Световният ден на Фалун Дафа

Преди 23 години на 13 май, Фалун Дафа, традиционна китайска медитативна практика, сега преследвана в своята родина, е представена за пръв път пред обществеността в Чанчун, град в североизточен Китай. В очакване на тази историческа дата, последователи на Фалун Дафа (още известна като Фалун Гонг) по цял свят проведоха събития и тържества, а видни личности изпратиха писма с поздравления и благодарности.

Най-широкомащабното честване на 13 май тече в момента в Ню Йорк, САЩ. Тази седмица там ще се проведе конференция, в която симпатизанти на Фалун Гонг ще споделят опита си в самоусъвършенстването, грандиозен парад в централната част на Манхатан, с участие на духов оркестър, и концерт на площад "Фоли".

41 видни общественици от щата Ню Йорк изпратиха поздравителни писма по случай Световния ден на Фалун Дафа. Сред тях са конгресмени Зелдин Лий, Стив Израел, Грейс Мън и Нидия Веласкез.

Още американски политици подкрепиха Фалун Дафа тази година, включително сенатор Джон Корнин от щата Тексас, който каза, че събирания като тези за Деня на Фалун Дафа "подчертават богатството на културното наследство и това прави нашия щат велик". Трима други членове на Американския конгрес от Тексас също изпратиха поздравителни писма.

Писмата на подкрепа от политици осъдиха преследването на Фалун Гонг и поздравиха симпатизантите на практиката за приноса им към обществото.

В писмо на подкрепа по случай 13 май, канадският депутат Роксан Джеймс писа: "Посредством принципите Истинност, Доброта и Търпение, Фалун Дафа демонстрира силата на убежденията и издръжливост в условия на репресии. Насърчаването на толерантност и хармония от страна на Фалун Гонг оказа положително и трайно влияние в Канада, както и по цял свят."

Според симпатизанти на Фалун Гонг, тези официални изявления са знак, че практиката е приета и приветствана по цял свят. Подобни доказателства за приемане са от особена важност в контекста на континентален Китай.

През 1999 г. китайската комунистическа партия поде кампания на насаждане на омраза и оклеветяване на Фалун Гонг. Пропагандата беше необичайно ожесточена, предвид факта, че Фалун Гонг е мирна традиционна духовна практика. Тя е дълбоко вкоренена и широкоразпространена сред китайското общество, и дори подкрепяна от комунистическия режим преди началото на репресиите.

След публичното представяне на Фалун Гонг през 1992 г., китайски политици разкриват, че към края на 90-те години на миналия век, последователите на Фалун Гонг са 70 милиона души, а според източници на Фалун Гонг – около 100 милиона души.

Освен в Ню Йорк, Световният ден на Фалун Дафа се празнува по цял свят.

Minghui.org, световният уебсайт на Фалун Гонг, докладва за тържества в Сингапур, Турция, Хонконг, Корея, Япония, Франция и Англия. През идните дни се очакват още много доклади за събития.

Денят бе отбелязан на 9 май в Монреал в Канада, където беше необичайно топло за сезона. Поддръжници на Фалун Гонг проведоха парад в Китайския квартал, след това направиха демонстрация на медитативните упражнения на голям площад. Те привлякоха вниманието на много хора, които снимаха или се включиха да научат движенията.

В Бризбейн, Австралия, беше организирана документална изложба за пътя на Фалун Дафа от нейното представяне до наши дни. Доброволци раздаваха информационни листовки и събираха подписи в петиция, която се обявява за прекратяване насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в китайски държавни болници и затвори. Подписката се събира по цял свят и ще бъде връчена на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Над 30 местни политици изпратиха писма на подкрепа по случай 13 май.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies