Публичен процес срещу висшия партиец Джоу Юнкан

Комунистическите власти в Китай изглежда са започнали да подготвят почвата за публичен съдебен процес срещу Джоу Юнкан, бивш шеф по сигурността. Това издават умело подбрани публикации в контролирани държавни медии.

За свалянето на Джоу от власт се спекулира дълго, преди да бъде публично обявено от комунистическата партия (ККП) на 29 юли. Причината за отстраняване на Джоу: „сериозни дисциплинарни нарушения“, което на практика означава обвинение в корупция, бе посрещанато с недоверие от анализаторите. Те смятат, че корупцията е само малка част от престъпленията на Джоу. Джоу е висш член на кликата на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

Необичаен е също и фактът, че обвинения се повдигат срещу пенсиониран член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, макар Джоу да е от малкото хора, вземали важни решения в Китай. Явно политическите грешки на Джоу са сериозни.

На първо място може би е участието му, заедно с другия висш партиец в немилост Бо Силай, в политически преврат срещу Си Дзинпин, който пое ръководството на партията в края на пролетта на 2012 г.

Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг обяви, че Джоу е ръководил репресиите срещу мирната духовна практика в продължение на 10 години, и през това време са извършени тежки престъпления.

Нищо от това обаче няма да бъде обявено официално по време на евентуално дело.
Държавните медии загатват единствено за финансовата корупция, в която е участвал Джоу, и е най-вероятно именно тя да е в основата на публичен процес срещу него.

Китайският държавен вестник „Тайм Уийкли“ (Time Weekly) съобщи на 2 септември, че властите разследват точната сума, присвоена от Джоу, и че „документите за публично съдебно производство са в процес на подготовка.”

Според публикацията, присвоените средства възлизат на стотици милиарди юана, което се равнява на десетки милиарди левове.

В доклад, свързан с петролната компания Петрочайна (PetroChina), бивша територия на Джоу, се казва, че присвояването само в този случай надхвърля 102 млрд. юана (25.7 млрд. лв.). Тази сума е 10% от общата годишна печалба на 113 национални компании под ръководството на Държавната комисия за надзор и администрация (SASAC) през 2013 г.

Вътрешен източник, близък до компаниите Петрочайна и Синопек (Sinopec), заяви пред „Тайм Уийкли“, че високопоставени служители от двете фирми са избягали в Канада, САЩ, Обединените арабски емирства и на други места, преди да бъдат заловени от службите за борба с корупцията.
Изнесеният от тях капитал бил между 20 и 40 милиарда юана (5 и 10 млрд. лв.).

През март тази година агенция Ройтерс съобщи, че китайските власти са иззели от Джоу и семейството му активи на стойност 22.43 млрд. лева. Те включват средства в банкови сметки и недвижими имоти.
Източниците на горната информация, близки до разследването на Джоу, съобщават още, че властите са конфискували около 300 апартамента и къщи на стойност около 1,7 млрд. юана (430 млн. лв.), както и антики и картини на стойност 1 млрд. юана (250 млн. лв.). Сред иззетите активи имало и над 60 автомобила.

През същия месец в Интернет изтече списък с конфискуваните имоти на Джоу. Наред с гореизброените активи, полицията е конфискувала 27 оръжия и над 11 000 патрона с различен калибър. Списъкът с иззетите вещи от Джоу е широко разпространен в китайскоезични медии в и извън Китай, макар властите да не са го огласявали официално.

След като настоящият държавен и партиен лидер Си Дзинпин започна кампания за борба с корупцията, над 30 партийни служители, свързани с Джоу Юнкан, бяха докарани до политическа гибел. Това са партийци със сравнително високи позиции в отрасли, където Джоу е имал политическо влияние.

Най-малко 10 високопоставени служители на ККП са били отсранени от длъжност в петролната индустрия. Още са свалени от постове в службите за сигурност, държавната комисия за собственост и в провинция Съчуан.

Съавтор: Лу Чен
 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies