Китай отнемане органи

Когато през 2006 г. за първи път се появиха твърдения, че в държавни болници в Китай убиват затворници заради органите им, това звучеше твърде ужасно, за да е истина.

Но сега нов документален филм е на път да изобличи незаконната търговия с органи, която е на стойност 1 милиард щатски долара годишно. Това въпреки факта, че в Китай всяка година биват трансплантирани 10,000 органа, а броят на органите от доброволни донори е незначителен.

"Човешка жътва: трафик на органи в Китай" показва как ситуацията се разкрива постепенно, след като следователи от цял свят започват да разкриват кървави подробности. Сред разследващите са правозащитният адвокат Дейвид Матас и бившият канадски депутат Дейвид Килгор.

През 2006 г. е основана неправителствената организация Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг в Китай (Coalition to Investigate the Persecution of the Falun Gong in China).

Заради солидните им академични и политически връзки, и ангажираност в правозащитни каузи, коалицията се обръща към Килгор и Матас с молба да разследват твърденията за отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай.

Двамата експерти набавят изобличаващи доказателства, че десетки хиляди невинни хора са били убити заради органите им, в услуга на нелегална индустрия за трансплантация на органи в Китай.

Двамата смятат, че най-многобройни жертви са последователи на Фалун Гонг - духовна медитативна практика с милиони последователи, преследвана от китайското правителство.

"Мога да свидетелствам, че тази болница отнема насилствено органи като черни дробове и роговици", казва във филма бивша служителка по отношение на твърденията, че практикуващи Фалун Гонг са убивани заради органите им.

"Някои от тях още дишат, след като органите им биват отстранени, но въпреки това хвърлят телата им в крематориума на болницата."

Режисьор на филма е канадецът Леон Лий. Той научава за отнемането на органи за първи през 2006 г. и тогава му е трудно да повярва.

"Историята изглеждаше твърде невероятна, за да е истина. Няколко месеца по-късно, Дейвид Матас и Дейвид Килгор публикуваха резултатите от разследването си в книгата 'Кървава реколта', разказа Лий пред изданието Daily Mail в Австралия.

"Бях вдъхновен да разследвам случая по-задълбочено и да разбера за себе си дали тази ужасяваща история е истина, и така започна всичко. Осем години по-късно завърших работата върху филма 'Човешка жътва' и сега и вие можете да се убедите сами за себе си."

Приходите от търговията с органи в Китай вече надвишават зашеметяващите 1 милиард долара годишно, според Лий.

От 1980 г. насам, Китай започна да изтегля държавни средства от здравния сектор, с идеята болниците да започнат да таксуват пациентите за услугите си. Според китайски лекари, държавното финансиране често не стига дори за покриване на месечните заплати на персонала.

"Цените на операциите за трансплантация варират от 60,000 до 170,000 щатски долара (100-300,000 лева), което е значителна сума. По този начин продажбата на органи се превръща в източник на финансиране за здравната система", разказва режисьорът.

Центърът за трансплантации Orient Organ Transplant Centre в китайския град Тиендзин отчита приходи от над 100 милиона юана (28 милиона лева) само от трансплантации на черен дроб през 2007 г.

"Това е печалбата на една болница само за един вид трансплантации за една година. А сега си представете сумата за цял Китай."

За много хора темата е трудна за вярване, а други странят от въпроса по различни причини.

Въпреки това, през последните години Китай е подложен на сериозни критики от страна на ООН заради използването на органи от осъдени на смърт затворници. Закони за предотвратяване на трансплантационен туризъм в Китай са обмисляни по целия свят, а в страни като Израел и Испания вече са приети.

Конгресът на САЩ и Европейският парламент приеха резолюции, осъждащи практиката на отнемане на органи в Китай от затворници на съвестта, и настояват за нейното преустановяване.

Международната подкомисия за човешки права в канадския парламент единодушно прие текст с подобна мярка.

"Това е само началото, но все още има много за вършене. Изключително важно е повишаване на информираността и предприемане на конкретни действия. Не можем повече да позволяваме подобни нарушения на човешките права", заяви Лий.

Тъй като е много опасно да се снима в континентален Китай, Лий заснема филма в няколко други държави, и включва кадри придобити от Китай.

"Намирането на хора, които са готови да говорят и спечелването на тяхното доверие е бавен процес. Филмът е сниман в продължение на осем години", каза той.

"Много е трудно, защото хората се страхуват от преследване от страна на китайския режим. Идентичността на някои от участниците е скрита от съображения за сигурност."

Но какво конкретно може да се направи, за да се спре този ужасен бизнес? Особено като се има предвид мощта на Китай.

"Можете да помогнете, като разпространите информацията сред вашето обкръжение, семейство и приятели. Надявам се този филм, който в момента набира скорост, да хвърли светлина върху това брутално престъпление. Това е надеждата ми", заключи режисьорът Леон Лий.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies