организация Фрийдъм хаус

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обясни неотдавна защо силите за борба с тероризма в страната не са били в състояние да заловят нападателите в терористичната атака срещу радикалното списание "Шарли Ебдо". Той каза, че е невъзможно да назначи по осем до десет агенти да наблюдават всеки един от хилядите заподозрени във Франция.

Но когато става въпрос за полицията в Китай, "подобно нещо не е отвъд възможностите на китайското правителство", каза д-р Андрю Нейтън, от университета в Колумбия, по време на събитие в университета Фордъм в Ню Йорк на 15 януари 2015 г.

"Те могат да следят много, много повече от 5 000 души, без хората изобщо да подозират."

Традиция на принуда

Събитието бе посветено на нов доклад на Сара Кук, старши анализатор на източна Азия в правозащитната организация Фрийдъм хаус. Докладът със заглавие "Затруднението на Политбюро" представя подробна хроника на приемственостите и промените в политиката на силовия апарат на китайската комунистическа партия (ККП) през последните няколко години.

Джеръм Коен, професор по право в университета в Ню Йорк и специалист по правата на човека в Китай, коментира доклада на Кук.

"Бях приятно изненадан, когато го прочетох, защото той показва цялостно разбиране на случващото се в Китай през последните години."

В документа се излага разбирането, че силовата политика, която ККП смята, че е принудена да възприеме заради нововъзникналата криза на управлението, може да породи по-широка съпротива от страна на населението.

"Общото засилване на репресиите се обуславя от дълбокото чувство на несигурност и ясната оценка, че партията губи лоялността на обществеността и на някои от своите членове", пише Кук в доклада.

Авторът също посочва, че най-често цензурираната информация е относно общественото здраве и безопасност.

Порочен кръг

"Действията на партията подсилват един порочен кръг", заяви Кук по време на събитието в университета Фордъм.

"Сред тези, които са все по-недоволни от статуквото, са и много членове на партията."

Кук цитира придобила широка популярност в Интернет публикация на анонимен, вече пенсиониран служител, отговорен за цензурата в популярното китайско издание "Southern Weekly".

"Гледайки назад към последните четири години, осъзнавам, че съм допуснал някои грешки. Спрях някои статии, които не трябваше да спирам и изтрих съдържание, което не трябваше изтривам. В крайна сметка обаче се осъзнах. По-скоро бих изоставил политическата си мисия, отколкото да вървя срещу съвестта си. Не искам да съгрешавам спрямо историята."

Една от най-бруталните и ирационални кампании на репресии - преследването на медитативната практика Фалун Гонг - продължава над 15 години и по време на управлението на трима китайски лидери. Въпреки че преследването е официална политика, много местни държавни служители просто не успяват да я прилагат заради масовата обществена съпротива.

Докладът цитира и изказване на китайски правозащитен адвокат.

"Изглежда, че основната политика е същата, партията винаги има желание за репресии. Но тъй като практикуващите Фалун Гонг са в контакт с местни държавни служители, някои от тях са променили отношението си и са осъзнали, че симпатизантите на Фалун Гонг не са заплаха, затова не ги арестуват."

Изказването на адвоката продължава.

"Заповедите за арести продължават да се спускат от високите нива на управлението, но понякога местни служители на Бюрото за обществена сигурност отказват да ги следват, тъй като смятат, че практикуващите Фалун Гонг единствено правят полезни за здравето упражнения."

По този начин, колкото повече режимът репресира невинни и безобидни групи и лица, толкова повече са служителите, които оказват пасивна съпротива или директно се противопоставят на репресиите.

Докладът на Кук споменава декларация на Джоу Джишин, редактор на две партийни списания. В тях той критикува ареста на известния адвокат за граждански права Пу Джичиен.

"Присъединяването към партията беше свещено, но сега вече е осквернено; ходенето на училище беше весело, но сега е станало мрачно; влизането в затвора беше нещастие, а днес е славно."

Граждански разрив

"Никой авторитарен режим не може да разчита единствено на репресии", заяви Кук по време на дискусията.

"Има други инструменти, от които се нуждае. Но след като все повече засилва репресиите и използва крайни тактики, ККП започва постепенно да изчерпва средствата, с които да запази своята легитимност."

Кук заключи: "В Китай все по-силно се усеща реакция от страна на гражданското общество. Хората чувстват все по-силно разочарование, сблъсквайки се все по-често със силовия апарат на партията."

Това е една от основните дилеми на системите за сигурността и контрол на информацията в Китай.

Голямата неизвестна е дали системата може да поддържа определено ниво на стабилност или вече е тръгнала надолу по наклонената плоскост.

"Репресиите предизвикват съпротива", каза д-р Нейтън.

"Хората не понасят репресиите... най-често гледат да стоят настрана и се опитват да не си навлекат неприятности, но идва момент, в който повече не могат да търпят... човешките същества са устроени по този начин."

Нейтън добави: "Хората се страхуват да се съпротивляват, докато не стигнат до точката, в която повече не страхуват. Ние не знаем как се случва тази промяна сега, но вече сме били нейни свидетели: на площад 'Тиенанмън' и при падането на Берлинската стена в Източна Германия през 1989 г."

Динамична промяна

Ян Дзяни, виден активист за демокрация, присъстващ на събитието, нарече текущата ситуация в Китай състояние на "динамична промяна". Той обясни, че става въпрос за ситуация, в която по-широката публика и голям брой служители в системата на държавната власт могат рязко да променят своите ценности в съответствие с всеобхватни промени в политическата и социална среда.

"Когато видят надежда, мисленето им ще се промени. Ние копнеем за демокрация от векове, затова повечето хора няма да бъдат движеща сила, те просто ще чакат", каза Ян.

"Но когато се случи промяна, всеки бързо ще я приеме."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies