Китай държавен служител

Бивш служител на китайската отбрана неотдавна осъди преследването на медитативната практика Фалун Гонг, една от най-чувствителните и силно цензурирани политически теми в страната.

Фалун Гонг, традиционна китайска духовна практика, е преследвана в своята родина от 1999 г. насам. Репресиите срещу групата са съпътствани от масивна пропагандна офанзива, която заклеймява практиката като заплаха за социалната стабилност и поставя нейното унищожение като въпрос от първостепенно значение. Оттогава обсъждането на темата извън официалната пропаганда е строго забранено.

Но сега Син Дзилин, член на комунистическата партия в Китай, държал редица важни постове в армията, преди да се пенсионира, осъди в ефир преследването на Фалун Гонг.

Публично отричане на кампанията на партията срещу Фалун Гонг е рядко срещано в Китай, а през последните години всеки, който се изказва публично срещу преследването, се сблъсква с бързо възмездие.

"Да се направи преразглеждане на Мао Дзедун, да се признаят жертвите от кръвопролитията на площад 'Тиенанмън' и да се сложи край на преследването на Фалун Гонг", каза Син в интервю за базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty(NTD).

Интервюто бе по повод новината, че 200 милиона китайци са се отказали от комунистическата партия в Китай чрез движението "Туейдан".

Син е бивш директор на редакционното бюро в Китайския университет за национална отбрана, най-престижната институция, предоставяща висше образование на длъжностни лица в сферата на отбраната. По-късно той открито критикува партията в няколко авторски книги за Мао Дзедун. Има причини да се смята, че Син е под домашен арест в жилището си в Пекин.

Променяща се политическа обстановка

Когато бившият лидер на комунистическата партия Дзян Дзъмин започва кампанията срещу Фалун Гонг, той поставя това като въпрос от първостепенно политическо значение, принуждавайки всички членове на партията и армията да се закълнат във вярност към него и комунистическата партия в "борбата" срещу практиката. Онези, които отказват, стават обект на принудително превъзпитание, още известно като промиване на съзнанието.

Изявената политическа значимост на преследването избледнява през следващото десетилетие, въпреки че продължава да е тема табу в Китай.

"Насилственото отнемане на органи може да се окаже повратната точка. Парламентите на Европейския съюз, САЩ, Канада и много други страни, както и различни правозащитни организации вече официално осъдиха тези престъпления", каза Син.

Забележките на Син са твърде необичайни за Китай. Преди две години китайски блогър бе задържан от полицията за публикуване онлайн на информация за няколко случая на отнемане на органи от живи затворници на съвестта, голяма част от които практикуващи Фалун Гонг.

Изказванията на Син се появяват в един бързо променящ се политически контекст, където десетки влиятелни служители с тесни връзки с Дзян Дзъмин са арестувани и подведени под съдебна отговорност.

Сред тях е Джоу Юнкан, бивш шеф на службите за сигурност и Ли Дуншън, един от топ ръководителите на Управление 6-10, тайна организация, създадена за осъществяване на преследването на Фалун Гонг. Официалните канали на пропагандата дори обвиняват някои от тези партийци за формиране на клика с цел завземане на властта.

Прехвърляне на вината върху фракцията на Дзян

Докато политическо влияние на Дзян продължава да намалява, няколко обществени фигури се опитаха да хвърлят вината за престъпленията свързани с отнемане на органи, на приближените на Дзян Дзъмин.

Миналия март, Хуан Дзиефу, директор на Националния комитет за трансплантация на органи и бивш заместник-министър на здравеопазването на Китай, намекна в интервю за про-пекинската хонконгска телевизия Phoenix Television, че бившият шеф по сигурността Джоу Юнкан е замесен в незаконна търговия с органи.

Дзян Янюн, военният хирург, разобличил опитите да се прикрие епидемията от атипична пневмония, заяви през март, че Сю Цайхоу, бившият втори най-влиятелен човек в армията, е отговорен за насилствено отнемане на органи във военни болници из цял Китай.

На 10 април 2015 г., Гъ Дзиенсион, виден член на китайската народна политическа консултативна конференция, върховният консултативен орган на комунистическата партия, каза пред телевизия NTD, че е много възможно Джоу Юнкан да стои зад отнемането на органи. Гъ също смята, че за тези престъпления Джоу трябва да бъде подведен под отговорност.

В телефонен разговор, записан от разследващи от Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) с Бай Шуджун, бивш директор на отдела за здравеопазване към Генералната логистична служба на Китайската народноосвободителна армия, разкри, че бившият лидер на партията Дзян Дзъмин е поръчал отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

Гласът на Бай се чува ясно и съвпада с гласа му от публично достъпни записи. Разследващите от WOIPFG, представящи се за служители на орган за вътрешен контрол, успяват да изкопчат от Бай информация за Дзян и отнемането на органи.

Жестоко преследване

Дзян Дзъмин, бивш партиен лидер, стана скандален за това, че превърна кампанията срещу Фалун Гонг в личен кръстоносен поход.

"Що се отнася до репресиите срещу Фалун Гонг, шестима от седемте членове на Постоянния комитет му се противопоставиха", каза Син Дзилин. "Той проведе още една среща и в крайна сметка принудително наложи решението си."

Постоянният комитет на Политбюро е най-влиятелният орган за вземане на решения в Китай.

Практикуващите Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона в Китай през 1999 г. Онези от тях, които протестират срещу преследването, са измъчвани и подлагани на промиване на съзнанието в арести, трудови лагери и затвори.

Световният Информационен център на Фалун Дафа съобщи, че над 3,800 практикуващи са били убити в резултат на изтезания и малтретиране. Поради трудности подобна информация да се потвърди в Китай, истинският брой на жертвите вероятно е много по-висок.

През 2006 г. двама канадски експерти: адвокатът Дейвид Матас и бившият канадски депутат Дейвид Килгор публикуваха доклад, според който десетки хиляди органи от практикуващи Фалун Гонг са били насилствено отнети с цел печалба. Неотдавна американският журналист Итън Гутман представи подобни заключения в книгата си "Клане". Според него над 60,000 практикуващи са били убити заради органите им в периода между 2000 и 2008 г.

Срещу тенденцията

Оказва се, че не всички в партията могат да преглътнат жестокостите.

В интервюто за телевизия NTD, Син Дзилин разказа, че през 2011 г., докато Джоу Юнкан е все още начело на апарата за сигурност, тогавашният премиер Уън Дзябао се конфронтирал с него по въпроса за отнемането на органи.

"Вие отнемате органи от живи хора без упойка. Това хуманно ли е? Не сме в състояние да се изправим пред този проблем или да го разрешим. Как можем да обясним това на хората?" казал Уън, според Син.

"Много хора по върховете се застъпват за решаване на този проблем. Преследването на Фалун Гонг е наследство от Дзян Дзъмин и не трябва да го влачим от поколение на поколение", добавил още Уън, според спомените на Син.

Тези думи са приписани на Уън Дзябао и от други източници. Международната медия The Epoch Times публикува материал за срещата между двамата ръководители през 2013 г. Син обясни, че е запознат със срещата от вътрешни канали.

Промени

Партията не преразгледа Мао Дзедун, както настоява Син. Също така не признава жертвите от кръвопролитията на площад "Тиенанмън", въпреки че неотдавна позволи да бъде погребана пепелта на покойния премиер Джао Дзъян, подкрепил про-демократичното студентско движение.

По отношение на Фалун Гонг, Син признава, че въпросът е труден.

"Това е един много сложен политически казус", каза Син в интервюто пред NTD. "Как трябва да бъде разкрит пред обществеността?"

В момента Си Дзинпин e все още в процес на изкореняване на влиянието на Дзян Дзъмин в китайската политика. Много от отстранените държавни служители са дълбоко свързани с преследването на Фалун Гонг. Сред тях са бившият член на Политбюро Бо Силай, бившият шеф на сигурността Джоу Юнкан и други.

Син смята, че тази ситуация може да се окаже удобна за Си да преразгледа въпроса с Фалун Гонг, особено когато дойде време за разпределяне на вината за престъпленията.

"Когато всичко излезе наяве, отговорността няма да може да се прехвърли единствено върху Джоу Юнкан. Джоу не може да понесе цялата отговорност върху себе си", каза Син. "Кой определи Фалун Гонг като 'неортодоксална религия'? Дзян Дзъмин. Затова Дзян Дзъмин трябва да бъде привлечен под отговорност."


 

Този уебсайт използва cookies