Колумбия Шен Юн

Най-новата продукция на "Шен Юн Пърформинг Артс", танцовата постановка "Кралят маймуна" беше посрещната с овации от публиката във втория по големина колумбийски град Меделин на 19 и 20 май 2015 г.

Вдъхновен от "Пътешествие на запад", класически роман в китайската литература, спектакълът "Кралят маймуна" разказва за монах от династията Тан и неговото епично пътуване от Китай до Индия, за да се сдобие със свещени будистки текстове.

Легендата разказва, че монахът бил съпровождан от трима ученици, включително Краля маймуна, който го предпазвал от много демони, желаещи да го изядат, за да станат безсмъртни. Спектакълът е хит не само заради приключенията на забавните герои, но и заради дълбокото значение на личното духовно пътуване.

"За нас е чест, че 'Шен Юн' са избрали да танцуват в Меделин", каза Хуан Рафаел Карденас Гутиерес, председател на Борда на културната асоциация в Меделин и на театъра "Метрополитан" в града, след спектакъла на 20 май.

"Постановката е забележителна хармония от музика, танц, хореография и анимация – за нас тя е много специална. Тя всъщност разкрива какво представлява китайската култура, защото доколкото разбирам, това е целта на представлението – да спаси древната китайска култура – нещо, което комунистическата партия изглежда не желае“, добави Гутиерес.

Уебсайтът на "Шен Юн" разказва, че в продължение на 5,000 години в Китай е процъфтявала полубожествена култура. Сега нейното наследство е почти напълно изгубено, но посредством спиращи дъха музика и танци "Шен Юн" връща блясъка на тази многовековна традиция.

Богатият репертоар на "Шен Юн" е почерпен от историята, литературата и всеобщи за човечеството теми. Всяка година "Шен Юн" представя изцяло нова програма с танци, песни и оригинална музика, се казва още в уебсайта на компанията.

Историята в спектакъла "Кралят маймуна" приканва зрителя да се замисли откъде идваме, къде ни води нашето лично духовно пътуване и каква е крайната му цел.

Мария Патриция Марин Аранго, директор на театър "Метрополитан" в Меделин, заяви, че представлението има както артистична, така и духовна стойност.

"Спектакълът представя ценности, от които светът има болезнена необходимост сега", каза тя, визирайки сцените, посветени на истината, добротата и толерантността.

"Мисля, че светът жадува за тези ценности, затова за нас е удоволствие да станем техен проводник посредством продукцията 'Кралят маймуна' пред повече от 2,000 души тази вечер в публиката."

"Това е нещо, което наистина оставя следа в сърцето и ни дава урок."

"Храна за душата"

Уебсайтът на "Шен Юн" обяснява, че произведението "Пътешествие на запад" е метафора на духовно самоусъвършенстване. Приключенията, на които се натъкват героите по време на своето пътуване, символизират изпитанията и трудностите, които човек трябва да преодолее по своя духовен път.

Представлението е шанс да намериш "храна за душата... да усетиш как докосва душата ти", добави Аранго.

"Това е представление с много високо ниво на художествено майсторство, с много високо качество, и е магическо с всички тези ефекти... всичко те докосва, докато седиш в театъра и го гледаш."

Гутиерес сподели, че благодарение на спектакъла, хората в публиката са научили за "качествата на китайците", включително музикалното им наследство, тяхната дисциплина и вдъхновение.

"Надявам се 'Шен Юн' да продължат да изнасят такива представления по цял свят, защото такова познание трябва да се разпространява... трябва да се разпространи във всички страни, за да може всеки да осъзнае какво представлява китайската култура, какви са нейните ценности и как моралът, честността и дисциплината тържествуват над всички злини."

С изобразяването на традиционните китайски ценности, "Шен Юн" посочва "път напред в бъдещето", добави Гутиерес.

"'Шен Юн' ни отправиха послание тук в Меделин, дадоха ни урок, и се надявам да започнем да го следваме."


 

Този уебсайт използва cookies