Китай права

Въпреки привидното въодушевление около текущата антикорупционна кампания в Китай, анализатори разкриват липса на желание за реформа в редиците на комунистическия режим.

Китайски демократични активисти са подлагани на засилени репресии от комунистическите власти през 2014 г., включително изтезания и незаконно задържане, се казва в годишния доклад на международната неправителствена организация "Защитници на човешките права в Китай" (Chinese Human Rights Defenders), публикуван на 16 март 2015 г.

"Втората година от управлението на Си Дзинпин беше още по-безмилостна от първата", каза Рене Сиа, международен директор на CHRD.

"Виждаме тенденция и трайно установяване на политика на употреба на сила срещу всяко несъгласие, особено организирано."

Броят на произволно задържаните активисти през 2014 г. е почти равен на този от предходните две години взети заедно, според данни, събрани от групи за защита правата на човека.

Над 200 ареста на активисти бяха отчетени по време на отбелязването на 25-ата годишнина от кръвопролитията на площад "Тиенанмън" и във връзка с подкрепа на движението за демокрация в Хонконг.

Миналата година не бе добра и за китайските адвокати. Броят на произволно задържаните адвокати през 2014 г. е най-голям от 2000 г. насам, разкрива още докладът на CHRD. През 2014 г. адвокатите са били изправени пред завишена намеса в работата им, в много случаи комбинирана с насилие.

Привържениците на духовната практика Фалун Гонг, преследвана от китайската комунистическа партия от 1999 г., продължават да бъдат обект на репресии и през 2014 г.

През март миналата година, властите в североизточната китайска провинция Хъйлундзян са задържали и измъчвали четирима адвокати, представлявали симпатизанти на Фалун Гонг, арестувани в град Дзиенсандзян. След освобождаването си, адвокатите били приети в болница с множество наранявания и счупени ребра.

Репресиите спрямо етнически малцинства като уйгури и тибетци са се увеличили през 2014 г. и често са били оправдавани като "антитерористични операции". През септември 2014 г., уйгурският учен и преподавател по икономика, професор Илхам Тоти, бе осъден на доживотен затвор заради застъпничество за правата на малцинствата.

"Посредством този доклад, ние призоваваме Съвета на ООН по правата на човека, който заседава в Женева, да разследва грубите и системни нарушения на правата на човека от страна на китайското правителство и под ръководството на Си Дзинпин", каза Виктор Клеменс, координатор на разследванията в CHRD.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies