банери Хонконг Фалун Гонг

В края на август, в Хонконг бяха вандализирани банери, знамена и билбордове на Фалун Гонг. При един от инцидентите, минувачи са помогнали извършителят да бъде възпрян и са извикали полиция. Това съобщи медията "Епок Таймс" на 2 септември 2020 г.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна практика за усъвършенстване на духа и тялото. Преследвана е от 1999 г. насам заради огромната си популярност (70-100 милиона симпатизанти), възприемана като заплаха за властта на китайската комунистическа партия (ККП). Всяка информация за Фалун Гонг е цензурирана и блокирана на територията на КНР днес.

На 21 август, местна последователка на Фалун Гонг, отговорник за щанд на Фалун Гонг на улица "Сой" в район Монг Кок, известно туристическо място, заварва банерите и знамената намазани с черно мастило. На следващия ден, докато раздава вестници с новини за преследването на Фалун Гонг, мъж изважда спрей с мастило и го насочва към банерите, след което избягва.

На 24 август, същият мъж отново напръсква банерите с мастило и отново бяга. Той носи шапка и маска. Изглежда около 50-годишен, слаб и с тен, с рошава коса и с мръсни дрехи. Той заплашва последователката: "Законът за националната сигурност е в сила, а вие смеете да показвате тези информации за Фалун Гонг? Нека полицията дойде, да видим кого ще арестува: мен или теб?"

Според закона за националната сигурност, приет на 1 юли в Хонконг, ККП получава пълни права да наказва всичко, което счита за отцепничество, подривна дейност, тероризъм или тайно споразумение с чуждестранни сили. Нарушителите са заплашени от максимално наказание или доживотен затвор.

Последователката подгонва мъжа и вика към хората на улицата: "Помогнете ми да го хвана!" Двама млади мъже се спускат към нарушителя, хващат го и викат полиция. Органите на реда идват на място и завеждат жалба срещу нападателя за престъпен вандализъм.

На следващия ден, на щанда на Фалун Гонг на улица "Сой" се събират над десет души. Те словесно нападат и ругаят последователите на духовния метод.

В продължение на няколко дена, многобройни щандове на Фалун Гонг из Хонконг са докладвали атаки от неизвестни лица. Щандът на улица "Аргил" в Монг Кок е многократно пръскан с мастило и последователите на Фалун Гонг са принудени да покриват банерите с найлон. Плакати, изложени на "Козуей Бей" са били разкъсани и повалени на земята.

Тревогите на местни последователи на Фалун Гонг, че новото законодателство ще доведе до същите репресивни мерки спрямо духовния метод, каквито се прилагат срещу симпатизантите му в континентален Китай, се оказват основателни.

Законът за националната сигурност вече е осъден от международната общност.

В декларация от 1 юли, Европейският съюз изрази загриженост, че законът рискува сериозно да подкопае високата степен на автономия на Хонконг и да окаже пагубно влияние върху независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

Американският Конгрес прие на 2 юли закон за автономията в Хонконг, с който ще налага санкции на китайски държавни служители.

Тайван и Япония разкритикуваха нарушаването на принципа "една държава, две системи", уговорен при връщането на британската колония на Китай през 1997 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies