Руските власти предизвикаха международна загриженост, след като задържаха четирима практикуващи Фалун Гон при полицейски акции рано сутринта на 3 май. Наталия Миненкова, жена, която организира групи за медитация в Москва, е задържана за повече от месец в очакване на съд, като е възможно да получи присъда само за това, че практикува Фалун Гон.

Фалун Гон, духовна практика, която набляга на истината, добротата и търпението, е законна в над 100 държави. Въпреки това, Русия все повече се опитва да ограничи дейността на духвното движение, като го определя като "нежелана" и повтаря езика, използван от Китайската комунистическа партия (ККП), която преследва последователите на Фалун Гон от 1999 година.

"Това е възмутително", каза Леви Брауди от Информационния център Фалун Дафа. "Практикуващите Фалун Гон са миролюбиви и допринасят положително за обществото. Задържането им заради техните убеждения е грубо нарушение на правата на човека."

Нападение срещу свободата на вероизповеданието?

Арестът на Миненкова идва на фона на по-широки опасения относно свиването на свободите в Русия. Критиците посочват използването на широки и неясни закони за "екстремизъм" за сплашване на журналисти, групи на гражданското общество, а сега и религиозни практикуващи.

Практикуващите Фалун Гон се сблъскват с нарастващ тормоз в Русия, като техните учения са определяни като "екстремистки", а практикуващите са обвинявани лъжливо, че са чуждестранни агенти. Миненкова е обвинена по закон, използван за заглушаване на несъгласието, като е възможно да й бъдат наложени до девет години затвор.

Международната общност настоява за действие

Информационният център Фалун Дафа и групи за защита на правата на човека призовават за незабавно освобождаване на Миненкова и прекратяване на тормоза над практикуващите Фалун Гон в Русия. Случаят се разглежда като обезпокоителен знак за сближаването на Русия с политиката на Китай за потискане на свободата на вероизповеданието.

"Това срамно действие на Русия демонстрира обезпокоително пренебрежение към фундаменталните права", каза Брауди. "Светът трябва да се изправи срещу това преследване."

Информационният център Фалун Дафа ще следи случая отблизо и ситуацията с делото на Миненкова.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies