След като пандемията от COVID-19 остана в миналото, а заглавията за войната в Украйна вече не са на първа страница, оставаме с размисъл за това, в какъв свят започнахме да живеем.

Междуличностните конфликти в семейството и работа изглежда, че нямат край. Хората гледат все повече за себе си от колкото за другите. В повечето случаи се оказва трудно да намерим баланс в името на едно по-хармонично съжителство. Борим се за малки изгоди, пари, или статус, докато човешкия живот започна сякаш да губи стойност.

Изнервени от ежедневието намираме по-трудно време за спокойствие на ума. Спокойствие, в което да преоткрием себе си, да намерим нещата, които ни радват, и разберем в крайна сметка, в какво се състои смисъла на нашето съществуване. По-духовните знаят, че след като си отидем от този свят нищо материално от това, което сме придобили в него няма да може да запазим.

За това, има ли смисъл да продължаваме да съществуваме по този начин?

Точно в този привидно хаотичен свят, група от хора, които вярват в Истина, Доброта, Търпение се превърнаха в световен феномен. Те успяват да се справят с проблемите на ежедневието по един по-философски начин. Това са последователите на практиката за подобрение на духа и тялото Фалун Дафа, или още известна под името Фалун Гонг.

Как успяват да го постигнат?

Философията на Фалун Дафа учи човек да е добър, състрадателен и толерантен в семейството, на работното място и в обществото. Освен основните принципи на Фалун Дафа Истинност, Доброта и Търпение, практиката включва и пет медитативни упражнения. Упражненията спомагат за поддържане на добро здраве, тонус и освобождаване от стреса.

Целта на практикуването на Фалун Дафа е постигане на духовно съвършенство и просветление посредством едновременно усъвършенстване на съзнанието и тялото. Последователите се стремят, следвайки трите принципа да бъдат истинни към себе си и другите. Да бъдат добри във взаимоотношенията си в семейството и обществото. А проявата на търпение във всяка възникнала ситуация им дава възможност да намират по-правилното решение.

Посредством последователно и целеустремено самоусъвършенстване един практикуващ Фалун Дафа може да постигне състояние на себеотрицание, по-висше прозрение и осъзнаване, вътрешна чистота и баланс – неща, които довеждат до така нареченото „истинско здраве“. В крайна сметка практикуващия върви към това, което азиатските традиции наричат "просветление" или "постигане на Дао" (или „Път").

Практиката набляга на фундаментално подобрение в характера на човека, като от това следват редица положителни външни промени: практикуващите стават по-толерантни към околните, по-съвестни и честни на работното място, и по-отворени и алтруистични като цяло. Тези характеристики на характера им дават предимството да се отнасят с разбиране към всяка ситуация и да могат да намират начини, чрез които да постигат това, към което се стремят по един по-състрадателен и отнасящ се с любов към хората начин.

Как се е появил Фалун Дафа?

Г-н Ли Хонгджъ е основател на духовната практика и е наричан Учител от последователите. По случай неговия рожден ден, 13 май е обявен за Световен ден на практиката.

След като представя публично Фалун Дафа през 1992 г. в родния си град Чанчун, североизточен Китай, г-н Ли Хонгджъ получава многобройни награди и благодарности от китайското правителство, за своя принос за повишаване на морала и здравето на хората. Номиниран е два пъти за Нобеловата награда за мир (2000 г. и 2001 г.) и за наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент (2001 г.).

"Учител" е широкоразпространено обръщение в Китай към опитен наставник в област, изискваща усвояване на практически умения (като например бойни изкуства, тай чи или цигун) и в религиите (като например будизъм или даоизъм). Уважението, изразявано с обръщението "учител" в Китай, може да се сравни с това към професор в западен университет.

Какво е значението на 13 май?

На този ден стотици хиляди последователи от цял сват празнуват с паради и събития за повишаване популярността на практиката. В големи и малки градове, хората ще ги видят облечените в жълти или сини облекла да изпълняват упражненията на практиката в паркове и градинки под звуците на тиха медитативна музика.

Това е малък оазис на духовна красота в светът, който познаваме, и който вероятно никога повече няма да е същият.

Свикнахме с новините за репресивни режими, които ни карат да живеем в постоянен страх. Те излагат на риск световния ред и нормалното съществуване на хората по света. Предизвикват войни и страдания за собствения си народ.

От друга страна, наложената социална изолация, която по време на COVID-19 пандемията ни даде възможност да преосмислим ценностната си система, да осъзнаем, колко е крехък човешкият живот, колко е важно да бъдем добри едни към други, и да се отнасяме с уважение и желание за помощ. Да разберем, че не материалните неща ще ни направят щастливи и удовлетворени, а възможността да помогнем на човека до нас. Да се отнесем с доброта и разбиране към другите. Да им кажем една хубава дума днес.

Изолацията накара хората да започнат да използват времето, за да развиват и насърчават добродетелни качества. Някои ги наричат по-общо духовни, други използват думи като воля, търпение, доброта, състрадание, сила на духа и вяра, но без значение как ги наричаме, те водят до по-висок морал, който е в основата, в центъра на истинската човешка сила, в центъра на човешката душа.

Фалун Дафа и основните принципи Истинност, Доброта, Търпение наблягат именно на развиването на тези духовни качества: подобряване и издигане на морала и завръщане към първоначалната, истинска същност на човека, а тя е добронамерена и добродетелна. Тя е божествена.

Практиката няма религиозен или политически характер; липсва организационна форма и йерархия. Практикуващите водят нормален начин на живот. Практикуването на Фалун Дафа е напълно открито: упражненията се изпълняват в градски паркове и цялата информация за практиката е публично достояние в Интернет.

Всички дейности на Фалун Дафа са доброволни и безплатни.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies