Трансплантационен туризъм

Неотдавна висш иракски дипломат заяви, че Ислямска държава отнема органи от свои жертви с цел финансиране на операциите си. Макар да звучи ужасяващо, е малко вероятно това да се случва в същия мащаб като в Китай.

Все още няма информация как Ислямска държава извършва отнемането на органи, дали жертвите са цивилни граждани или вражески бойци, и къде са продавани органите.

Ислямска държава шокира мнозина със страховити кадри от екзекуции, включващи обезглавяване на заложници, разпятие на войници и изгаряне на живи хора. В този контекст не е изненадващо, терористичната организация да е въвлечена и в отнемане на органи.

Постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Алхаким изказа твърденията за отнемане на органи по време на среща на Съвета за сигурност на ООН, на който Китай, Русия и САЩ са постоянни членове. Алхаким разказа, че в масови гробове са открити тела с хирургически разрези и липсващи вътрешни органи. Според него органите се търгуват, а парите се използват за финансиране на групата.

В Китай, твърдения за отнемане на органи има oт 2006 г. Различни разследвания установяват, че държавни болници продават органите на заможни китайци или чужденци срещу стотици хиляди щатски долари. Жертви на отнемането на органи са затворници на съвестта, главно последователи на медитативната практика Фалун Гонг, която е преследвана в Китай от 1999 г.

От 2000 г. насам Китай е световен център за трансплантация на органи и популярна дестинация за трансплантационен туризъм. Основен източник на органи е системата от трудови лагери, в която се извършват редица злоупотреби и нарушения на човешките права.

Итън Гутман е анализатор на Китай, правозащитен експерт и автор на книгата "Клане: Масови убийства, отнемане на органи и тайното решение на Китай на проблема с дисидентите".

Гутман смята, че над 65,000 последователи на Фалун Гонг, и между 2,000 и 4,000 хиляди уйгури и християни са станали жертви на отнемането на органи в Китай.

В материал публикуван от информационния уебсайт al-Monitor, Алхаким обяснява, че отнемането на органи се извършва в болница в иракския град Мосул. Болницата е контролирана от Ислямска държава от миналата година насам. Органите са изнасяни контрабандно в Сирия, Саудитска Арабия и Турция. От тези държави, престъпни групи пласират органите на черния пазар из целия свят, докладва Асирийската международна информационна агенция.

"Търговията с човешки органи с цел печалба не е приятна тема. В Китай, хиляди са убивани всяка година, за да обслужват нуждите на този доходоносен бизнес. Военни и граждански болници вършат мръсната работа, като всичко се извършва с благословията на правителството", писа Дейвид Килгор, бивш канадски депутат и разследващ отнемането на органи в Китай, в писмо до международната медия Epoch Times.

Според Килгор, в процеса на отнемане на органи в китайски болници, затворниците са прострелвани като при екзекуция, без обаче да са убивани. Така те изпадат в дълбок шок и по този начин операцията може да се извърши без използване на упойка.

"Най-смразяващото е, че затворниците са все още живи, докато телата им биват разрязвани, и свидетели разказват за писъци по време на операциите", добавя експертът.

Веднага след интервенцията, органите са отнасяни в болница, където чака пациент, нуждаещ се от трансплантация.

Китай признава, че отнема органи от екзекутирани затворници, като посочва, че годишно се изпълняват около 2,000 екзекуции. Годишният брой на трансплантациите на органи в Китай обаче надвишава 10,000.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies