САЩ санкционира китайски държавен служител за нарушаване на човешки права

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви санкции срещу китайски служител, който е извършил множество нарушения на човешките права срещу последователи на духовния метод Фалун Гонг (Фалун Дафа) За нарушенията се съобщава, че са извършвани в град Чънду, провинция Съчуан в Китай.

Това стана ясно по време на медиен брифинг през май т.г., когато секретарят Блинкен обяви:

"Днес, САЩ санкционират служителя на Китайската комунистическа партия (ККП) Ю Хуей за участието му в произволното задържане на практикуващи Фалун Гонг. Ние ще продължим да насърчаваме търсенето на отговорност за нарушителите на религиозната свобода по целия свят."

Санкциите забраняват на Ю и на семейството му да пътуват до САЩ.

В същия ден Държавният департамент предаде своя годишен доклад за международната религиозна свобода за 2020 г. на Конгреса на САЩ.

Докладът цитира незаконни арести, задържане и насилствено отнемане на органи на практикуващи Фалун Гонг.

Репресии

Преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Само за една нощ, близо 100 милиона китайци, следващи принципите на Фалун Гонг, са превърнати от примерни граждани във врагове на народа. Последва национална кампания на арести, тормоз, изтезания и дори убийства.

След публичното представяне на практиката през 1992 г. китайското правителство подкрепя Фалун Гонг заради положителния ефект върху здравето и морала на хората. Преследването започва, след като властите в Пекин установяват, че практикуващите Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона души, почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия.

Дзян Дзъмин не може да приеме, че само за няколко години Фалун Гонг печели сърцата на близо една десета от китайското население, докато комунистическата партия не успява да направи това с десетилетия. Според експерти, завистта на Дзян Дзъмин е коренната причина за репресиите.

Докато Фалун Гонг следва принципите Истинност, Доброта и Търпение, партията проповядва борба, насилие и изкореняване на традиционни култура и ценности.

Подкрепа

След началото на репресиите срещу Фалун Гонг в Китай през 1999 г., правителството на САЩ ежегодно осъжда действията на китайския комунистически режим спрямо последователите на едноименната духовна практика.

През юни 2019 година, Китай за пореден път беше посочен в Доклада за международната религиозна свобода на Държавния департамент, като извършител на жестоки репресии и дискриминация спрямо уйгури, тибетски будисти, християни и симпатизанти на Фалун Гонг, с единствена причина: духовна принадлежност и мирно практикуване на убеждения.

В съобщение за медиите от същата дата, Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви:

"21 години преследване на Фалун Гонг е прекалено дълго и трябва да спре."

Какво е Фалун Гонг?

Фалун Гонг е традиционна духовна практика за усъвършенстване на духа и тялото. Включва философия, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения. Позната е в над 100 държави по света включително и България.

Философията учи човек да е добър, състрадателен и толерантен в семейството, на работното място и в обществото.

Упражненията спомагат за поддържане на добро здраве, тонус и освобождаване от стреса.

Целта на практикуването е постигане на духовно съвършенство и просветление посредством едновременно усъвършенстване на съзнанието и тялото.

Практиката няма религиозен или политически характер. Липсва организационна форма и йерархия. Практикуващите водят нормален начин на живот, опитвайки се да бъдат добри, толерантни и полезни в обществото.

Практикуването на Фалун Гонг е напълно безплатно. Упражненията се изпълняват на открито в градски паркове. А цялата информация за медитативния метод е публично достояние в Интернет. Всички дейности на Фалун Дафа са доброволни.

Така остава въпросът - как е възможно последователите на практиката, които следват духовните принципи Истинност, Доброта, Търпение, да бъдат заклеймявани по този начин?

Фалун Гонг е популярен в над 100 страни по света, включително и България, но е преследван единствено в своята родина. Репресиите продължават и до ден днешен.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies