Ню Йорк парад

Парад от над 8,000 души, който започна пред сградата на Обединените нации, прекоси Манхатан и завърши пред китайското консулство в Ню Йорк на 15 май 2015 г., отправи послание за мир и човешки права.

В процесията, дълга няколко километра, шестваха маршируващ оркестър, танцьори представящи китайски дракони и лъвове, дами облечени в традиционни костюми от династията Тан и платформи, украсени с балони и банери.

Освен че донесе радост на нюйоркчани, парадът предаде на града сериозно послание за преследването на Фалун Гонг в Китай. Послание, от което Мерилин Аспен беше силно развълнувана.

"Участниците в парада са част от нещо голямо. Трябваше да дойда! Тези хора са пожертвали толкова много. Злоупотребите с тях са невъобразими", каза тя със сълзи в очите. "Това е важно. Не само за Китай, а за целия свят."

Парадът беше кулминацията на серия от събития, които започнаха на 12 май и бяха организирани по случай Световния ден на Фалун Дафа.

На 13 май се навършиха 23 години от първото публично преподаване на Фалун Дафа в североизточен Китай. От 2000 г. насам симпатизанти от цял свят празнуват този ден.

Според Йи Рун, един от организаторите на парада, близо 8,000 души са взели участие в него. Шествието беше предвождано от секция, посветена на самата практика; последва секция, посветена на преследването в Китай, и накрая трета секция за движението за оттегляне от китайската комунистическа партия.

Фалун Дафа Хао (Фалун Дафа е добро)

Фалун Дафа включва лично подобрение посредством морални учения и медитативни упражнения с плавни движения.

В секцията "Фалун Дафа Хао" ("хао" означава добър на китайски език) върху подвижни платформи бяха поставени огромни книги "Джуан Фалун", основният текст на Фалун Дафа. Имаше платформи с хора, които изпълняват медитативните упражнения на практиката, както и банери с изписани върху тях основните принципи на Фалун Дафа – Истинност, Доброта и Търпение.

"Парадът вдъхва усещането за мир", каза Уахийд Миан, дърводелец, живеещ в Ню Йорк, който наблюдава парада. "Парадите са хубаво нещо за хората."

Найджъл Уимпени, турист от Англия, който никога досега не беше чувал за Фалун Дафа, каза: "Не знам какво стои зад този парад, но банерите за истинност, доброта и търпение изглеждат добри."

"Музиката е много релаксираща", каза Вашуан Търнър, студент в агенцията за модели и актьори Барбизон, който сега се подготвя за изпит. "Успокоих се от нея, преди това бях толкова нервен."

Преследване

След първоначалното представяне пред обществеността в Китай, Фалун Дафа се разпространява по цял свят - нещо, което стана видно от надписите на руски, китайски, английски, испански и други езици върху огромните банери, носени от участници в парада.

Странно, но Китай е единственото място в света, където Фалун Дафа не се практикува свободно днес, в резултат на кампания на репресии, подета от бившия комунистически лидер Дзян Дзъмин. Дзян завижда на огромната популярност на групата и планира да я елиминира през 1999 г.

"Ние можем да празнуваме Световния ден на Фалун Дафа, но практикуващите в Китай – които са преследвани заради техните убеждения – в сравнение с тях се чувствам късметлия", каза Пей Ю, практикуващ Фалун Дафа, родом от континентален Китай и живеещ в Бруклин.

Една от секциите в парада беше посветена на осведомяване обществеността за преследването в Китай, нещо, което все още липсва в САЩ, според организатора Йи Рун.

Джанет Естрела, която наблюдава парада на път за работа, каза, че е "окуражаващо" да видиш парад, който предоставя информация за ситуацията в Китай.

"В новините чуваме малко за това какво се случва в Китай, и винаги е между другото", каза тя. "Парадът кара вечно забързания обикновен нюйоркчанин да се запита: ‚Какво става тук?, Какво е Фалун Дафа?‘, и може би ще потърсят в Гугъл, когато се приберат у дома."

"Знам, че са преследвани и знам, че не е правилно, и знам, че трябва да са много фрустрирани", каза Рик Маер, борсов посредник, живеещ в Ню Йорк и следящ новините от Китай. "Там е комунизъм – това е несериозно."

Туейдан

Практикуващите Фалун Гонг подкрепят движение в Китай, наречено "Туейдан", което означава "напускане на партията". Преди парада, Центърът "Туейдан" проведе митинг пред сградата на ООН. Третата секция в парада включваше банери и плакати с информация за китайците, напускащи редиците на китайската комунистическа партия, и призоваваше за внимание към престъпленията на партията.

Когато правят "Туейдан", китайците подават декларация към Центъра „Туейдан“, че се отказват от членство в китайската комунистическа партия и свързаните с нея организации. Това има ефекта на "изчистване на съзнанието от годините, прекарани в индоктриниране с партийна култура посредством революционни кампании, пропаганда, медийна цензура, затворничество и масови убийства през последните 65 години“, пише на уебсайта на Tuidang.org.

"Има толкова много хора, които искат да се избавят от комунистическия режим", каза Йи. "Те искат свобода, искат Китай без комунистически режим."

Досега над 200 милиона души са подали декларации, по данни на Центъра „Туейдан“. Според техния уебсайт, това е най-голямото народно движение в света.

"Това прави всеки седми човек в Китай", добави Йи. "В Китай се случват велики неща."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies