Решителна битка срещу Фалун Гонг

Безпрецедентни по мащаб и жестокост репресии в Китай продължават вече 15 години срещу десетки милиони практикуващи духовната система Фалун Гонг.
 
Съгласно плана на управляващата комунистическа партия (ККП) за елиминиране на Фалун Гонг, периодът между 2013 и 2015 г. е фаза на „решителна битка“ срещу мирната духовна практика.

Публикации в китайски медии загатват, че именно преследването на Фалун Гонг е „ябълката на раздора“ в ожесточената вътрешнопартийна борба, чийто резултат може напълно да измени облика на днешен Китай и дори на целия свят.

Кликата на Дзян Дзъмин (бивш генерален секретар на ККП и инициатор на репресиите срещу Фалун Гонг) противостои на групировката на сегашния партиен и държавен лидер Си Дзинпин, който не вижда смисъл от тези репресии.

Доклад на Международната световна организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) от 11 август 2014 г. разказва как ККП систематично репресира привържениците на Фалун Гонг, как планира да „елиминира Фалун Гонг в рамките на три месеца“ и дава насоки за „водене на война срещу Фалун Гонг“. За целта ККП задейства целия държавен апарат, включително медиите, и извършва геноцид срещу собствените си граждани.

Авторите на доклада подчертават, че през 2013 г. Управление „6-10“  (специално създадено за разрешаване на „въпроса с Фалун Гонг“) инициира тригодишна кампания за „решителна битка“ срещу метода за усъвършенстване на духа и тялото. В кампанията се набляга на идеологическа трансформация.

Според доклада, мащабът на репресиите е огромен и в същото време абсурден.

Начало

Близо 10 000 привърженици на Фалун Гонг от цял Китай се събират на 25 април 1999 г. пред Службата за жалби на китайското правителство в район Джонанхай в Пекин. Те протестират мирно за освобождаване на свои съмишленици, арестувани в град Тиендзин. Тогавашният премиер на Китай, Джу Рундзи, се среща с представители на протестиращите и разпорежда освобождаване на арестуваните.

Същата нощ Дзън Дзъмин изпраща писмо до Политбюро на Централния Комитет (ЦК) на ККП, в което пише: „Нима нашата комунистическа теория на марксизма-ленинизма, и на материализма и атеизма, в които вярваме, не може да преодолее нещата, които пропагандира Фалун Гонг? Ако това е вярно, не е ли това една голяма шега?“

Месец и половина по-късно, по време на събрание на Политбюро на 7 юни, Дзян Дзъмин заявява: „След създаването на ръководна група за разрешаване на проблема с Фалун Гонг, трябва веднага да се мобилизират всички сили и колкото може по-скоро да се идентифицира и ликвидира цялата организационна структура на Фалун Гонг в цялата страна. Необходимо е да се набележи стратегия за борба, не бива да се сражаваме без подготовка.“

Така на 20 юли 1999 г. започва безпрецедентна по своя мащаб и жестокост кампания за унищожаване на Фалун Гонг. Кампанията стартира с еднолично решение на Дзян Дзъмин и с цел Фалун Гонг да бъде елиминиран в рамките на три месеца.

Управляващият комунистически режим отприщва мощта на цялата държавна машина и  репресивен апарат, и харчи огромни средства от държавната хазна, за да се бори срещу десетки милиони мирни китайски граждани, практикуващи Фалун Гонг.

Систематичен план за елиминиране на Фалун Гонг

Репресиите срещу Фалун Гонг са извършвани под ръководството на Управление „6-10“ , което на практика има неограничени правомощия. Именно тази организация, която е част от структурата на ЦК на ККП, определя тактиката и стратегията на „борбата с Фалун Гонг“.

Тази „борба“ се провежда на два фронта: първият е „битка за овладяване на укрепленията на противника“. Това са арести и активна идеологическа трансформация на привържениците на Фалун Гонг. Вторият е „продължителна война“, чиято цел е насаждане на омраза срещу Фалун Гонг у китайския народ и международната общност. Постига се с мощна пропаганда.
 
От 2010 до 2012 г. Управление „6-10“  провежда комплексна кампания на „превъзпитание, нанасяне удари по силните места на противника и разрушаване на единството“ на Фалун Гонг.

От 2013 до 2015 г. в страната се провежда „решителна битка“, с която идеологически да се трансформират привържениците на Фалун Гонг. За началото на тази „битка“ през 2013 г. съобщава Ръководната група за предупреждение и решаване на проблеми с еретически секти. Секретното име на групата е Ръководна група за решаване на въпроса с Фалун Гонг. В осъществяване целите на групата са впрегнати държавни структури и ведомства на всички нива на управление.

Партийни функционери губят вяра в репресиите срещу Фалун Гонг

През 2001 г. списание „Новинарски фронт“ (чийто собственик е издателят на партийния вестник „Пийпълс Дейли“) публикува статия, в която пише: „Тази борба е дълга, сложна и силна… нужно е да се хвърлят всички сили… борбата срещу Фалун Гонг да се направи основна политическа задача в информационната пропаганда… да се преодолеят  липса на целеустременост и мързел, както и неприязън към битката… и да се води дълбока, мощна и продължителна пропагандна война.“

Статията, подписана от "специален коментатор" и публикувана на Интернет страницата на вестника, издава нежеланието на партийните служители да продължат участието си в кампанията срещу Фалун Гонг.

На 22 юни 2013 г. в провинция Хъбей е проведена среща на всички ръководители на провинциални клонове на Управление „6-10“ . На срещата са поставени четири основни задачи: укрепване на вярата в методите на идеологическата трансформация, съсредоточаване на усилията върху идеологическа трансформация, съсредоточване на усилията върху нововъведения в идеологическата трансформация и укрепване на доверието в ефективността на идеологическата трансформация.

Поставените задачи отново показват, че участниците в кампанията на репресии срещу  Фалун Гонг са изгубили вяра в нейната ефективност.

Фалун Гонг набира популярност

Успоредно с провеждане кампания на репресии, Управление „6-10“  периодично прави тайни преброявания на практикуващите Фалун Гонг. Последните две преброявания са извършени през 2013 и 2014 г.

През май 2013 г. районният комитет на партията в район Джигуан, град Джихъ, провинция Хъйлундзян, издава секретно нареждане. На подчинените на района две села и седем улични комитети се нарежда да идентифицират последователите на Фалун Гонг под предлог проверка на регистрацията. Заповедта изисква също регистриране на всички нови последователи на Фалун Гонг, включването им в списък и предаването му на провинциалния отдел на Управление „6-10“ . В документа се набляга, че цялата получена информация не може да се публикува, както и че не може да се разкрива, че дейността се извършва по поръчка на партийния комитет. Подобни заповеди са издадени в цялата страна.

През същата година комунистическата партия разработва мерки за идентифициране на нови последователи на Фалун Гонг. Това е поредно потвърждение, че за 15 години преследване Фалун Гонг не само не е унищожен в Китай, но броят на привържениците му расте.

На 17 юли 2014 г. общинският комитет в град Хъншуй, провинция Хъбей, издава документ със заглавие „Инструкция за цялостна проверка и идентификация на привържениците на Фалун Гонг и на християнската група ‚Всемогъщи бог‘“. Документът е изпратен до всички партийни ведомства и градски структури. В него се казва, че обхватът на проверката се разширява до държавни служители, пенсионери, починали, и тези, които са вече трансформирани. Срокът за изпълнение на задачата е 17 август. Макар в документа да се говори за две организации, на практика истинската мишена е Фалун Гонг.

Управление „6-10“  работи активно с гражданите

На 22 януари 2014 г. Управление „6-10“  в град Янтай, провинция Шандун, призовава гражданите да съобщават за планиране и провеждане на мероприятия на Фалун Гонг, в замяна на което ще получат „голямо възнаграждение, съответстващо на полезността на получената информация.“

На 24 април, 1 и 13 май 2014 г. (световният ден на Фалун Гонг) Управление „6-10“ в град Дзинан, провинция Шандун изпраща масови съобщения на мобилните номера на всички граждани: „Вярвайте на информацията на правителствените медии, не вярвайте на материалите, получени от привърженици на Фалун Гонг, не ги слушайте и не ги четете. Съобщете за тях в местната полиция.“

Всички нива на управление въвлечени в репресиите

На 8 август 2013 г. партийният комитет в район Луян, град Хъфей, провинция Анхуей издава „план за трансформиране на практикуващи Фалун Гонг в решителната битка през 2013-2015 г.“ В него се говори, че за три години нивото на идеологическа трансформация трябва да достигне минимум 65 %, а на тези, които се противят на трансформирането, включително адвокати-правозащитници, да бъдат нанесени „решителни удари“.

Заповед издадена в Сяндзян, провинция Хунан гласи, че „по време на решителната битка трябва да се гарантира, че няма да се появят нови привърженици на Фалун Гонг.“

Преследването се финансира от държавния бюджет

Средствата, необходими за репресиите и пропагандата срещу Фалун Гонг се вземат от местните бюджети.

Партийният комитет в град Чунцин, провинция Съчуан, разпорежда създаване на специална група за трансформиране на 18 регистрирани практикуващи Фалун Гонг. Инструкциите са всички разходи да се поемат от градския бюджет.

Съгласно вътрешен документ в Синдзъбу, провинция Шандун, мероприятията по „създаване на среда, в която няма място за членове на еретически секти“ и „идеологическа трансформация в рамките на решителната битка“ се финансират от местния бюджет.

В аналогично разпореждане на администрацията на Голи, провинция Шандун се казва: “Разходите за специалния проект за идеологическа трансформация в рамките на решителната битка се включват в бюджета на селището. Да се обезпечи своевременно отчисление и постъпления на необходимите средства. Фокусът да се постави върху изучаване на законите (бел. ред. има се предвид промиване на съзнанието).“

Съдебната система и затворите участват в преследването

В началото на 2014 г. китайското министерство на правосъдието изразява необходимост да се засилят усилията за „превъзпитание на Фалун Гонг“ и нарежда "целите за идеологическа трансформация планирани за 2013-2015 г. да се изпълнят изцяло".
 
На това искане откликва управлението на затворите в провинция Дзилин. Управлението издава разпореждане за „превъзпитание на 233 устойчиви привърженици на Фалун Гонг“ и за въвличане на тези, които вече са трансформирани.

В женския затвор Нантун в провинция Дзянсу е проведено специално събрание, в което ръководителите изучават разработения от администрацията „план за идеологическа трансформация в женския затвор Нантун от 2013 до 2015 г. в рамките на решителната битка.“ На събранието са назначени отговорници и поставени конкретни цели за всеки затворнически блок.

Обществен транспорт

Управлението на транспорта също е привлечено към „решителната битка“.

Към „Основни правила за безопасност в транспортните средства“ в окръг Съчуан, провинция Дзянси е добавено: “Да се засили пропагандата срещу еретическите секти на спирките на обществения транспорт и да се разгърне задълбочена дейност по идеологическа трансформация в рамките на решителната битка.“

Пропаганда срещу Фалун Гонг посредством правни конкурси

В средата на 2013 г. Управление „6-10“ съвместно с министерство на правосъдието издава разпореждане за провеждане на конкурси за познаване на законодателството срещу дейността на еретическите секти. Конкурсите се провеждат през септември 2013 г. Според доклад на държавната медия „Синхуа“ в конкурсите са участвали близо 8,5 милиона души, сред които основно студенти и преподаватели в университети.

Преди началото на конкурса, китайските медии разгласяват широко 25-те въпроса и правилните отговори, които участниците трябва да заучат.

Всички отговори съдържат преки или косвени нападки над Фалун Гонг.

Увеличаване броя на „центровете за промиване на съзнанието“

След принудителното затваряне на системата от трудови лагери в Китай под натиска на международната общност, като гъби след дъжд започват да се появяват "центрове за правно образование", по-известни като центрове за промиване на съзнанието.

По официални данни, през 2003 г. в Китай има 310 трудови лагери, където са държани над 310 000 души. През 2008 г. броят на лагерите е 357, а затворниците са 420 000.

Съгласно първоначалния план за петилетката (2011-2015 г.), властите се готвят да построят и разширят още 100 лагера. След приетото решение за затваряне на системата за превъзпитание чрез труд, лагерите са преименувани на центрове за рехабилитация на наркозависими, или са превърнати в затвори.

Лагерите са един от главните инструменти на комунистическия режим за борба срещу Фалун Гонг. Поради това, след затваряне на лагерите започват да отварят врати "центрове за правно образование". Те са използвани за засилено идеологическо трансформиране на практикуващи Фалун Гонг.

По непълна статистика на уебсайта на Фалун Гонг „Минхуей“, сега в Китай има повече от 450 центъра за промиване на съзнанието. Броят на затворените в тях привърженици на Фалун Гонг е рязко нараснал. През втората половина на 2013 г. там са държани 1044 души, пет пъти повече от първата половина на годината.

Общият брой на арестуваните привърженици на Фалун Гонг в Китай също е нараснал. Ако през първата половина на 2013 г. броят им е 2095 души, то през 2014 г. вече е 2987 души.

Въпреки това, Фалун Гонг не е в списъка на забранените еретически секти на министерството на обществената сигурност в Китай. Забраната на Фалун Гонг в Китай няма каквото и да било законно основание и е нарушение на конституцията и законите на страната.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies