Китай икономика

През 2011 г. повечето хора все още смятаха, че Китай има по-малък дълг от Европа или САЩ. Причината за това беше относително ниският държавен дълг на Китай.

По това време излезе книгата на Фрейзър Хауи "Червеният капитализъм", една от първите книги изобличаващи системата от дългове в рамките на китайската банкова система и рисковете от китайския модел на растеж.

След шестгодишно пребиваване в Китай, днес Фрейзър живее в Сингапур. Въпреки това той все още има какво да разкаже за Китай и неговата икономика.

Защо някои хора мислят, че Китай вече е най-голямата икономика в света?

Принципът за паритета на покупателната способност има едно важно условие, което обикновено не се споменава, а именно: че единственото нещо, което различава сравняваните икономики, са цените на стоките и услугите, но не и тяхното качеството.

В Пекин можете да отидете на фризьор за 5 или 10 юана (между 2 и 3 лева), докато в Ню Йорк това ще ви струва 20 долара (36 лева). Всъщност, ако посетите салон на Пето авеню, ще трябва да се разделите със 75 долара (135 лева), а в Бруклин с около 25 долара (45 лева). Тогава ще имаме ли еднаква покупателна способност в Бруклин и Манхатън?

Когато става въпрос за качеството на услугите, разликите са големи. Идеята за съпоставяне на цените с цел да се прави сравнение на покупателната способност е разумен подход, само ако се прави за подобни икономики, като например тези на скандинавските страни.

Как стои въпросът с Китай?

Мисля, че в случая с Китай този подход е неудачен. Нека отбележим, че китайската икономика е по-голяма по всички показатели от тази на САЩ. Най-малкото, икономиката на Китай разполага с четири пъти повече хора. Но това, че е голяма, не е най-определящото.

Стойността на китайските стоки и услуги е два пъти по-малка от стойността на стоките и услугите от САЩ. Това може да се усети винаги, когато нещата се объркат. Обикновено китайските компании са способни да предоставят услуга. Ако възникне проблем обаче, поддръжката обикновено не е на ниво. Аз лично използвам някои китайски софтуерни продукти и кодът е слаб. А това води до лоша поддръжка след реализиране на продажбата.

Какво ще кажете за останалите показатели?

Правилно ли е да разглеждаме дохода на глава от населението като важен? Вероятно. Но аз бих предпочел да гледам коя икономика движи света напред. Така критериите стават други: иновации, използване на идеи, услуги и т.н.

Тук не става въпрос само за САЩ, има и други държави. Но САЩ продължава да бъде световен лидер в много области. Американските разработки продължават да бъдат копирани и адаптирани в други държави. Продължаваме да чуваме, че в Китай ползват "китайски" Facebook, Google, Apple и т.н. Китай винаги копира това, което е разработено другаде.

Ще се промени ли това скоро?

Безспорно Китай е способен да се конкурира със САЩ, тъй като виждаме много китайски стоки на американския пазар. Това е видимо в световен мащаб във всички сфери. Но когато сравня китайския WeChat с американския WhatsApp, първият е доста неудобен за употреба. Това е като да сравняваш Duplo Lego с Lego Technic. Едното е доста нескопосано, а другото е наистина добро, направо невероятно.

Качеството на стоките и услугите в Китай е толкова ниско, тъй като китайските компании се фокусират върху ниските цени. Ако всичко, към което се стремят, са ниски цени, те никога няма да могат да утвърдят дори една качествена марка.

Ще ви дам следния пример. Когато започнах работа преди 20 години, следях фондовата борса в Япония. Индексът Nikkei вървеше към най-високата си стойност 39,000 йени. В средата на 90-те години Nikkei все още беше на нива около 20 000 йени. В същото време хонконгският индекс Hang Seng беше на нива между 9,000 и 10,000 йени.

По-късно графиките на двата индекса се размениха. От тогава стойността на индекса Nikkei е по-ниска от тази на Hang Seng. Какво ни казва това? Нищо. Това са просто числа. Пет е по-голямо от четири и пет е по-малко от десет.

Все пак китайската икономика расте?

В един момент китайската икономика ще стане по-голяма от тази на САЩ, но какво от това? От 30 години насам Япония е втората по големина икономика и все пак тя е до голяма степен в застой и не влияе много на останалата част от света. Какво означава да имаш голяма икономика? Тя просто обединява дейността на 1,3 милиарда души.

По-скоро ми се иска чуждестранните компании да надделеят над китайските: не само заради това, че китайските са големи, но и защото имат монопол и бранят позициите си в Китай. Когато Alibaba успешно се конкурира с Amazon извън Китай, тогава можем да кажем, че в Китай има компания от световна класа.

Вместо това виждаме, че големите китайски компании са големи, защото са изолирани от конкуренцията и заради мащаба на китайския пазар. При такива обстоятелства облагодетелствани са именно големите фирми.

Съществуват малко доказателства, че китайските компании могат да установят присъствие и да успеят извън Китай и извън китайските общности.

WeChat се използва от китайци извън Китай. Вероятността компанията да успее да изгради потребителска база в Латинска Америка или в Европа е минимална. С това не искам да кажа, че това никога няма да се случи. Но не съществува и причина да мисля, че точно тази компания ще успее, вместо която и да е друга.

От 20 години насам слушам за възхода на китайските компании, но все още не съм го видял.

Фрейзър Хауи е автор на три книги за китайската финансова система, включително "Червеният капитализъм", обявена за книга на годината за 2011 г. от списание The Economist. В продължение на 20 години, Хауи анализира азиатските пазари. Работил е в Хонконг, Пекин и Сингапур за различни компании, сред които Bankers Trust, Morgan Stanley, CICC и CLSA.


 

Този уебсайт използва cookies