Латвия олимпиада

Мартинс Рубенис е двукратен олимпийски шампион, известен музикален водещ и човек с цел, която се простира далеч отвъд улея за спускане със спортни шейни.

Рубенис става национален герой, когато печели първия за Латвия медал на зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г.: бронз в дисциплината спускане с едноместна шейна. През 2014 г. в Сочи той печели втория си бронзов медал в същата дисциплина.

Как латвиец се увлича по древната китайска мъдрост

Като малко момче, Рубенис има увлечение по бойните изкуства. По-късно, вече професионален спортист, започва да страда от здравословни проблеми и за пръв път осъзнава, че тялото и съзнанието му не са в добра форма.

"Знаех, че има нещо, което трябва да променя. Винаги гледах навън и се опитвах да променя заобикалящата ме среда. Реших, че вероятно трябва да погледна в себе си и да започна малко по малко да се променям."

Попитал за съвет треньора си. След проучване в Интернет, треньорът му препоръчал да пробва Фалун Дафа (още известна като Фалун Гонг), източна практика, полезна за тялото и съзнанието.

Рубенис споделя, че когато за пръв път чул името Фалун Гонг, то отекнало в съзнанието му по много приятен начин и го накарало да се почувства добре.

Във Фалун Дафа има медитативни упражнения и учение как човек да подобри съзнанието и характера си. Основни принципи на практиката са Истинност, Доброта и Търпение. В Търпение се съдържат толерантност и издържливост: качества, присъщи на един олимпиец.

По стечение на обстоятелствата – или както Рубенис би казал, по желание на съдбата – първият последовател на Фалун Дафа, когото среща в Латвия, също е професионален спортист, състезател по карате. Именно от него Рубенис научава как да изпълнява медитативните упражнения. Започва да чете и основния текст на практиката, книгата "Джуан Фалун".

Здравните му проблеми изчезват. Постига спокойствие на съзнанието. Силата, която придобива от Фалун Дафа, му помага да постигне олимпийския успех, твърди спортистът. Той посвещава медалите си на основателя на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ.

Слава в услуга на човешките права

Рубенис започва да практикува Фалун Дафа през 2005 г. Когато през 2006 г. се прочува с медала от Торино, използва това като възможност да привлече общественото внимание към жестокото преследване на Фалун Гонг от комунистическия режим в Китай.

"Медиите ме питаха за опита ми с Фалун Гонг. Точно по това време излезе информация, че в системата от трудови лагери в Китай хиляди практикуващи Фалун Гонг са убивани с цел продажба на органите им. Затова използвах популярността си, за да осведомя обществеността, че в Китай се случва толкова ужасно нещо."

През 1999 г. китайската комунистическа партия провежда национално проучване и установява, че над 70 милиона души практикуват Фалун Дафа, повече от членовете на партията. Партията започва пропагандна кампания против практиката от страх за властта си.

За да привлече вниманието към арестите и убийствата на хиляди свои съмишленици в Китай, през 2006 г. Рубенис провежда тридневна гладна стачка пред китайското посолство в Рига. През 2007 г. спортистът участва в церемонията по запалване на Огъня за човешки права в гръцката столица Атина. Инициативата призовава за бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

"Вярвам, че Олимпийските игри винаги са били символ на висок морален стандарт и естествен стремеж към хармония между физическата и духовната сила на човека. Комунистическият режим на Китай няма право да представлява високите принципи на олимпийското движение."

В Латвия, бивша комунистическа държава, действията на спортиста са озадачаващи за мнозина и основните медии пропускат да отразят усилията му. Но след втория олимпийски медал в Сочи, нещата се променят.

"Наистина усещам, че хората се пробуждат. Вече не се притесняват да ми задават въпроси за Фалун Гонг и за случващото се в Китай."

Рубенис като рицаря Лоенгрин

Сега Рубенис е на 36 години и е решил да се оттегли от активна състезателна дейност. Не е сигурен какво ще прави оттук нататък, но е готов за нови предизвикателства и възможности. Засега планът му е да пътува повече и да продължи да разпространява истината за злоупотребите с човешките права в Китай.

През 2009 г. за Рубенис правят документален филм със заглавие "Лоенгрин от Варка Кру", в който го сравняват с Лоенгрин, рицаря-лебед и син на Персивал, един от рицарите на крал Артур. Лоенгрин бил известен с това, че се борел срещу несправедливостта и помагал на хората в нужда.

Рубенис е трогнат от аналогията.

"За мен е чест, че продуцентът на филма реши да ме сравни с рицаря."

"Вярвам, че живеем в много специален момент от историята. Струва ми се, че много неща, за които сме чували от древни легенди, сега се случват в реалността."

"Варка Кру" е името на групата на Рубенис. Освен спортист, той е диджей. Започва музикалната си кариера преди 16 години.

От бунтар до хармонична личност

Рубенис си спомня как преди за него най-важно било да бъде различен. Затова харесвал алтернативна музика. Впоследствие разбирането му за музиката се променило.

"Осъзнах, че музиката може да променя и влияе на тялото и съзнанието на човек. Затова вярвам, че най-важно е сърцето на музикалния творец: какво иска да изрази, какви са чувствата и желанията му."

"Най-прекрасната музика може да бъде създадена от хора, които са духовни. Тази музика в същото време приближава слушателите към божественото. Най-важното нещо е да постигнеш хармония. Музиката има силата да направи хората ядосани, озверели и тъжни. Или пък да ги излекува, помири, да им помогне да намерят решение на проблемите си и да им даде по-ведър и светъл поглед върху света."


 

Този уебсайт използва cookies