Китайка с дете

Плановете на китайския режим да създаде средна класа от потребители удариха на камък. Вместо да харчат парите си за китайски стоки, богати китайци пътуват в чужбина с цел пазаруване на всичко: от бебешки храни до тоалетни седалки.

През ноември 2012 г. лидерът на китайския режим Си Дзинпин спомена за пръв път "китайската мечта". Изправен пред държава, разкъсвана от корупция и набъбващ икономически балон, Си разви това понятие в двугодишен план с цел да изгради китайска средна класа, която да се превърне в двигателна сила за китайската икономика.

"Китайската мечта", предложена от Си, по-късно бе описана като "модел за разрастване на средната класа в Китай" от Чън Ли, изследовател в John Thornton China Center в Brookings Institution, писа китайската осведомителна агенция Синхуа.

Зад фасадата на световна икономическа сила и глобален производствен център, се крие държава, бавно губеща своя икономически блясък в условията на забавящ се растеж. Основен проблем е, че китайският народ няма доверие на стоките с етикет "Произведено в Китай".

Вместо да харчат парите си у дома, представителите на китайската средна класа пътуват зад граница и купуват стоки, които отнасят вкъщи. Търговците в Хонконг наричат потребителите от континентален Китай "скакалци", тъй като те като купуват всякакви стоки, включително бебешки храни, бижута, пакети с ориз, тоалетни седалки и уреди за варене на ориз.

Фокусът на китайския режим върху икономическия растеж бе за сметка на качеството и предизвика повсеместно замърсяване на околната среда. Според китайския новинарски портал Sina.com, министерството за опазване на околната среда е публикувало данни през април 2014 г., според които над 16% от почвата в Китай е замърсена.

В Китай, някои фермери, отглеждащи ориз, дори отказват да се хранят със собствената си продукция заради силно замърсяване на почвата, докладва Sina.com на 26 февруари.

Япония също става свидетел на напаст от китайски пазаруващи "скакалци".

"Когато дойдат китайски туристи, те изкупуват всичко, до последната тоалетна седалка", споделя на 27 януари пред агенция Синхуа японски търговец в безмитен магазин.

На уебсайта Taobao, китайската версия на eBay, пакетите с ориз произведени в Япония, са описвани като такива "без замърсяване с тежки метали", за разлика от тези произведени в Китай, пише Sina.com.

Агенция Синхуа, един от официалните говорители на китайския режим, дори коментира по темата.

"В бъдеще, е добре да имаме стоки, произведени в Китай, за да няма нужда нашата средна класа да ходи в друга държава, за да си купи тоалетни седалки."

Докато китайските потребители се обръщат навън, китайската икономика се бори за оцеляване. Имиджът на Китай на "процъфтяваща икономика" също залязва.

Неотдавнашно проучване на агенция Галъп (Gallup) установи, че американците се чувстват по-слабо застрашени от китайската икономика. Анкетата разкри, че 60% от американците (до 48% през 2013 г. и 2014 г.) не разглеждат икономиката на Китай като сериозна заплаха за интересите на САЩ.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies