Майк Помпео САЩ Фалун Гонг

След 1999 г., когато започнаха репресиите срещу Фалун Гонг в Китай, правителството на САЩ ежегодно осъжда действията на китайския комунистически режим спрямо последователите на едноименната духовна практика.

През март 2020 г., в доклада на Държавния департамент за човешките права през 2019 г., властите в Пекин бяха уличени в масови арести, затворничество, отвличания, мъчения и убийства на Фалун Гонг, религиозни малцинства, политически затворници, адвокати и журналисти.

През юни, Китай за пореден път беше посочен в доклада за международната религиозна свобода на Държавния департамент, за извършител на жестоки репресии и дискриминация спрямо уйгури, тибетски будисти, християни и симпатизанти на Фалун Гонг, с единствена причина: духовна принадлежност и мирно практикуване на убеждения.

Но на 20 юли се случи нещо различно. В съобщение за медиите от същата дата, Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви:

"21 години преследване на Фалун Гонг е прекалено дълго и трябва да спре."

На 20 юли 2020 г. се навършиха 21 години от началото на гоненията срещу Фалун Гонг в Китай. Датата се смята от последователите на духовното движение за емблематична.

"Призоваваме правителството на КНР незабавно да прекрати порочните злоупотреби и малтретиране на последователи на Фалун Гонг, да освободи хвърлените в затвора заради техните убеждения…", призова още Помпео в същото прессъобщение, публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

Това е първо по рода си изявление на Държавен секретар на САЩ, което открито засяга Фалун Гонг и отправя конкретно искане към режима в Китай. Именно това изявление бележи повратна точна в отношението на сегашната администрация на САЩ към преследването на Фалун Гонг в Китай.

От встъпването си в длъжност на Държавен секретар през април 2018 г., Помпео открито критикува китайския комунистически режим на най-високо правителствено ниво.

Само три дни след знаковата за Фалун Гонг дата, на 23 юли, Помпео изнесе впечатляваща реч в библиотека-музей "Ричард Никсън" в град Йорба Линда, щата Калифорния.

В обръщението със заглавие "Комунистически Китай и бъдещето на свободния свят", Помпео призна провала на 50-годишните икономически и дипломатически взаимоотношения на САЩ с Китай, и призова свободните общества да се изправят срещу Пекин.

Важно е да се отбележи също, че последователи на Фалун Гонг, дошли в САЩ от Китай, имат право на защита и убежище. Само година след получаване на бежански статус, те могат да кандидатстват за постоянно пребиване в САЩ, което е следващата стъпка към получаване на американско гражданство след още пет години.

Този механизъм свидетелства за това, че последователите на духовното движение наистина са преследвани от китайския режим, и че животът им може да е застрашен, ако се завърнат обратно в родината си.

Заявената от Държавния департамент твърда позиция в подкрепа на Фалун Гонг и срещу комунистическия режим в Китай, е продължение на по-рано предприети действия от американския президент Доналд Тръмп.

На 2 юни 2020 г., Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която пое ангажимент да даде предимство на международната религиозна свобода във външната политика на САЩ.

През юли 2019 г., американският държавен глава се срещна в Белия дом с 27 жертви на религиозно преследване, сред които последовател на Фалун Гонг.

Така САЩ затвърдиха водещата си роля на международен защитник на религиозната свобода и човешките права. Нещо, което предишните администрации за последните две десетилетия на посмяха да направят, най-вероятно заради силните икономически връзки с Китай.

Десетилетия наред, предишните администрации затваряха очи за нарушаването на човешките права в Китай, за да запазят добрия тон и да не гневят Пекин.

За пример ще припомним, че през юни 2009 г., членовете на Конгреса на САЩ настояха в писмо пред тогавашния президент Барак Обама, да подкрепи последователите на Фалун Гонг в Китай.

Писмото определи положението на Фалун Гонг като "тежко" и "едно от най-несправедливите и жестоки преследвания на нашето време". Въпреки това, Обама никога открито не призова режима в Китай да спре преследването.

"Няма друга нация, която да е толкова загрижена за религиозната свобода... В условията на огромни предизвикателства за САЩ, ние работим, за да осигурим свобода за всички", заяви Майк Помпео по време на пресконференция на 10 юни 2020 г.

Ивайло Ангелов живее в Сан Франциско, САЩ, от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по "Нощен хоризонт" на БНР между 2015 и 2016 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies