Затвор самопризнания

Истории като тази се появяват постоянно в китайския Интернет, трудно е да бъдат проверени и единствено предизвикват реакции от рода на: "О, това е наистина лошо."

Но Интернет постинг от февруари, за който се говори в тази статия – изявление на бивш затворнически надзирател, който в рамките на 5,000 думи разказва за изваждането на органи от телата на затворници – бавно привлече вниманието на нарастващ брой Интернет потребители. Разказът предлага обезпокоителни подробности за веригата на печалба, корупция и насилие, които задвижват индустрията с насилствено отнемане на органи в китайски затвори.

Постингът посочва и имена: потребителят, който го пише, назовава себе си Лиу Шуо, бивш директор на затвора Съхуей в град Джаоцин, провинция Гуандун, южен Китай; човекът, към когото са насочени повечето обвинения, е наречен Луо Дзубиао, бивш заместник-директор на затвора.

Историята и реакцията на читателите в Интернет вдигнаха толкова много шум, че Службата за затворническа администрация в Гуандун беше принудена да публикува на своя уебсайт опровержение на шокиращите твърдения (което за много невярващи китайски граждани беше по-скоро потвърждение на историята).

За щастие, самоличността на основните герои в историята е възможно да се провери: китаец, живеещ зад граница, лично познавал човека, публикувал постинга, а другият човек – предполагаемият отговорник за извършването на изземването на органи – е идентифициран като реално съществуваща личност, от правозащитници извън Китай.

Лиу, бившият затворнически охранител, който е предполагаемият автор на постинга, заявява, че причината да прави тези разкрития е побой, нанесен му от Луо Дзубиао, от който Лиу е останал парализиран. Лиу също обвинява Луо за убийства на затворници с цел натрупване на печалба.

Шестцифрена сума за сърце

"Най-големият проблем с трансплантациите на органи не е техническият, а по-скоро откъде вземаш органите", пише Лиу.

"През 2000 г. Луо Дзубиао, заместник-директор на затвора Съхуей, научи за огромните печалби, които може да направи на черния пазар за човешки органи."

Бъбреци били продавани за 56,410 щатски долара (103,000 лева), сърце за 960,000 щатски долара (1.7 милиона лева), черен дроб за 560,000 щатски долара (1 милион лева) и роговица за около 22,000 щатски долара (40,000 лева), според постинга на Лиу. (Цените за сърце и черен дроб са значително по-високи от обикновено обявяваните и е възможно това да се дължи на грешка при писане.)

Между 2001 г. и 2006 г. броят на смъртните случаи в затвора Съхуей, включително починалите от естествена смърт, е между 4 и 6 души годишно, казва Лиу. Но добавя, че е знаел за изземване на органи от 16 души, всички от които са били убити именно с тази цел.

Бедни, необразовани на прицел

Всички затворници преминават медицински прегледи, когато пристигнат – това е стандартна процедура във всички затвори по света – но в затвора Съхуей тя била използвана и за идентифициране на потенциални кандидати за отнемане на органи, пише Лиу.

Чън Уейцюен, затворнически надзирател, бил първият, който научавал резултатите от медицинските прегледи. След това, без да буди излишни подозрения, избирал кои затворници да бъдат убити за техните органи: те трябвало да бъдат здрави, не много образовани, бедни, от отдалечени райони, и никой да не им е идвал на свиждане.

Тези затворници, идентифицирани като кандидати за изземване на органи, били премествани в части на затвора, в които Луо имал пълен контрол и които нямали връзка с останалата част от света.

Стар познат

Оказва се, че Хуан Куей, бивш китайски затворник на съвестта, който сега живее в САЩ, е бил държан три години в затвора Съхуей, между 2002 г. и 2005 г. Той познавал директора Лиу Шуо.

Хуан е последовател на Фалун Гонг, духовна практика, преследвана в Китай от 1999 г. насам. Той казва, че бил шокиран да научи за постинга в Интернет, особено след като е бил преследван от хората, споменати в него.

"Лиу Шуо беше охранител в затвора, където ме държаха", каза Хуан пред телевизия New Tang Dynasty. "Спомням си, че Лиу не беше добър човек, но не беше и зъл."

Нито международната медия Epoch Times, нито Хуан Куей можаха да потвърдят, че именно Лиу Шуо е човекът, написал историята. Също не е било възможно да се осъществи пряк контакт с него. Въпреки това, който и да я е написал, е знаел много добре вътрешни подробности от затвора Съхуей, включително конкретни случки и имена на хора.

"Например, историята с пазача Фън Гуофей от 2 януари 2005 г., как той тормозел друг затворник, Фу Янхуа, и причинил увреждане на неговия панкреас. Много добре знам това, защото бях затворен в същото крило на затвора, където това се случи", каза Хуан.

Нещо повече, действията на Луо Дзубиао вече са му спечелили репутация сред правозащитните анализатори извън Китай. Неправителствената изследователска група Световна организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) вече е документирала Луо като участник в репресиите срещу Фалун Гонг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies