институти Конфуций САЩ

Сигурно сте чували за институтите "Конфуций"? В България има два: в София и Велико Търново, съответно в СУ "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". По света са над 500.

Официалната мисия на институтите "Конфуций" е да популяризират китайския език и култура.

През август 2020 г., Държавният департамент на САЩ ги обяви за "чуждестранни мисии" на китайското правителство и "учреждения, прокарващи глобалната пропаганда на Пекин и зловредно влияние върху американските университети и училища".

Отсега нататък 75-те институти "Конфуций" на територията на САЩ ще докладват редовно на американското правителство за своя китайски персонал, наемане на служители и финансиране. Целта е да повиши прозрачността на дейността им.

Каква е връзката на институтите "Конфуций" с Фалун Гонг?

През 2016 г. документалният филм "В името на Конфуций" разкри как институтите забраняват на учителите в тях да бъдат последователи на духовната практика Фалун Гонг. Те изнасят преследването на Фалун Гонг в чужди държави по таен начин.

В институтите са табу теми като Фалун Гонг, свободен Тибет, демократично движение, уйгури и Тайван. Те също промотират ученията на Мао Дзъдун и комунизъм.

През юли, централата на институтите "Конфуций" с китайско наименование "Ханбан" смени името си на "център за езиков обмен и сътрудничество". Целта е да "задълбочи езиковия образователен обмен и сътрудничество между Китай и други страни", според държавната информационна агенция "Синхуа".

През май, Републиканската партия на САЩ започна разследване на институтите "Конфуций" заради опити за "оказване на влияние върху американските университети", "кражба на поверителна информация от американските компании и правителство" и "ограничаване разследванията на произхода на Ковид-19".

През април, Швеция стана първата европейска страна, закрила всички институти "Конфуций" на своя територия.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies