Емблематичната дата 25 април отбелязва двадесет и четири години от мирния апел на последователи на Фалун Гонг в Китай

Днес е навършват 24 години от исторически апел в Пекин на над 10 000 практикуващи Фалун Гонг за правото да практикуват свободно своите духовни вярвания. Призивът е предизвикан от период на нарастващи репресии и ареста. По това време 45 практикуващи Фалун Гонг са арестувани в град Тиендзин, което поражда опасения в цялата страна за нарушаване правото на свобода на вярата в Китай.

Гражданските права в Китай привидно са защитени от конституцията. Но апела от 25 април се представя изопачено от държавните китайски медии като опит за „обсада“ на правителствения комплекс Джунанхай. Това събитие по-късно е използвано и за оправдаване на началото на брутално преследване на духовната практика Фалун Гонг.

На 25 април 1999 г., привърженици на практиката се събират в Пекин пред службата по жалби, която се намира в непосредствена близост до Джунанхай, щабквартирата на китайското правителство. Разбира се, целта на събитието не е било да се обсади Джунанхай, а само да се упражни мирно гарантираното от конституцията на Китай право на протест.

Нека разгледаме значението на този исторически ден и събитията, довели до този призив.

Значението на апела от 25 април

Значението на призива от 25 април се крие в различното поведение на практикуващите Фалун Гонг и Китайската комунистическа партия (КПП).

Практикуващите отговарят на започналите нарастващи репресии срещу тях чрез мирен апел, за да изразят своите опасения по начин предвиден в китайския закон. Те не искат нищо повече, освен основните им права да бъдат зачитани и призовават за освобождаването на 45 практикуващи, незаконно задържани в Тиендзин. Този начин на протест демонстрира уважението на последователите на Фалун Гонг към закона в Китай и действията им следват трите основни принципи на практиката Истинност, Доброта и Търпение.

На този ден високопоставени държавни служители решават първоначално да освободят задържаните практикуващи и заявяват, че няма да има забрана на Фалун Гонг. Но това обещание внезапно се отменя няколко месеца по-късно на 20 юли, когато ККП официално забранява практиката Фалун Гонг и започна брутална, общонационална кампания за унищожаването й. В последствие пропагандният апарат на ККП изопачава случилото се на 25 април, представяйки мирния апел като насилствен протест, насочен към сваляне на правителството, и го използва, за да оправдае жестокото преследване, като същевременно призовава цялото китайско общество да се обърне срещу Фалун Гонг.

Ескалация на репресиите до 25 април

След представянето му сред обществеността през 1992 г., популярността на Фалун Гонг се увеличава в Китай, като до 1999 г. около 70 до 100 милиона души започват да практикуват, според оценки на китайското правителство.

Въпреки първоначалната подкрепа на ККП за Фалун Гонг и похвалите, които практиката получава от официални държавни лица за нейните ползи за здравето и насърчаване на моралните ценности, с нарастването на броя на практикуващите Фалун Гонг нарастват и опасенията на някои хора от ръководството на ККП, че това може да представлява предизвикателство за властта на режима.

Но тук трябва да се посочи, че Фалун Гонг по своята същност няма политически аспирации и в основата си е лична духовна практика, а не политическо движение, както тоталитарната власт в Китай се опитва да го представя.

Още през 1994 г. силите за сигурност на режима започват разследване на Фалун Гонг. Агенти под прикритие обаче многократно съобщават, че практиката просто учи хората да водят здравословен начин на живот и да подобряват моралния си характер, като множество разследвания достигат до едни и същи заключения. След разследване от 1998 г., водено от бившия председател на Общокитайския народен конгрес, Цяо Ши, служителят заключава: „Практикуването на Фалун Гонг носи само ползи, но не и вреда“.

Въпреки тези констатации, че Фалун Гонг е не само безвреден, но и действително полезен за обществото, някои лидери на ККП, предпазливи от бързото разпространение на практиката, продължават да полагат усилия за намаляване на нейната популярност. От 1996 г. до 1999 г. държавните списания периодично публикуваха статии, насочени към атакуване и маргинализиране на практиката. През юли 1996 г. Главната администрация по пресата и публикациите налага политика, забраняваща публикуването на книгите на Фалун Гонг.

Първите арести на практикуващи Фалун Гонг в Китай са извършени на 22 април 1999 г., след като последователи искат държавната информационна агенция да оттегли статия, клеветяща и съобщаваща неверни твърдения за практиката. Арестите предизвикват опасения в цялата страна относно свободата на практикуващите да изповядват свободно вярата си.

Полицията от Бюрото за обществена сигурност на Тиендзин съобщава на практикуващите, че заповедта за арест е дошла от Пекин, така че те трябва да се жалват там. Призивите за този мирен апел се разпространяват от уста на уста и рано на следващата сутрин хората започват да се събират пред националната апелативна служба близо до централния комплекс на ръководството на Джоннанхай. С нарастването на броя на практикуващите полицията ги напътства да се наредят на опашка пред тази сграда.

Спонтанният апел от 25 април се оказа най-големият протест в Пекин след продемократичните демонстрации през 1989 г. на площад Тянанмън десетилетие по-рано. Така, новината за апела на Фалун Гонг за първи път се превръща в международна тема номер едно.

Отговорът на ККП

Джу Ронгджи, висш служител на ККП и премиер на Китай по това време, кани четирима практикуващи в Джоннанхай, за да изслуша техните молби и след това организира освобождаването на 45-те души, задържани в Тиендзин още същата вечер. Когато новината е съобщена на събралите се практикуващи, всичките 10 000 души мирно се разотиват. Дни по-късно говорител на Държавния съвет обявява, че няма да има забрана на Фалун Гонг.
С месеци практикуващите се опитват да възстановят местата за правене на упражнения по паркове и градинки в цялата страна. Практиката включва пет лесни за научаване медитативни упражнения, които нейните последователи изпълняват на открито.

Но практикуващи в много региони установяват, че техните места за упражнения са блокирани от полицейски коли или събралите се хора са разпръсквани с вода. Също така, до домовете на много практикуващи, които са били на апела на 25 април в Пекин са изпратени полицаи.

На 20 юли 1999 г. става ясно, че зад кулисите се планира цялостно потискане на Фалун Гонг. Дзян Дзъмин, генералният секретар на КПП по това време очевидно е бил недоволен от отговора на Жу Ронгджи на призива от 25 април, защото еднолично издава заповед практиката да бъде изкоренена. Хао Фенджун, който по това време работи в Бюрото за обществена сигурност в Тиендзин и по-късно бяга в Австралия, си спомня:

„След 25 април 1999 г. китайското правителство засили работата по събиране на факти и информация за Фалун Гонг и се подготви напълно за преследването му.”

На 10 юни Дзян създава и Управление 6-10, което държавна организация за обществена сигурност на китайския комунистически режим, натоварена с единствената задачата да преследва и унищожи духовния метод Фалун Гонг.

Така започва едно брутално преследване, състоящо се от мащабен тормоз, задържане, изтезания и убийства, което продължава вече 25 години.

Призивът от 25 април 1999 г. е повратна точка в историята на Фалун Гонг и Китай. Той показа желанието на КПП да подтиска мирните призиви за свобода на вярата, както и способността на партията да използва държавни медии, за да оправдава своите репресии чрез манипулиране на истината.

Въпреки усилията на режима да изкорени практиката, Фалун Гонг продължава да се практикува в Китай от милиони и се разпространява по света в над 70 страни включително и България.

Апела от 25 април е напомняне за важността на защитата на основните човешки права и смелостта на тези, които ги защитават.

Гледайте документалния филм „Протестът, който промени Китай“, в три части за апела от 25 април

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies