователи. Двадесет и една години преследване на Фалун Гонг е прекалено дълго и трябва да спре.

Източник: https://www.state.gov/21st-anniversary-of-the-prc-governments-persecution-of-falun-gong/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies