Дзян Дзъмин притиснат в Китай.

Дните на Дзян Дзъмин са преброени. Човекът, който доминира китайската политика повече от две десетилетия, сега е разследван в собствената си "крепост", Шанхай.

Широко разпространен е слухът, че в Шанхай действа екип за борба с корупцията, поръчан от лидера на комунистическата партия Си Дзинпин.

Според източници, това е потвърдено в кратко известие, появило за кратко на официалния уебсайт на прокуратурата в Шанхай на 11 август. Известието било на отдела за криминално разследване и наказателно производство.

Една от "жертвите" на кампанията за борба с корупцията е бизнесменът Уан Зонан, председател на "Bright Food Group". Уан е арестуван за подкуп и присвояване на средства. Това са престъпления, за които Уан ще бъде съден, но истинското му престъпление са тесните му връзки с бившия шеф на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин и неговия син, Дзян Миенхън.

Шанхай е трамплин за политическите амбиции на Дзян Дзъмин и основа на неговата власт.

Дзян е лидер на комунистическата партия (ККП) в Шанхай от 1985 до 1989 г. По време на движението за демокрация през 1989 г., тогавашния лидер на партията, Дън Сяопин е впечатлен от безскрупулния начин, по който Дзян се справя с дисидентите в Шанхай, докато други лидери на ККП гледат безучастно.

След като премахва Джао Дзъян от поста на премиер заради симпатиите му към студентите, Дън довежда Дзян Дзъмин в Пекин. След като се сдобива с власт, Дзян безмилостно издирва и наказва дисидентите, успели да избягат от танковете в нощта на 4 юни 1989 г.

След като поема контрола в Пекин, Дзян издига малко известни кадри от Шанхай до позиции с национално влияние. Те формират ядрото на огромна мрежа от връзки, които Дзян използва, за да доминира над китайската политика повече от 20 години.

Дзян на прицел

През последните 19 месеца ръководителят на ККП Си Дзинпин арестува или премахва от постове главните съюзници на Дзян.

Кулминацията на тази кампания е обявеното на 29 юли официално разследване на бившия шеф на сигурността Джоу Юнкан. Но надеждата, че падането на Джоу бележи края на чистката на Си е бързо опровергана.

Веднага след съобщението за разследването на Джоу, "People’s Daily", официално издание на ККП, публикува коментар, озаглавен "Свалянето на големия тигър Джоу Юнкан не е краят на антикорупционното движение."

Статията посочва, че Джоу е назначен от някого с по-висока позиция. Добре известно е, че именно Дзян Дзъмин издига Джоу.

Въпреки че статията бързо е свалена, тя остава онлайн достатъчно дълго, за да бъде копирана и широко разпространена из китайския Интернет.

Международната медия "Епохални времена", критична към режима в Китай, съобщава, че висшият съветник на Дзян Дзъмин, Дзън Чинхон, е арестуван. За да бъде антикорупционната кампания нещо повече от чистка, следващата логична цел би бил самият Дзян Дзъмин. Всички други "големи тигри" са вече повалени.

Арестът на бизнесмена Уан Зонан миналата седмица прави Дзян да изглежда много уязвим. Фактът, че Дзян не може да защити от арест свой приближен именно в Шанхай, показва, че той е загубил влиянието си дори в собствената си "крепост". Пред Си вече няма пречки да погне Дзян Дзъмин.

Задънена улица

Според държавната новинарска агенция Синхуа, през последните 6 месеца са били разследвани 85 000 партийни служители.

Въпреки огромния обхват на настоящата кампания, по време на заседание на Политбюро на ККП, Си Дзинпин се оплаква, че усилията за антикорупция едва се изравняват с тези на корупцията.

Четири дни по-късно идва съобщението, че в деня на заседанието са били отстранени още четирима високопоставени служители: бившия военен лидер Су Сяхоу, бившите петролни босове Дзян Дзиемън и Уан Юнчун, и Ли Доншън, заместник-началник на обществената сигурност и ръководител на службата, натоварена с преследването на Фалун Гонг.

Независимо от този драматичен ход на събитията, фракцията на Дзян изглежда продължава да се съпротивлява.

Уу Фан, главен редактор на базираното в САЩ китайскоезично списание "China Affairs", неотдавна заяви пред New Tang Dynasty TV, че армията продължава да следва Гуо Босиун, който, макар и пенсионер, е един от хората, които Дзян Дзъмин е назначил лично в китайските въоръжените сили.

"Някои военни региони, включително Гуанджоу и Пекин, напълно игнорират Си Дзинпин. Те следват заповедите на Гуо Босиун и неговите приближени,” твърди Уу Фан.

Съпротива на Гуо продължава тенденцията фракцията на Дзян да се противопоставя на централата на партията.

За да може Си да си извоюва пълен контрол в ККП, Си трябва напълно да обезвреди фракцията на Дзян, което означава да се справи и с него самия.

На живот и смърт

Но Си има дори още по-добра причина да доведе кампанията до край: собственото си оцеляване.

В реч от 26 юни пред Политбюро Си заявява: “Когато става въпрос за борба с корупцията, животът и смъртта не означават нищо за мен.”

Преди официално да заеме сегашния си пост, Си научава за планиран преврат срещу него. Именно това става истинската причина за кампанията срещу Дзян Дзъмин и неговата фракция.

След като Уан Лидзън, началник на полицията в Чончин, търси убежище в консулството на САЩ в Чънду през февруари 2012 г., той е предаден обратно на Пекин. Тогава централата на партията научава, че Джоу Юнкан и Бо Силай (харизматичният бивш началник от Чунцин, когото Дзян смята да направи генерален секретар на партията) са имали намерение да премахнат Си скоро след встъпването му в длъжност.

Заплахите срещу Си не свършват с предотвратяването на този опит за преврат.

"Епохални времена" съобщават, че по време на лятната среща на партийното ръководство в Бейдахъ през 2013 г., Джоу Юнкан организира опит за убийство на Си с бомба със закъснител, а при друг случай се опитва да го отрови с игла по време на преглед в болница.

На 6 август 2014 г., базираният в САЩ китайскоезичен вестник "World Journal" пише за слухове сред китайската армия, че Гуо Босиун планира преврат срещу Си.

Мотиви

Макар западните медии да осъзнават все повече сериозността на борбата между Си и Дзян, повечето изпускат основните причини за случващото се. Те просто предполагат, че поначало политиката в ККП има такъв характер.

Ясно е, че ако Си покаже слабост по отношение на своите врагове, с него ще е свършено. Но защо Дзян Дзъмин приема Си като смъртен враг?

Отговорът на този въпрос лежи в мъртвата зона на медийно отразяване на събитията в Китай, а именно: преследването на Фалун Гонг.

Дзян Дзъмин заговорничи заедно с Джоу Юнкан, Шу Цяхоу, Бо Силай, Ли Доншън и други високопоставени лидери на ККП за извършване на чудовищни престъпления срещу китайския народ.

Според пресцентъра на Фалун Гонг в САЩ, след като Дзян стартира кампанията на репресии срещу Фалун Гонг през 1999 г., хиляди практикуващи са задържани в трудови лагери и затвори.

Кампанията има за цел да изкорени традиционна китайска духовна практика, която според докладите на пресата от 1999 г., е практикувана от 100 милиона китайци. Режимът в Китай обявява война срещу съвестта на 1 от всеки 13 китайци, отнасяйки се към тях като към престъпници заради това, че се опитват да се придържат към принципите на Фалун Гонг – Истинност, Доброта, Търпение.

Практикуващите, задържани от режима, са систематично подлагани на мъчения и промиване на съзнанието. Според Minghui.org, световният уебсайт на Фалун Гонг, 3776 са потвърдените смъртни случаи в резултат на мъчения. Заради цензурата, голяма част от тези случаи не напускат границите на Китай и е вероятно истинският брой на загиналите да е многократно по-голям.

Освен това практикуващите са подлагани на насилствено отнемане на органи.

През 2011 г. Дейвид Килгор и Дейвид Матас, автори на доклада “Кървава реколта”, и разследващият журналист Итън Гутман, автор на книгата “Клане: Масови убийства, отнемане на органи, тайното решение на Китай на проблема с дисидентите,” изчисляват, че от 2000 до 2008 г. 62000 практикуващи са убити с цел изземване на органите им. Възможно е броят им да е по-голям.

Дзян Дзъмин и неговата фракция се страхуват от Си Дзинпин, който не е въвлечен в тези престъпления срещу човечеството. Съществува възможността Си да прекрати преследването. Ако това стане, призивите за търсене на отговорност за престъпленията няма да могат да бъдат игнорирани.

За да избегнат отговорност, от фракцията на Дзян търсят всякакви методи, включително опити да бъде премахнат Си, за да си върнат влиянието.

Система на корупция

Си не е първият лидер, който използва обвинения в корупция, за да напада враговете си, но в случая с фракцията на Дзян, обвиненията са повече от претекст. Те целят разрушаване на цялата системата на управление на Дзян.

Дзян Дзъмин е често осмиван в Китай. Въпреки това той успя да се превърне в най-влиятелния човек в Китай за последните 20 години. По негово време корупцията процъфтява на всяко ниво в партията и Дзян купува лоялността, която няма как по друг начин да спечели.

Коментаторите на кампанията на Си често пишат за корупцията като естествено състояние в ККП. Така те пропускат приноса на Дзян, а именно: корупция в невиждани досега размери и обсег.

Коментаторите често пропускат и важността на този проблем за китайския народ.

Когато китайците мислят за корупция, те не си представят бляскави коли, разглезени любовници и екстравагантни вечери.

Те мислят за живот в населени места в непосредствена близост до химически и фармацевтични заводи или електроцентрали. Те мислят за заразена храна, отровена вода и въздух, който е труден за дишане.

Спомнят си как системата за принудителен труд почти беше изчезнала, преди Дзян да я възроди и тя да достигне днешните безпрецедентни размери.

Те виждат "системата за поддържане на стабилността", създадена от Джоу Юнкан за преследване на практикуващите Фалун Гонг, обърната срещу тези, които протестират за отнетите им домове и земи.

Китайците виждат общество без морални устои. Те разпространяват в Интернет ужасяващи истории и се питат колко още може да падне моралът на нацията.

Кампанията на Си срещу корупцията обещава на китайците облекчение за най-силното им недоволство.

Свалянето на Дзян

Най-голямото доказателство за изличаване на управлението чрез корупция ще бъде свалянето на Дзян Дзъмин.

Когато кадрите на партията видят, че Дзян е под контрола на Си, мрежата от влияние на Дзян, оплетена из цял Китай, ще започне да се разпада.

Си може би се надява, че хората ще застанат зад прочистената ККП, но вярата на китайците във възраждането на партията си е отишла отдавна.

Кампанията на Си ще сложи края на една ера, но пътят към бъдещето остава неясен.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies