Тайван съдебен процес

Повече от четири години тайванската Концентрическа патриотична асоциация (Concentric Patriotism Association, CPA) поощрява своите членове физически и вербално да нападат практикуващи медитативната практика Фалун Гонг по време на събития пред небостъргача "Тайпе 101" в столицата Тайпе.

Събитията целят да информират обществеността относно преследването на духовния метод в комунистически Китай.

Неотдавна Върховният съд в Тайпе нареди на лидера на CPA публично да се извини на практикуващите и да плати глоба от 200,000 нови тайвански долари (11,500 лева).

Публичното извинение бе отправено на 25 април 2015 г. от името на лидера Джоу Циндзюн и адресирано до Тайванската Фалун Дафа Асоциация в лицето на бившия ѝ президент, професора по икономика Чан Чин-хси.

Изявлението на прокомунистическата организация беше публикувано във водещите печатни издания "Чайна Таймс" (China Times) и "Юнайтед Дейли Нюз" (United Daily News).

Според професор Чан, мирните протести срещу продължаващите 16 години гонения на Фалун Гонг в Китай, са упражняване на законното право на свободно изразяване. Въпреки това, през последните няколко години, CPA често публично напада, унижава и клевети практикуващите.

По думите на Хуан Куо-Чан, професор от Academia Sinica, върховната научна институция на Тайван, съдебното решение потвърждава, че CPA злонамерено разпространява фалшиви обвинения срещу Фалун Гонг. Професор Хуан изрази надежда, че решението ще предотврати това да се повтори в бъдеще.

Тереза Чу, говорител на "Адвокатска група за защита на човешките права на Фалун Гонг" (Falun Gong Human Rights Lawyers Working Group), заяви, че решението показва разликата в отношението към духовните практики в Китай и Тайван.

"Това е първият случай, когато поддръжници на китайската комунистическа партия извън Китай са признати за виновни за нападения над практикуващи Фалун Гонг и им е наредено да се извинят публично", каза Чу.

"Най-после справедливостта възтържествува за практикуващите извън Китай."

Чу заяви, че практикуващите Фалун Гонг и адвокатите ще направят всичко необходимо да защитят основните човешки права.

"Искрено се надяваме, че прокомунистическите медии и организации ще спрат да нарушават закона", заключи адвокат Чу.

"Свободата на речта не включва вербални атаки, клевети и възпрепятстване на другите от това да имат свои убеждения", заяви професор Чан.

"Решението на съда ясно показа на обществото какво означава свободата на речта и убежденията."

Чоу Мей-ли, президент на тайванската организация "Приятели на Тибет" също подкрепи съдебното решение.

"Решението е ясно предупреждение към прокомунистическите групи да спрат да нападат Фалун Гонг."

Чоу напомни на тези, които продължават да нарушават закона, че за подобни действия скоро може да им бъде потърсена отговорност.

Фалун Гонг е преследван в Китай от 1999 г. Бившият партиен лидер Дзян Дзъмин вижда заплаха в огромната популярност на практиката и еднолично заповядва тя да бъде "унищожена". С помощта на масова пропаганда и цензура, режимът разпространява дезинформация и клевети за Фалун Гонг в Китай. Подобни тактики са използвани и извън страната. Част от тези усилия са и конфронтациите на прокомунистически организации зад граница с практикуващи Фалун Гонг, които се опитват да спомогнат за прекратяване на репресиите на свои съмишленици в Китай.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies