Мексико Америка Шен Юн

Компанията за сценично изкуство "Шен Юн" представи 13 спектакъла с танцова адаптация на класическата китайска драма "Кралят маймуна" в Мексико сити между 8 и 17 май 2015 г.

Представленията са част от специално турне в Латинска Америка, което след Мексико сити, посети Кито, Еквадор на 23-24 май и Тукуман, Аржентина на 30-31 май.

В спектакъла участват популярните персонажи от класическия китайски роман "Пътешествие на запад".

Много зрители в Мексико сити изразиха възхищението си от изкусното съчетаване на танца и актьорското майсторство при представяне същността на традиционната китайска култура.

"Пътешествие на запад" разказва за монах от династията Тан, който извършва героично пътешествие от Пекин до Индия, за да се сдобие със свещени будистки текстове. Легендата гласи, че монахът бил съпровождан от трима ученици и защитници. Един от тях бил Кралят маймуна. Той защитавал монаха от опасни демони, които искали да го изядат, за да придобият безсмъртие.

Известни танцьори: "Душата на народа"

Роберто Гутиерес, виден мексикански танцьор от близкото минало, сподели впечатленията си от спектакъла.

"Това е едно от най-изумителните представления, които съм гледал по цял свят, включително на Бродуей. То носи художествено и културно послание. Децата ни гледаха спектакъла с удоволствие. Много рядко ни се удава да ги заведем на нещо, представено с толкова много любов и демонстриращо такава дълбока култура."

"Това е наистина вълнуващо шоу! Танцьорите са изключително дисциплинирани и имат чудесна техника. Китайските традиции не могат да бъдат изгубени. Вместо това те често се превръщат в източник на вдъхновение за много балетни формации по света", каза още Гутиерес.

Мицуко Мигел, съпругата на Гутиерес и също известна бивша танцьорка, добави: "Уникални костюми и музика! Безупречно изпълнение във всички отношения!"

"Спектакълът няма равен! Той представя душата на народа. Необикновено представление! Единствено по рода си!"

Бивш губернатор: "Изумително!"

Хосе Нативидад Гонзалес Парас, бивш губернатор на щата Нуево Леон и президент на юридическа фирма, оцени високо спектакъла.

"Шоуто е великолепно! В него са съчетани философията, идеологията и изкуството на танца. Изумително!"

Парас описа шоуто като "прекрасно и забавно пътешествие, което в същото време демонстрира по-високи морални ценности."

"То изразява философията на духа на човечеството, а именно: на спокойствие и хармония."

*Театрален критик: "Забележителен спектакъл"

Театралният критик Хорхе Медина също похвали шоуто.

"Това е наистина забележителен спектакъл. Идеите на класическия китайски танц са сред нещата, с които трябва да сме запознати. Това е най-доброто и то просто трябва да се гледа."

"Класическият китайски танц принадлежи на човечеството. Усетих това, докато гледах представлението. Той обхваща същността и дори разликите между културите. Този танц наистина има нещо общо с нас, както и с много хора по света."

Актьор: "Есенцията на театралното изкуство"

Актьорът Хосе Елиас Морено сподели разбирането си за стойността на спектакъла.

"Когато гледате това шоу, у вас възниква чувството, че сте се докоснали, ако мога така да се изразя, до есенцията на театралното изкуство."

Високата художествена изразителност и духовност на спектакъла го пренесли "в друго измерение".

"Това, което видях на сцената, ме накара да осъзная произхода на изкуството и актьорското майсторство."

Морено даде висока оценка и на прецизността на движенията на танцьорите и умението им да съчетават танц с актьорско майсторство.

Актьорът сравни легендата за "Кралят маймуна" с историята на човешкия живот. Според него, образите в нея представляват аспекти на търсенето на истинската духовност: образът на монаха символизира духовността, а образът на маймуната способностите и интелигентността.

"Много ми хареса. Просто съм очарован."

Актриса: "Спектакълът надмина очакванията ми"

Телевизионната актриса Моника Фариас каза, че представлението е надминало очакванията ѝ, и че красотата на китайския класически танц ѝ е доставила огромно удоволствие.

Фариас добави, че изцяло споделя ценностите показани в спектакъла: твърдост, милосърдие, мир и любов между хората. И че смята, че тези ценности трябва да са въплътени в работата на всеки танцьор и актьор.

"Мисля, че трябва да въведем тези високи стандарти в ежедневието си, за да станем по-добри и да направим този свят по-добро място."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies