Китай адвокат

Уан Юнхан, един от топ 10 правозащитни адвокати в Китай според класация на Асоциацията на китайските правозащитни адвокати, е парализиран от кръста надолу в резултат на продължителни изтезания в китайски затвор.

Това писа правозащитният адвокат Тан Дзитиен в популярната в Китай социална платформа Weixin на 14 януари.

"Уан Юнхан, сега 42-годишен, е подложен на репресии от юни 2009 г. насам. Тогава той защитава в съда свой клиент на име Цун Жисю. Заповедта за ареста на адвоката дошла от Джоу Юнкан, бивш шеф на Политическия и правен комитет на комунистическата партия", обяснява Тан в постинга.

Политическият и правен комитет, оглавяван от Джоу по онова време, има власт над правната система, включително полицията, съда, прокуратурата, адвокати, затвори и трудови лагери.

"Уан е осъден тайно на 7 години затвор през ноември 2009 г. В резултат на нечовешки изтезания, адвокатът получава трайно увреждане на единия крак. Сега има симптоми на туберкулоза и парализа от кръста надолу", добавя Тан.

Уан се прочува, след като поема защитата на последователи на преследваната от китайския режим духовна практика Фалун Гонг. Цун Жисю от град Далиен, в провинция Ляонин, е един от тях.

Сега Уан е в затвор в Шенян, североизточната провинция Ляонин. Държат го там от април 2010 г. Според уебсайта Minghui.org, който публикува актуална информация за преследването на Фалун Гонг в Китай, веднъж Уан бил лишен от сън и храна в продължение на 13 дни.

В интервю за китайското списание "Watch Chinese", Тан коментира присъдата Уан.

"От гледна точка на законите в Китай и международните стандарти за правата на човека, присъдата на Уан не би трябвало да бъде възможна."

Репресиите срещу Уан привличат вниманието и на Уан Ю, правозащитен адвокат от Пекин. Той научава за тежкото положение на своя колега от интервюто на Тан в "Watch Chinese".

"Никое правителство не бива да преследва, задържа незаконно и изтезава собствените си граждани", заяви Уан Ю. "Да се действа по такъв жесток начин срещу адвокат е незаконно във всяка цивилизована държава или общество. Къде е законът? Това със сигурност преминава границата. Може да се определи като нечовешко."

Според Уан Ю, Китай се сблъсква с безброй подобни случаи на несправедливост под управлението на комунистическата партия.

"Съдебните дела, по които съм работил, никога не са били третирани по честен и справедлив начин в съда. Всичко се прави скрито и дори присъдите се произнасят тайно."

Правозащитният адвокат Тан коментира репресиите срещу Фалун Гонг.

"Историята на човечеството надали познава подобен случай като преследването на Фалун Гонг: то продължава необичайно дълго и в такъв огромен мащаб", пише Тан. "Като адвокат, аз се гордея с това, което прави Уан."

Преследването на Фалун Гонг, което включва лишаване от свобода, мъчения, пропаганда, принудително превъзпитание и промиване на съзнанието, е довело до десетки хиляди жертви, според Дейвид Килгор, директор на базирания във Вашингтон "Съвет за демократична общност" (Council for a Community of Democracies), бивш депутат и държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския район на Канада.

"Уан е способен да отстоява човешките права и съвестта, и да защитава хора, които режимът не харесва", казва в заключение Тан.

Уан е един от китайските адвокати, пострадали от гнева на режима в Пекин, заради това, че са защитавали последователи на Фалун Гонг в съда. През март 2014 г., четирима адвокати - Дзян Тиенюн, Тан Дзитиен, Уан Чън, и Джан Дзюндзие - бяха задържани от служители по сигурността заради опит да освободят практикуващи Фалун Гонг от център за промиване на съзнанието.

Уан Ю призова международната общност за помощ и по-добра осведоменост относно текущата ситуация с човешките права в Китай.

"Освен Уан Юнхан, в Китай са преследвани още много адвокати, като Гао Джишън, Ю Уъншън и Тан Дзинлин."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies