Гао Джишън китайски адвокат

Гао Джишън, един от най-известните китайски адвокати и защитник на човешките права, остава ефективно под домашен арест 10 месеца след освобождаването си от затвора.

Гао, 52 г., в момента е под 24-часово наблюдение от държавните сили за сигурност в дома на родителите на съпругата си в северозападния регион на провинция Синдзян.

Адвокатът, известен като "съвестта на Китай", бе освободен през август миналата година от затвора, след като бе държан три години по обвинение в "подбуждане към подкопаване на държавната власт".

Братът на адвоката, Гао Джию, казва, въпреки че му е позволено да държи връзка със семейството си в провинция Шаанси чрез телефон, Гао остава в Синдзян.

"Скоро говорих с него и сега е по-добре; здравословното му състояние е стабилно през последните няколко седмици", каза Гао Джию.

"Позволяват му да се разхожда около къщата, но никъде другаде."

Запитан дали има намерение да посети брат си, когото не е виждал от неговото освобождаване, Гао Джию отговори, че на този етап властите не му разрешават.

Според демократичния активист Ху Дзя, който е приятел на Гао, след освобождаването си от затвора "Шая" в Синдзян, той едва можел да състави цяло изречение. Гао бе държан там дълго време при строг тъмничен режим и системно подлаган на изтезания.

Гао е претърпял психически тормоз и различни форми на физически мъчения, които сериозно са увредили паметта му, а зъбите му са в толкова лошо състояние, че не е способен да се храни.

Гао Джию разказва, че брат му предимно чете, докато е под постоянно наблюдение от страна на властите. Не е сигурен колко души наблюдават Гао.

През януари, Ху Дзя каза пред Радио "Свободна Азия", че властите също подслушват телефонните разговори на Гао. Те му позволяват само кратки разговори, които не засягат по-задълбочени теми.

Той сподели, че в момента семейството на Гао е "под същия огромен политически натиск, както е самият той".

Ху Дзя е носител на наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2008 г.

Съпругата на Гао, Гън Хъ, успя да напусне Китай с двете им деца, след като съпругът ѝ "изчезна" за повече от година. От 2009 г. те живеят в САЩ.

По време на китайската Нова година през февруари 2015 г., Гън каза пред Радио "Свободна Азия", че опитите ѝ да се свърже с Гао са неуспешни.

В помощ на беззащитните

Гао е един от най-известните китайски адвокати, възхвалявани от комунистическата партия, преди да се превърне в главна мишена на репресивния апарат на режима. Причина става работата му в защита на най-уязвимите прослойки в Китай, включително християни, миньори и последователи на медитативната практика Фалун Гонг.

През 2006 г. властите в Пекин арестуват Гао и го осъждат на три години затвор за "подстрекателство към подривна дейност". Присъдата по-късно е заменена с условна за срок от пет години. За този период обаче, Гао многократно е отвличан и подлаган на изтезания.

През декември 2011 г. официалната китайска новинарска агенция "Синхуа" обявява в кратко съобщение, че Гао е лишен от свобода за срок от три години заради многократно нарушаване на условията на пробацията.

Съобщението предизвика силни критики от страна на ООН, САЩ, Европейския съюз и правозащитни организации като "Амнести Интернешънъл". Всички те многократно призоваха Китай да освободи Гао.

Гън Хъ и защитници на човешките права се опасяват, че властите в Пекин могат да решат отново да задържат Гао на неизвестно място, имайки предвид чувствителния характер на случаите, с които се е занимавал.

След показанията на Гън Хъ за изтезанията на съпруга ѝ, международни правозащитни групи посочиха още случаи на китайски активисти, подложени на жестоко или унизително отношение в ареста.

През януари, групата "Китайски защитници на човешките права" (Chinese Human Rights Defenders), която поддържа база данни с доклади на правозащитни организации в Китай, призова властите да разследват жалбите, подадени от адвокатите на жертвите.


 

Този уебсайт използва cookies