Китай тайна служба

Официалните китайски медии съобщиха, че директорът на тайната репресивна служба Управление 6-10 е освободен от поста си, a един от ръководителите ѝ е следствен.

Според експерти, това развитие е резултат от ожесточените вътрешнопартийни борби след идването на власт на сегашния лидер Си Дзинпин.

Държавната новинарска агенция "Синхуа" и други водещи китайски издания съобщиха на 25 май 2015 г., че Луо Дзиен, заместник-началник на Управление 6-10 в град Яндзян, провинция Гуандун, е заподозрян в "сериозно нарушаване на дисциплината" и подведен под съдебна отговорност.

Официалните китайски медии съобщиха на 26 май 2015 г., че Лиу Дзингуо, заместник-секретар на Централната дисциплинарна комисия, вече не заема длъжността ръководител на Управление 6-10.

Управление 6-10 излиза от 16-годишна цензура в китайските медии и Интернет

През последните 16 години властите в Пекин държаха името на Управление 6-10 в тайна и не го споменаваха публично.

Това се промени, след като кръгът от приближени на Дзян Дзъмин стана главна мишена на сегашния генерален секретар Си Дзинпин в усилията му да консолидира властта си.

Хан Къфън, заместник-началник на Управлението за обществена сигурност в град Лайу, провинция Шандун, бе подведен под съдебна отговорност през септември 2014 г. По този повод медиите съобщиха, че Хан е заемал и поста на заместник-ръководител на градското Управление 6-10.

Също така изглежда, че длъжността на ръководителя на Управление 6-10 е "увиснала във въздуха". В съобщенията на китайските медии не се споменава име на нов ръководител след освобождаване на Лиу Дзингуо. Това е необичайно при кадрови промени в Китай. При това, Лиу е назначен на този пост преди малко повече от година, вече под управлението на Си Дзинпин.

Управление 6-10 е създадено на 10 юни 1999 г. (откъдето идва и името му) с еднолична заповед на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, с цел да ръководи кампанията на гонения на десетки милиони привърженици на духовното движение Фалун Гонг, още известно с името Фалун Дафа. На 20 юли 1999 г. Дзян обявява Фалун Гонг за незаконно движение в Китай и нарежда неговото изличаване.

Управление 6-10 е известно като "китайското Гестапо". Има отдели във всички градове и села; не е регулирано от каквито и да било нормативни документи. Главната цел на тази държавна структура – да "разреши проблема с Фалун Гонг" – не само няма правно основание, но и пряко нарушава законите и конституцията на Китай.

При това Управление 6-10 има власт над съда, органите за вътрешна и държавна сигурност, образователни учреждения, центрове за арест, затвори и трудови лагери.

"Ахилесовата пета" на Дзян Дзъмин

Първото споменаване на името на Управление 6-10 от официална китайска медия след много години мълчание предизвика интерес в китайската блогосфера.

Експертът по Китай Сиа Сиаочан отбеляза, че откритото назоваване на Управление 6-10 в китайските медии е удар от Си Дзинпин по ахилесовата пета на Дзян Дзъмин. Той напомни за неотдавна подведените под съдебна отговорност и дори съдени бивши и настоящи висши партийци: Бо Силай, Джоу Юнкан, Ли Дуншън, Су Рун, Сю Цяйхоу и други.

"Засега ги обвиняват само в корупция. Но те са съратници на Дзян Дзъмин и активни участници в инициираното от Дзян преследване на Фалун Гонг. Това е истинската причина да ги разследват."

Политическият коментатор Джоу Сяохуей смята, че отсъствието на името на нов ръководител на Управление 6-10 в официални изявления говори за това, че Си Дзинпин ясно е обозначил главната цел на своята антикорупционна кампания, а именно Дзян Дзъмин.

"В новините вече открито говорят за Управление 6-10. Това означава, че вече напълно са узрели условията за отстраняване на главния противник на Си. Именно този сигнал е подал генералният партиен секретар, отстранявайки ръководителя на Управлението."

"Следващата стъпка ще бъдат разформироване на тази изначално незаконна структура във всички региони, и арести на нейните ръководители по места", твърди Джоу.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies