Канада Китай мис

Канада избра за Мис'2015 чаровна китайка, която участва във филми, критикуващи режима в Китай. Тя беше коронована във Ванкувър на 16 май. Само три дни по-късно срещу семейството й в Китай бяха отправени заплахи.

25-годишната Анастейша Лин живее в Канада от 13 години. Работи като актриса и модел. Има специална мисия: да привлече вниманието на хората към нарушаването на човешките права в Китай. Участвала е в над 20 филма и телевизионни предавания, и е спечелила две филмови награди.

Досега Анастейша не е получавала натиск от страна на комунистическия режим в Китай, но в сряда вечерта на 20 май това се променя. Баща ѝ, който живее в Чанша, провинция Хунан, я търси по телефона и я моли да се откаже от своята социална ангажираност. Споделил, че са го "посетили" правителствени служители, които му приложили "критика в стил Културна революция", т.е. бил задържан и подложен на промиване на съзнанието.

Обрат на събитията

"В началото баща ми беше много щастлив, защото всички китайски медии съобщаваха победата ми, и разпространяваше новината сред наши познати. Всички в родния ми град бяха много горди. Каза, че получавал по 100-200 поздравителни съобщения на ден", заяви Лин.

"Но изведнъж ми каза, че трябва да спра да правя това, с което се занимавам", добави младата актриса.

Семейството и приятелите ѝ съобщили, че статиите за титлата на Мис Канада'2015 започнали да изчезват от китайския Интернет, а подробностите за борбата ѝ за човешки права били цензурирани.

Според Лин, баща ѝ бил истински изплашен. Казал ѝ, че ако тя продължавала така, пътищата им трябва да се разделят.

Сега младата жена се притеснява за близките си в Китай, но по никакъв начин не иска да позволи заплахата да я заглуши.

"Това само би насърчило режима", каза тя. "Ако спра сега, всичко ще е напразно."

Тя е убедена, че ако продължава да говори открито, това ще защити семейството ѝ.

"Последното нещо, което тези агенти искат, са международни доклади, в които се казва, че в Китай заплашват невинни хора, само защото дъщеря им е говорила в Канада за правата на човека."

Анастейша Лин печели филмови награди за участие в "Отвъд съдбата" (Beyond Destiny, 2010 г.) и "Кървавото острие" (The Bleeding Edge, 2014 г.). Двата филма разказват за преследването на мирната духовна практика Фалун Гонг в Китай, което продължава от 16 години насам. Темата е политическо табу номер едно за китайския комунистически режим и днес.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies