Нова Зеландия депутат министър

Необичайно писмо, изпратено по електронната поща на 5 май 2015 г. от външния министър на Нова Зеландия, причини повсеместно възмущение в страната, а опозицията обвини правителството в угодничене на интересите на китайската комунистическа партия.

Писмото съдържа открито и просто послание: парламентаристите да стоят настрана от предстоящите тържества организирани от последователи на Фалун Гонг, китайска духовна практика, жестоко преследвана в Китай от 1999 г. насам.

13 май е Световен ден на Фалун Дафа и симпатизанти на Фалун Гонг по цял свят празнуват с конференции, митинги и концерти на открито. Публични личности често присъстват на такива събития в знак на подкрепа и солидарност с преследваната група.

След изтичането на писмото, от кабинета на външния министър публикуваха извинение за направената грешка в полето за адресат: "Съветът е бил насочен само към членове на Националната партия", гласят местни медийни доклади. Националната партия е дясно-центристката управляваща партия, председателствана от премиера Джон Кей.

Оригиналното писмо гласи: "Китайското посолство вероятно наблюдава кой участва в събитията и може да се очаква да протестира официално, ако министри, депутати и други държавни служители вземат участие."

И продължава: "Предвид деликатността на тези събития, [министърът на външните работи] съветва министри и депутати да не присъстват на събитията около Световния ден на Фалун Дафа."

Съветът предизвика бурни отзиви в Нова Зеландия и беше публикуван в повечето онлайн медии, по националното радио и в най-четения национален вестник.

Дейвид Шиърър, говорител на външно министерство и член на опозиционната Лейбъристка партия, нарече съвета "скандален". В коментар за медиите той каза: "Нова Зеландия е горда с историята си на държава със свобода на речта, свобода на религиозните убеждения и независима външна политика. Кивитата са тези, които могат да решават къде да идат и с кого да се сдружават."

Грант Бейлдън, изпълнителен директор на Амнести Интернешънъл, каза в съобщение за медиите: "Членове на Амнести Интернешънъл в Нова Зеландия и по света работят усърдно, за да спрат мъченията и затворничеството на последователи на Фалун Гонг... вместо да цензурира своите депутати в опит да угоди на Китай, новозеландското правителство трябва да се присъедини към отправените към Китай международните призиви да уважава свободата на религията."

В прессъобщението на Амнести се казва още: "Фалун Гонг е признат за една от най-преследваните религиозни групи в света."

Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, включва физически упражения с плавни движения и медитация, и учения, основани на моралните принципи Истинност, Доброта и Търпение.

В изявление на Фалун Дафа Асоциацията в Нова Зеландия, доброволческа група, която организира места за изпълнение на упражненията на Фалун Гонг, се казва: "Китайската комунистическа партия няма право да казва на избраните членове на парламента на какви събития да присъстват. Това е свободно и демократично общество. Ако членове на парламента искат да вземат участие в събития на Фалун Гонг, трябва да могат да го сторят."


 

Този уебсайт използва cookies