На 20 юли се навършват 24 години от началото на най-мащабното преследване на мирни граждани в съвременната история на човечеството - последователите на практиката Фалун Гонг в Китай - водени от китайската комунистическа партия (ККП). На тази дата, последователите на практиката от цял свят организират събития за популяризирането ѝ и запознават обществото с фактите за нейното преследване.

Преследването на практиката в Китай започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Защо Дзян Дзъмин прави това? По две причини.

Една от причините е, че той изпитва силна завист от популярността на практиката, защото смята, че тя е пречка пред амбицията му да стане третият най-велик лидер на ККП след Мао Дзедун и Дън Сяопин. До започване на репресиите, практиката се слави с огромна популярност сред обществото в Китай по това време.

Друга причина е, че Дзян Дзъмин иска да използва кампанията срещу Фалун Дафа, за да насърчи вярност към себе си и така да подсили политическата си власт.

Днес, последователите на духовната практика Фалун Дафа са най-голямата група затворници на съвестта в света. Основните методи на преследването са: насилствено отнемане на органи, лишаване от свобода и робски труд, физически изтезания, психически тормоз, психиатрични изтезания, сексуален тормоз, тормоз на семейства и близки, тормоз в училище и на работното място, вътрешно изселване и нищета.

Тъй като ККП е атеистична по своята същност, докато учението на Фалун Дафа вярва в духовността и божественото, това поставя неговите последователи в центъра на атаките на режима в Китай. Макар Дзян Дзъмин да прехвърля официално властта на Ху Дзинтао в края на 2002 г., членове на неговата политическа фракция запазват високопоставени позиции в Политбюро и в органите за сигурност, като по този начин преследването продължава и до днес.

Вашингтон отбелязва годишнина от започване на репресиите

Хиляди последователи на Фалун Дафа от САЩ се събраха на 20 юли в столицата Вашингтон, за да отбележат емблематичната дата и повишат осведомеността за преследването сред обществото с парад и минитнг.

Събитията започнаха 12 ч. местно време. Медиите EpochTV и NTD предаваха на живо събитието, което започна с митинг за прекратяване на преследването, последван от парад.

Предлагаме ви запис от репортажа на живо от събитията, които започват от 5.27-ма минута. 

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies