Ню Йорк конференция

Над 8,000 практикуващи традиционния китайски духовен метод Фалун Гонг се събраха в Бруклин Барклис Сентър в Ню Йорк, САЩ, на 14 май 2015 г. Те говориха за своите преживявания в самоусъвършенстването във Фалун Гонг и слушаха лекция от основателя на духовната практика.

Основателят на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, пристигна около 11 часа, за да изнесе лекция и да отговори на въпроси от хора в публиката, дошли в Ню Йорк от над 50 страни от цял свят.

Г-н Ли преподава Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа) за пръв път на 13 май 1992 г. в североизточен Китай. От 2000 г. насам практикуващите Фалун Дафа празнуват 13 май като Световен ден на Фалун Дафа и конференцията в Барклис Сентър е част от едноседмични събития по случай този ден.

В своето обръщение, г-н Ли посъветва практикуващите как да станат по-добри хора посредством практиката на Фалун Дафа. Методът включва морални учения, основани на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и изпълняване на пет медитативни упражнения с плавни движения.

Г-н Ли също окуражи практикуващите да използват възможността да подобрят усилията за противопоставяне на продължаващото преследване в Китай и да повишат осведомеността на хората по света.

Споделяне на опит

Ученията на Фалун Дафа насърчават практикуващите да споделят своя опит – било то за разрешаване на конфликти или преодоляване на лични изпитания – с останалите в хода на самоусъвършенстването. Споделянето се явява ключов елемент в общността на практикуващите Фалун Дафа, от местно до международно ниво.

Преди лекцията на г-н Ли, практикуващи вече бяха започнали да представят своите есета за споделяне.

"Тези споделяния са като огледало; те помагат на човек да се замисли за състоянието на собственото си съзнание“, каза Гао Чънну, практикуващ от китайско-корейски произход.

Първият говорител на конференцията беше Ливай Броуди, съсобственик в компания за разработване на софтуер. Той разказа как е преодолял проблеми в работата си чрез правене на фундаментални промени в себе си, в посока да стане по-истинен човек.

Оли Тьорма от Финландия сподели, че е бил силно развълнуван от речта на Броуди. В нея той открил много за себе си.

"Виждам, че другите преминават през същите неща като мен."

Петер Занфтман, дългогодишен практикуващ от Братислава, Словакия, също бил вдъхновен от споделянето на Броуди.

"Преди се чувствах принуден да правя компромиси, независимо дали бяха морални", каза Занфтман. "Осъзнах, че повече не може така, и че когато правя нещо, трябва да вземам предвид добродетелите."

Занфтман и съпругата му Вероника практикуват Фалун Дафа над 10 години. Наред с конференцията, те споделиха, че очакват с нетърпение да вземат участие в парада, който ще се проведе в Манхатан на 15 май.

"Това време е много ценно", каза Вероника относно конференцията и възможността да участва в събитията заедно с хиляди други практикуващи. "Не бива да го пилеем."

Съзнание и тяло

След като Фалун Дафа е представена в Китай, се разпространява бързо – китайското правителство оценява, че към 1999 г. Фалун Дафа има около 70 милиона симпатизанти. Източници от Фалун Дафа оценяват броя на около 100 милиона души в Китай.

Един от факторите, довели до масовата популярност на Фалун Дафа, е ползата от следването на принципите и изпълняване на медитацията. Дори китайското правителство и комунистическата партия признават положителния ефект на милионите практикуващи върху обществото.

Джордж Лий е инженер от провинция Хъйлундзян в североизточен Китай. Макар да практикува Фалун Дафа от 1994 г., участва за първи път в конференцията за споделяне на опит в Ню Йорк, която е ежегодна.

"Имах много сериозни заболявания на сърцето и стомаха. След като започнах да практикувам Фалун Дафа, тези болести изчезнаха", каза Лий. "Също така, принципите Истинност, Доброта и Търпение са добри за хората; те са също и вселенски ценности. Ако всеки вярва в тях, обществото ще бъде прекрасно."

Ли Хун, 50 г., от Сингапур, започнала да практикува през 1995 г. и е участвала в четири конференции за споделяне на опит в Ню Йорк.

"Тук средата за самоусъвършенстване е много добра и можем да се поучим от практикуващи от други държави, да видим разликите в състоянията си и да се подобрим. Чудесно е, че можем да чуем Учителя да ни преподава лично, чувствам се по-положителна и ентусиазирана. Като самоусъвършенстващи се, ние търсим начини да се подобряваме постоянно", каза Ли.

"Учителят" е уважително обръщение към преподавател или инструктор в Китай.

Сао Май, псевдоним на виетнамска практикуваща, беше за първи път на конференция на Фалун Дафа в Ню Йорк. Сао е заместник-директор на финансова комисия във виетнамското правителство и е дошла в Ню Йорк с още 50 привърженици на Фалун Гонг от Виетнам.

"Фалун Дафа ни прави по-добри, по-мили и състрадателни; всички основни ценности на Дафа са прекрасни. Точно това послание бих искала да споделя с хората."

Осведомяване на обществеността

През 1999 г., тогавашният лидер на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин поде кампания да елиминира Фалун Дафа. Тази кампания продължава и днес. Дзян се страхува, че много хора са ангажирани с дейност, независима от комунистическата партия и вижда в традиционните морални учения на Фалун Дафа заплаха за комунистическата идеология.

Лан Лихуа, китайска практикуваща от Финландия, сподели опит от доброволната си работа по проект за информиране обществеността за репресиите в Китай. Тя обясни как китайските туристи постепенно започнали да приемат информация за Фалун Дафа и за продължаващите 16 години репресии.

Виетнамската практикуваща Сао Май отбеляза, че макар Фалун Дафа да не е открито преследвана във Виетнам, комунистическият режим там все още налага ограничения върху практикуващите, заради натиск от съседната Китайска народна република.

"Ние не можем да раздаваме листовки, не можем да стоим на улицата и да заговаряме минувачи за Фалун Дафа. Затова най-доброто, което можем да направим, е да организираме места за изпълнение на упражненията – това е позволено. Когато хората минат покрай нас и ни видят как правим медитация, може да проявят интерес и да се спрат. Тогава можем да говорим."

23-годишният Мартон Барани от Унгария, участва в Ride 2 Freedom, велосипеден маратон, в който участват практикуващи-тийнейджъри с цел да подкрепят децата на китайски практикуващи, пострадали от репресиите в Китай. Мартон практикува от 2010 г. и това е третото му участие в конференция на Фалун Дафа в Ню Йорк.

"Винаги е чест за мен да бъда тук", каза той.

"Това е първото голямо събитие на Фалун Дафа, в което участвам", каза Чундзин, тийнейджър, който също е част от проекта Ride 2 Freedom. "Много се вълнувам."

"Надявам се, че хората в Китай и в Запада ще разберат какво представлява Фалун Гонг, че е нещо добро за сърцето, душата и здравето. Това е нещо, което не можеш да постигнеш с кое да е лекарство", добави Джордж Лий от континентален Китай.


 

Този уебсайт използва cookies