DAFOH

Международната общност не бива да губи от поглед кризата в трансплантационната медицина в Китай, който неотдавна обеща да прекрати отнемането на органи от екзекутирани затворници, се казва в прессъобщение от 7 април 2015 г. на неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

Следва пълният текст на прессъобщението.

Международната общност не бива да губи от поглед кризата в трансплантационната медицина в Китай,  който неотдавна обеща да прекрати отнемането на органи от екзекутирани затворници.

Китайското правителство е пословично със своите секретност, противоречиви изявления и подвеждащи данни. Въпреки появата на все повече доказателства и международни искания за прекратяване на незаконното отнемане на човешки органи за трансплантация, правителството отказва да признае за тази практика.

Според редица организации, осъдените на смърт затворници са основен източник на органи в Китай. Тази уязвима група китайски граждани, в която влизат и последователи на жестоко преследвания духовен будистки метод Фалун Гонг, са основна мишена. За тях има повишен риск да станат жертва на насилствено отнемане на органи.

DAFOH призоват световната медицинска общност да бъде бдителна и да не приема твърденията на Китай за чиста монета, посочвайки няколко основни причини за това.

Неясна правна рамка

Китай започва да отнема органи от екзекутирани затворници след приемане на наредба през 1984 г. В неотдавнашно интервю, д-р Хуан Дзиефу, директор на Националния комитет за трансплантация на органи и бивш заместник-министър на здравеопазването на Китай, отрече наредбата някога да е била официален закон. Ако това е вярно, би означавало, че десетките хиляди доставки на органи са незаконни, същият брой извършени операции за трансплантации са неетични и срещу замесените медицински лица би трябвало да бъдат повдигнати съдебни искове.

Постоянно променящи се изявления

Австралийската медия ABC цитира през 2013 г. изявление на Хуан, който защитава практиката на отнемане на органи в качеството ѝ на изкупление за осъдени на смърт затворници.

В статия от март 2014 г. на китайското издание China Daily Хуан заявява, че затворниците са нормални граждани с право да даряват органи - твърдение, неприемливо за етичните стандарти на международната общност.

През март 2015 г., с промяната на политическата обстановка в Китай, Хуан преобърна предишната си позиция. Той нарече практиката на отнемане на органи от затворници "забранена зона" и обвини за нея опозорения вече бивш директор на китайския апарат за обществена сигурност Джоу Юнкан.

Подозрително намаляване на броя трансплантации

Според информация на уебсайта на Световната органиция за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) от 6 април 2015 г., китайски болници премахват от своите уебсайтове доказателства за извършвани трансплантации с цел да омаловажат размерите на бизнеса с човешки органи.

През юли 2014 г. Провинциалната народна болница №2 в Гуандун се похвали на своя уебсайт, че от създаването си през 1999 г. е извършила над 1,000 бъбречни трансплантации.

През февруари 2015 г., в условията на засилено международно внимание към трансплантациите на органи в Китай, същият уебсайт вече твърди, че болницата е извършила само 500 бъбречни трансплантации от 1999 г. насам. Броят трансплантации, извършени от завеждащия отделението по трансплантации на болницата за същия период, също е променен от 2,000 на 1,200.

Очевидно е, че Китай не е готов да се присъедини като равнопоставен и надежден партньор към основаната на етични правила международна трансплантационна общност.

Преди твърденията на китайското правителство да могат да бъдат взети насериозно, световната общност трябва да изиска от китайското правителство:

  • Признаване на използването на затворници на съвестта като източник на органи за трансплантации
  • Пълна прозрачност относно източниците на органи
  • Достъп до каналите за доставка на органи в Китай

За повече информация:
Д-р Демън Ното, говорител на DAFOH
+1-917-912-4858 (САЩ)
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


 

Този уебсайт използва cookies