Фалун Гонг поздравителна картичка

Китайската комунистическа партия (ККП) пази гробно мълчание за репресиите срещу последователите на духовната практика Фалун Гонг, още известна като Фалун Дафа.

Причината вероятно не е свързана с жестокостта на репресиите, а по-скоро с позора на партията, тъй като през последните години все повече китайци изразяват своята подкрепа към Фалун Гонг и се опълчват срещу преследването.

По време на празненствата по случай на китайската лунна Нова Година през февруари, хора от всички краища на Китай – от фермери и работници до военни и държавни служители - изпращаха поздравителни картички до основателя на Фалун Гонг, господин Ли Хонгджъ.

Всяка година тези картички се публикуват на световния уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org. Още в навечерието на двуседмичните празненства по случай настъпването на китайската Нова Година, която започна на 19 февруари, в редакцията на уебсайта Minghui бяха получени над 1 000 картички.

"За привържениците на Фалун Гонг, които са под силен натиск в Китай, е много важно да изразят своите пожелания и да почувстват международната подкрепа и внимание", каза Гейл Рачлин, говорител на световния Информационен център на Фалун Дафа, по повод вълната от поздравления.

"Фалун Гонг наистина показа на целия свят, че Истинността, Добротата и Търпението [бел. ред. - трите принципа на Фалун Гонг] побеждават всяко зло."

Една от новогодишните картички е изпратена от привърженик на Фалун Гонг, държан в затвора в Тиендзин. Въпреки това той е оптимист.

"Нищо не може да разколебае нашата твърда вяра и решимост да се самоусъвършенстваме", пише той в новогодишното си поздравление.

Фалун Гонг е древна духовна система за самоусъвършенстване, кореняща се традиционната китайска култура. Освен философия за подобряване на характера, Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения с плавни движения, подобни на тай чи и йога.

Г-н Ли Хонгджъ представя Фалун Дафа пред китайската общественост през 1992 г. Заради благотворния ефект върху здравето и съзнанието на хората, учението се разпространява бързо из цял Китай. През 1999 г. китайското правителство преброява между 70 до 100 милиона души, които се занимават с Фалун Гонг.

Въпреки първоначалната правителствена подкрепа към Фалун Гонг, огромният брой симпатизанти започва да буди притеснение у тогавашния партиен и държавен лидер Дзян Дзъмин. На 20 юли 1999 г. той издава еднолична заповед за "изкореняване" на Фалун Гонг и започва национална репресивна кампания срещу последователите на практиката, техните семейства, близки и съмишленици. Последват масови арести и изтезания. До момента има потвърдени близо 4 000 смъртни случаи в резултат на мъчения, като се смята, че броят им е в десетки пъти по-голям.

ККП не успява да унищожи Фалун Гонг, и изпращаните картички с поздравления и благодарности ежегодно напомнят на ръководството на партията, че репресиите са безсмислени.

"Това потвърждава, че нашите убеждения не са се променили, ще преодолеем всички изпитания", добави Рачлин.

Правителство и армия

Новогодишните картички са украсени с цветя, дракони, херувими, фенери и други китайски новогодишни символи. Много от картичките са подписани от цели групи хора. Всички те пожелават честита Нова година на основателя на Фалун Гонг.

Значителна част от подателите на картичките са последователи на Фалун Гонг от континетален Китай, включително служители на централното китайско правителство, правителствени агенции в цялата страна и Китайската народноосвободителна армия.

Привърженици на Фалун Гонг от Националния университет за отбранителни технологии благодариха на г-н Ли Хонгджъ, обещаха да се самоусъвършенстват добре и да разпространяват навред истината за репресиите в Китай.

Група военни написаха в своето поздравление: "Фалун Дафа носи просветление за самоусъвършенстващите се, благославя китайците и дава на всички надежда за бъдещето. Милосърдният ни Учител много ни липсва."

Последователите на Фалун Гонг наричат г-н Ли Хонгджъ с уважителното обръщение "Учител".

В допълнение към новогодишните поздравления от Китай, привърженици на Фалун Гонг от над 100 страни по света също изпратиха картички.

Поздравления бяха получени и от много хора в Китай, които не се занимават с Фалун Гонг, но които също искаха да благодарят на г-н Ли Хонгджъ.

"Бихме искали да благодарим на Учителя Ли за благословията, която получихме, след като в семейството имаме последовател на Фалун Гонг", писаха роднини на практикуващ Фалун Гонг от град Харбин, провинция Хъйлундзян.

"Имаме късмет да станем свидетели на велики промени и да видим как Фалун Дафа носи светло бъдеще на човечеството."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies