Китай интернет

Китайското правителство не просто цензурира Интернет. Всъщност то плаща на хора да пишат фалшиви коментари, които представят страната - и нейния комунистически режим – в положителна светлина.

След като прочетохме "Блокирано на Уейбо" (Blocked on Weibo) от китайския разследващ експерт Джейсън Ц. Нг, научихме, че китайските версии на социалната платформа Туитър и микроблога Сина Уейбо са забранили фразата "50 цента" ("50 cents").

Става въпрос за китайската 50-центова партия (50 Cent Party), група от обикновени граждани, наети от правителството, за да публикуват коментари в Интернет, преобръщайки новините на деня в полза на Китай.

Тези наемни "оръжия" предполагаемо печелят по 50 цента (0.5 китайски юана, или 0.3 лева) на постинг. Докато китайското правителство признава само негласно тяхното съществуване, е вероятно те да функционират на различни нива, и някои от коментаторите да са дори служители на уебсайтове или Интернет доставчици.

Така наречената "партия" има между 250 000 и 300 000 членове, сочат изчисления на университета в Харвард, публикувани в изданието American Political Science Review през май 2013 г.

"Мащабът и прецизността на тази програма на китайското правителство избирателно да цензурира изразяваните от китайския народ мнения, са безпрецедентни в писаната световна история", се казва в публикацията.

Армия от платени тролове ежедневно манипулира новините в китайския Интернет.

През 2011 г., изтекла вътрешна директива за членовете на 50-центовата партия беше оповестена от China Digital Times. Сред поставените задачи към троловете са превръщане на Америка в "мишена за критика", както и използването на "белязаната с кръв и сълзи история" на Китай. Целта е в населението да бъдат подбудени про-партийни симпатии и да се предотврати демократичната инвазия от страна на суверенния съсед Тайван.

Британското списание New Statesman успява да идентифицира един от наетите пропагандисти през 2012 г. Анонимният 26-годишен китаец признава, че имал "твърде много потребителски имена", за да може да ги изброи, и че всяка сутрин получавал от местна служба за Интернет реклама електронни писма, които обяснявали върху кои новини да се съсредоточи през деня.

"Има психологически момент... Може да направите така, че нещо лошо да звучи още по-зле, може да подсилите значението на нещо или да накарате хората да вярват, че нещо е глупаво, когато го видят", казва за New Statesman китайският дисидент Ай Уейуей.

Китайската програма за цензура Golden Shield Project, известна на Запад като Великата китайска Интернет стена, функционира от близо десетилетие. Стената блокира чуждестранни уебсайтове, които застрашават комунистическите послания, и наблюдава и филтрира съдържанието на местна почва. Журналисти и нетизъни, които не се съобразяват с правилата, ги грози затвор – или дори по-лошо.

Наред с това, през 2005 г., когато из цял Китай избухват анти-японски протести, правителството започва да добавя свои собствени коментари към цялостната картина, съобщава списанието Economist. Контролирането на Интернет вече не е достатъчно. Партията има нужда да "използва" Интернет, както се изрази бившият президент Ху Дзинтао през 2007 г. И раждането на Сина Уейбо през 2009 г. прави 50-центовите тролове по-активни от всякога.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии отвежда способностите на партията още една стъпка напред през 2014 г., като основава тренировъчен център за манипулиране и контрол на онлайн дебати, съобщава Radio Free Asia.

"Никога не е съществувала толкова професионална система в миналото", казва онлайн издателят Уан Дзинсян за радиостанцията. "Изглежда като нов набор от умения."

Новите инициативи изглежда имат ефект. Китайската цензура действаше с пълна сила по време на неотдавнашните протести в Хонконг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies