Джоу Юнкан

Висш китайски служител, отговорен за трансплантацията на органи, обвини бившия шеф по сигурността Джоу Юнкан в използване на затворници като жива банка с органи, по време на изненадващо телевизионно участие.

Изявлението на Хуан Дзиефу, директор на Националния комитет за трансплантация на органи и бивш заместник-министър на здравеопазването, подкрепи, макар и да не потвърди напълно, признание за престъпление, което нито един партиен служител не е признал досега: а именно, употребата не само на затворници осъдени на смърт, но и на затворници на съвестта, като огромна жива банка с органи за трансплантация.

Неотдавна Джоу Юнкан беше арестуван в рамките на продължаващата антикорупционна кампания на партийния лидер Си Дзинпин – кампания, която е зле прикрит опит на Си да отстрани и арестува всички приближени на бившия първи Дзян Дзъмин.

Арестуваните в кампанията, включително Джоу, са именно тези, които са отговорни за провеждане на поръчаната от Дзян политика на репресии срещу духовната практика Фалун Гонг.

Анализатори посочват последователите на Фалун Гонг като основни мишени на насилствено отнемане на органи. Този геноцид започва през 2000 г. и вероятно продължава и днес.

Десетки хиляди симпатизанти на Фалун Гонг са екзекутирани за техните органи, твърдят експерти – или органите им са иззети, докато са все още живи, за да бъдат органите свежи и по-надеждни за трансплантиране.

Хуан Дзиефу направи тези изказвания за Джоу по време на обширно интервю за базираната в Хонконг и приятелски настроена към Пекин телевизионна станция Phoenix Television.

Героичен разказ

В своя разказ за героичните усилия, положени от него и колегите му с цел реформиране на изпълнената със злоупотреби китайска трансплантационна система, Хуан отбеляза: "Когато решихме повече да не разчитаме на екзекутирани затворници за трансплантации на органи, за нас това беше най-безпомощният период."

"Използването на органи от затворници, това по естествен начин породи всякакви мътни и трудни за решаване проблеми. Нали ме разбирате?", добави Хуан мистериозно към младата репортерка.

"Това стана мръсна, мътна и необуздана, изключително чувствителна, изключително сложна и на практика забранена област", продължи бившият заместник-министър.

Всичко това е заради гибелното влияние на шефа по сигурността Джоу, заяви Хуан. Но новото ръководство, със своята строга антикорупционна кампания, подкрепя него и колегите му, и поради тази причина те успели да извършат реформи, добави Хуан.

Големият тигър

На въпроса кой "голям тигър", или с други думи кой влиятелен държавен служител е най-голямата пречка пред реформите, Хуан отвърна бързо.

"Това е съвсем ясно. Всеки знае кой е големият тигър. Това е Джоу Юнкан. Джоу беше нашият политически и правен секретар, и член на Постоянния комитет на Политбюро. Всеки знае това... Откъде идват органите на екзекутирани затворници... не е ли пределно ясно?"

Според Хуан, бившият генерален секретар Ху Дзинтао и премирът Уън Дзябао подкрепяли реформите; това важало и за настоящия генерален секретар Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

Хуан заяви, че Китай се опитва да реформира практиката да разчита на затворници за задоволяване на нуждите от органи за трансплантация. Дали обаче такива реформи са в ход, е спорно, според експерти.

Все пак в опита си да изчисти името си, партията в Китай хвърли цялата вина върху служители като Джоу. Наистина, като директор на най-страховития и могъщ апарат за сигурност, Джоу със сигурност е знаел за злоупотребите с органите на затворници.

Армейски жътвар

Генерал Сю Цайхоу, отстранен висш военен служител, също бе нарочен за отговорен за злоупотреби с органи за трансплантация. Сю позволил изземването на органи от затворници, които били в полуживо състояние. Така донорите били все още още живи, докато от тялото им били изваждани органи. По този начин органите били по-годни за трансплантация, защото с всяка минута, в която органите не са захранвани със свежа кръв, качеството им спада.

Любопитно, изобличаването на Сю Цайхоу по хонконгската телевизия като отговорен за насилствено отнемане на органи, дойде само дни преди известието за неговата смърт на 15 март 2015 г.

Смъртта на Сю е интересна и по още една причина – тя дойде точно една година, след като той беше арестуван по обвинение в корупция.

Джоу Юнкан и Сю Цайхоу са приближени на Дзян Дзъмин, бившият партиен лидер, който инициира репресиите срещу Фалун Гонг, и е наредил изземване на органи от нейни последователи, според една правозащитна група.

Си Дзинпин, лидер на комунистическата партия от края на 2012 г., влага много от своята енергия в чистка на партийния апарат от влиянието на Дзян и неговите сподвижници – такива като Джоу и Сю.

Постоянни лъжи

Не е ясно дали твърденията на Хуан относно участието на Джоу и Сю в отнемането на органи са част от тази кампания на Си, или цели да подсигури, че самата партия няма да бъде държана отговорна за масовите убийства на религиозни последователи, в случай, че цялата история около тази кампания стане обществено достояние в бъдеще.

Коментарите на Хуан наистина "показват колко политизиран е Хуан Дзиефу", каза Дейвид Матас, съавтор на доклад за отнемането на органи от последователи на Фалун Гонг.

"Той казва какво мисли, но само в текущия политически контекст. Не предоставя факти, а говори само това, което позволява политическата ситуация."

Колегата на Матас в работата по доклада "Кървава жътва" Дейвид Килгор заяви, че Хуан е изтънчен лъжец, на когото не може да се вярва за друго освен за разпространение на партийната линия.

"Хуан Дзиефу никога не призна, че органите идват от Фалун Гонг. Казва само, че са от затворници. Постоянно лъже за това, преструвайки се, че жертвите от Фалун Гонг не са източници на органи", каза Килгор.

Няма съмнение, че Джоу, като началник на вездесъщия апарат за сигурност, вероятно е играл главна роля в използването на последователи на Фалун Гонг като донори на органи. Но ако насилственото отнемане на органи е започнало през 2000 г., както сочат доказателствата, тогава това е преди Джоу да поеме поста на министър на обществената сигурност.

Реформа? Наистина ли?

Друг объркващ момент в неотдавнашните признания е цялостното им намерение: Хуан Дзиефу твърди, че планира да изгради система, която никога не използва органи от заворници от какъвто и да било вид. Само граждани, които доброволно дарят свои органи, ще бъдат включени в официална компютъризирана система за дистрибуция, която се предполага да гарантира, че нуждаещите се от орган за трансплантация, ще го получат, каза Хуан.

Но само преди няколко месеца, в серия от интервюта, Хуан даде определение на доброволното гражданско донорство, в което ре-класифицира затворниците като "граждани", които имат правото да дарят своите органи.

"Не казвам, че сме срещу даряване на органи от затворници, осъдени на смърт... Ако такъв затворник по съвест пожелае да дари органите си, няма непременно да му се откаже", каза Хуан по Phoenix Television.

Вестник China Daily, официалното англоезично издание на китайския режим, заяви недвусмислено миналия декември, че "затворниците са все още сред редовите кандидати за донори на органи", цитирайки Хуан Дзиефу.

Две публики

Играта на думи – ре-класифицирането на затворниците като граждани, където на гражданите е позволено да даряват органите си – изглежда все още действа.

Итън Гутман, автор на книга за отнемането на органи от последователи на Фалун Гонг, сравни това явление с виждането и вярването по времето на Йосиф Сталин.

"За вътрешните партийни кръгове, за лекарите, които трябва да са наясно, Хуан Дзиефу дава интервю, което няма вероятност да излезе от границите на Китай, и казва: не се притеснявайте. От сега нататък затворниците ще даряват органите си доброволно", писа Гутман по електронната поща.

"А по-късно, за да задоволи западните възприятия, Хуан Дзиефу казва, че затворници изобщо няма да бъдат използвани. Но това се оказва прибързано. Дори не е добра лъжа – по-скоро е неуважително. В западния свят, само тези, които наистина искат да бъдат заблудени, биха приели толкова очевидна измама."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies