Студенти от Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ

Колумбийският университет в Ню Йорк, САЩ, разпусна студентска група, която поддържа тесни връзки с китайския режим. Причините са "многократни нарушения" с финансов и организационен характер, се казва в изявление на университета.

"Асоциацията на китайските студенти и научни работници"(Chinese Students and Scholars Association, CSSA) в Колумбийския университет е най-активната от подобен тип организации в Съединените щати. Този вид групи често са покровителствани от местни китайски дипломатически представителства с цел политическа мобилизация и следене на чуждестранни студенти.

CSSA организира празненства, форуми и други социални събития за китайски студенти на обменни начала. Експерти по сигурността обаче твърдят, че тези асоциации представляват ефективно разширение на дипломатическия и шпионски апарат на Китай в чужбина, и отдавна са под контрола на разузнаването на Китай.

"За съжаление, тази студентска организация беше разпусната, което означава, че в момента тя не планира и не упражнява каквато и да било дейност", се казва в изявление на уебсайта на групата на английски и китайски език.

Изявлението може да е било подготвено отдавна. Член на факултет в Колумбийския университет сподели, че CSSA е била санкционирана или миналия семестър, или в началото на текущия, цитирайки източник близък до ръководителите на CSSA.

В телефонен разговор, Юе Лин, ковчежник на CSSA, каза, че новината е изненада за него.

"Не бях информиран. Не знаех нищо... Знам колкото знаете и вие."

"Ще отговорим по някакъв начин на по-късен етап", добави Юе. Сега групата не може да използва уебсайта си.

"След това съобщение нямаме право да използваме която и да било платформа."

От пресцентъра на Колумбийския университет не удовлетвориха молбата ни за по-подробно обяснение. Служител на университета, който пожела да остане анонимен, ни каза, че информацията за връзка с административните представители на Училищния управителен съвет не е обновявана от близо осем години. Съветът се занимава със студентските организации на територията на университета, включително CSSA.

Уебсайтът на Училищния управителен съвет посочва редица причини за разпускането на студентската група, сред които политическо лобиране, финансови дългове, заплахи и неправомерно предоставяне на университетската материална база на трети лица. Според правилника на университета, подобна група може също да бъде разпусната, "ако умишлено подвежда или изопачава намеренията си пред борда."

Все още не е ясно дали някои от тези нарушения са станали повод за действията на университета или причината е далеч по-тривиална, като например неплатени задължения.

Предполага се обаче, че CSSA наистина има тесни връзки с китайския шпионаж и се занимава с политическа мобилизация.

Китайската група от Колумбийския университет мобилизира свои членове да попречат на провеждането на форум на тема "Новият геноцид в Китай", проведен в университета на 20 април 2007 г. Форумът разкрива доказателства за отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг, духовна група, преследвана в широк мащаб в Китай. До този момент консултативният съвет на групата се състои само от двама членове: служители на китайското консулство в Ню Йорк.

Около две дузини представители на CSSA се появяват на форума с плакати, повтарящи официалната пропаганда на режима в Китай и насаждащи омраза срещу Фалун Гонг. Двама членове на групата са изхвърлени от форума заради буйно поведение. Сега на уебсайта на групата могат да бъдат открити девет статии срещу Фалун Гонг, копирани директно от уебсайта на китайското посолство в американската столица Вашингтон, окръг Колумбия.

Освен политическа мобилизация, групата е подозирана и в шпионаж. През 2005 г. служители на белгийското разузнаване информираха, че се е предал китайски шпионин, бивш член на CSSA. Той е бил ръководител на CSSA в Льовен. Според европейското научно списание "Lab Times", CSSA "служи като параван за координиране на промишлен шпионаж из цяла Западна Европа".

Поради липса на официално обяснение за разпускането на групата в Колумбийския университет, сред китайските студенти в чужбина се разпространиха различни слухове и спекулации онлайн.

На уебсайта zhihu.com, който е подобен на quora.com (където потребители анонимно задават и отговарят на въпроси), се появиха твърдения, че CSSA се занимава със запознанства на богати китайци със студентки.

Други потребители коментираха: "Разпускането на групата е в резултат на вътрешни борби. Лидерът на CSSA злоупотребяваше с финансови средства и това беше докладвано пред университетските власти от негов конкурент за лидерското място."

Трети използваха случая, за да се оплачат от студентските групи контролирани от китайския режим, и определиха този контрол като "загуба на ресурси" и "отровен тумор".

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies