Спектакълът "Кралят маймуна" на танцовата компания "Шен Юн"

 

Фалун Дафа Асоциацията в Еквадор, организатор на спектакъла "Кралят маймуна" в страната, съобщи, че китайското посолство е оказало натиск върху Националната театрална палата за еквадорско изкуство (Teatro Nacional Casa de la Cultura Ecuatoriana) да отмени участието на танцовата компания "Шен Юн" два дни преди насрочените представления на 23 и 24 май 2015 г.

Алехандро Надал, говорител на Фалун Дафа Асоциацията в Еквадор, каза пред международната медия "Епок Таймс" (The Epoch Times), че преди месец, от управата на театъра са се свързали с Асоциацията, за да съобщят, че им се оказва натиск заради представленията "Кралят маймуна".

"Тези, които оказали натиск, дори клеветили Асоциацията, твърдейки, че членовете ѝ са хора, които се самоубиват – аргумент, често използван от китайската комунистическа партия (ККП) срещу мирната духовна практика Фалун Дафа", сподели Надал.

През 1999 г. ККП започва кампания на репресии срещу Фалун Дафа, медитативен метод, основан на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Докато практикуващите в Китай продължават да страдат от жестоко преследване, партията изнася репресиите извън Китай. Това включва намеса в спектакли на "Шен Юн", какъвто е случаят в Еквадор.

Компанията "Шен Юн Пърформинг Артс" (Shen Yun Performing Arts) е основана в Ню Йорк през 2006 г. Мисията ѝ е възроди традиционната китайска култура със средствата на сценичното изкуство. Тъй като ККП е официално атеистичен режим, тя се страхува от свободата на изразяване, на която артистичната компания се радва на Запад.

Надал добави, че Фалун Дафа Асоциацията в Еквадор не приема осуетяването на представленията и че е неприемливо чуждо посолство да се меси в дейността на театъра.

"Убедени сме, че правителството на Еквадор ще защити правата на хората в страната и няма да позволи правителство на чужда държава да решава на какви културни събития могат да се наслаждават хората в Еквадор."

През 2014 г. китайското посолство в Испания се опита да отмени спектаклите на "Шен Юн" в Барселона. Танцовата компания обяснява на своята уеб страница как представители на китайски посолства и консулства оказват натиск върху театри и политици в държави по цял свят с цел да осуетят спектаклите на "Шен Юн".

През февруари 2014 г. в Берлин, Йорг Зеефелд, отговорник за събитията в театър „Стейдж Театър ам Потсдам Плац“ (Stage Theater Am Potsdamer Platz), осъди натиска, който получил от представител на китайското посолство. Натискът целял да прекрати договора за представленията на "Шен Юн", съобщи германският всекидневник "Берлинер Цайтунг" (Berliner Zeitung) на 12 февруари 2014 г.

"Аз съм роден в източна Германия. Това, което се случва с китайското посолство, е подобно на положението в моята родина преди; нашите управници се страхуваха по същия начин", каза Зеефелд за вестника.

Защо ККП се страхува от "Шен Юн"

Надал разказа, че мисията на "Шен Юн" е да възроди 5000-годишната китайска култура, която е почти напълно унищожена от ККП по време на Културната революция.

"Лозунгът на Културната революция беше да се унищожат четирите старини: старата култура, старите идеи, старите навици и старите начини. Хиляди храмове и огромен брой класически произведения на изкуството биват унищожени", добави Надал.

Според Асоциацията на Фалун Дафа в Еквадор, "Шен Юн" помага на китайците и цялото човечество да се завърнат към древната култура, основана на единение между човека и Небето, и на дълбока духовност, основана върху общовалидни принципи като истинност, доброта и търпение.

"Именно това докосва сърцата на хората, гледали спектаклите на ‚Шен Юн‘; именно това ги развълнува до сълзи и именно това е, от което се страхува атеистичният режим на ККП."

Преследването на Фалун Дафа в Китай

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е практика за усъвършенстване на духа и тялото, разпространена в над 114 държави по света. Преди 16 години в Китай започва кампания на репресии срещу симпатизантите на практиката.

Тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин се уплашва от огромната популярност на Фалун Дафа, която само за седем години след първоначалното ѝ представяне пред обществеността през 1992 г., има вече 100 милиона последователи. Този брой надхвърля броя на членовете на комунистическия режим. Страхът на Дзян се корени в ценностите на Фалун Дафа – Истинност, Доброта и Търпение – които са в противоречие с атеистичната идеология на китайския комунистически режим.

Според Надал и Минхуей (Minghui.org), официалният уебсайт на Фалун Дафа, китайският комунистически режим подбужда омраза срещу Фалун Дафа сред китайския народ с помощта на лъжовна пропаганда. Примери за тази пропаганда са инцидентът със самозапалването на площад "Тиенанмън" и твърденията за 1,400 смъртни случаи сред практикуващи в Китай.

Уебсайтът Минхуей посочва, че близо 65,000 практикуващи Фалун Гонг, задържани в 36 трудови лагери, са били убити с цел отнемане на техните органи и продажбата им за трансплантация. Това престъпление нарушава всички морални правила и основните човешки права.

Кралят маймуна

Вдъхновен от "Пътешествие на запад", един от класическите романи в китайската литература, спектакълът "Кралят маймуна" разказва за монах от династията Тан и неговото епично пътуване от Китай до Индия, за да се сдобие със свещени будистки текстове.

Легендата разказва, че той бил съпровождан от трима ученици, включително Краля маймуна, който го предпазвал от много демони, желаещи да го изядат, за да станат безсмъртни. Спектакълът е хит не само заради приключенията на забавните герои, но и заради дълбокото значение на личното духовно пътуване.

Представленията в Еквадор са част от латиноамериканското турне на "Шен Юн" в Мексико, Колумбия и Аржентина.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies