Джоу Юнкан съд затвор

Джоу Юнкан, който само до преди няколко години бе смятан за един от на най-влиятелните хора в Китай като оглавяващ органите за сигурност, бе осъден на доживотен затвор по обвинение в злоупотреби с власт, вземане и предлагане на подкупи, сексуални злоупотреби и умишлено разкриване на държавни тайни.

Присъдата бе произнесена на 22 май 2015 г. по време на дело, гледано при закрити врата в китайския град Тиендзин. Решението бе оповестено на 11 юни.

Въпреки дългия списък с престъпления по делото, експерти казват, съдът в Тиендзин е спестил на Джоу още по-тежки провинения.

Едно от тях, за които се смята, че Джоу е извършил, докато е бил на власт, е системното насилствено отнемане на органи от живи затворници на съвестта, най-вече практикуващи популярната духовна практика Фалун Гонг. Симпатизантите на Фалун Гонг са преследвани жестоко от комунистическата партия от 1999 г. насам. Мнозина специалисти смятат, че Джоу не само е знаел за тези злоупотреби, но и че те са извършвани по негово нареждане.

Бао Тун, бивш политически секретар на Джао Дзъян, реформаторски настроеният китайски премиер, свален от власт през 1989 г. заради подкрепата на протестиращите студенти на площад "Тиенанмън", каза в интервю за международната медия "Епок Таймс", че китайският режим трябва да разгледа въпроса с отнемането на органи открито пред обществеността.

През последните няколко месеца това мнение се споделя не само от преследваните практикуващи Фалун Гонг и правозащитници, но и от членове на самата комунистическа партия.

Партньори в преследването

Развитието на събитията с Джоу на практика циментира властта на настоящия партиен лидер Си Дзинпин. И отбеляза поредно поражение за фракцията на бившия диктатор Дзян Дзъмин, тъй като Джоу е негов верен съюзник.

Освен че заема поста главен секретар на партията повече от десетилетие (1989-2002 г.), Дзян установи контрол върху управленския партиен апарат и постави лоялни към него служители на ключови постове.

Джоу е една от най-изявените фигури, приближени на Дзян. Като награда за своята лоялност, Джоу дълги години бе начело на Комитета за политически и правни въпроси, партийно звено контролиращо почти целия апарат за сигурност на режима.

Но преследването на Фалун Гонг, медитативна дисциплина с корени в традиционните китайски вярвания, създаде неприятно политическо наследство за Дзян и именно то катапултира Джоу и много други приближени на Дзян до високи постове във властта в Китай.

Уебсайтът Minghui.org, поддържан от симпатизанти на Фалун Гонг, твърди, че притежава документи потвърждаващи няколко хиляди случаи на убийства на практикуващи в следствие на изтезания в китайски затвори и трудови лагери. Въпреки това практикуващите смятат, че истинският мащаб на репресиите е вероятно много по-голям, като се има предвид трудностите при събиране на надеждна информация от вътрешността на Китай.

Разследване, проведено от американския журналист Итън Гутман, потвърди, че арестувани практикуващи Фалун Гонг са убивани заради органите им. Гутман изчислява, че вероятно 60,000 души са станали жертва на тези ужасяващи злоупотреби.

В подкрепа на своя патрон Дзян, Джоу с ентусиазъм се захваща с преследването на Фалун Гонг. Той вероятно е изиграл важна роля при реализиране на схемата с отнемане на органи. През 2007 г. Джоу оглавява Комитета за политически и правни въпроси, наследявайки бившия директор Луо Ган, друг съюзник на Дзян и главен участник в планиране на репресиите срещу Фалун Гонг.

През втората половина на 2000 г., Джоу заедно с Бо Силай, друг висш служител, член на Политбюро, висшето ръководно тяло на партията, заговорничат за запазване влиянието на Дзян.

Техните усилия кулминираха в опит за преврат срещу Си Дзинпин, сравнително неизвестен по това време политик, избран за приемник на лидера Ху Дзинтао след след 18-ия конгрес на партията през 2012 г. Информацията за заговора изтече от вътрешни за партията източници и по-късно косвено бе потвърдена от официални обвинения срещу двамата в партизанщина, тайни споразумения и антипартийни дейности.

Бо Силай, известен като ревностен поддръжник на кампанията срещу Фалун Гонг, беше лишен от партийно членство през февруари 2012 г, след като негов доверен човек, Уан Лидзюн, емигрира в консулството на САЩ в Чънду. Впоследствие САЩ предадоха Уан на китайските централни власти. Смята се, че чрез Уан, Си Дзинпин е разбрал за плановете на Бо и Джоу за преврат. Така Бо бе задържан, лишен от членство в партията и през 2013 г. осъден на доживотен затвор.

През 2014 г. Си Дзинпин стартира масова кампания срещу корупцията в партията. Една от мишените е Джоу и неговата област, държавният петролен сектор. Първи паднаха петролните съюзници на Джоу; последваха ги умело подбрани протежета на Дзян от военната и телекомуникационната индустрия. Накрая, в средата на 2014 г., самият Джоу бе свален.

Скрити престъпления

Въпреки антикорупционната кампания на Си Дзинпин, комунистическата партия не е променила своята позиция по отношение на Фалун Гонг и продължава да преследва симпатизантите на мирната практика.

И макар Джоу и приближените на Дзян - извършили най-тежките престъпления срещу Фалун Гонг - да са наказани, невинни хора продължават да бъдат задържани, бити и убивани заради своите убеждения.

Запознати с въпроса твърдят, че мотивацията на Дзян Дзъмин да започне преследването на Фалун Гонг е комбинация от политическа маневра, завист от невижданата популярност на Фалун Гонг и смущение заради неуспеха да спечели лоялността на хората към атеистичната идеология на комунистическата партия. Дзян има намерение да използва Фалун Гонг като удобен вътрешен враг. Дори в редиците на партията, много високопоставени длъжностни лица и техните семейства са практикуващи Фалун Гонг.

Досега нито Дзян Дзъмин, нито големият му син Дзян Миенхън са директно засегнати от чистките на Си, но някои казват, че това може да се случи скоро.

Сиа Сиаоцян, политически анализатор от "Епок Таймс" смята, че престъпленията на Джоу Юнкан са продължение на тези на Дзян, и могат да бъдат разобличени само, ако Си се заеме с Дзян.

Съществуват индикации, че и това може да се случи скоро: въпреки, че никой все още не е признал официално отнемането на органи от затворници на съвестта и линията на словесни атаки на партията срещу Фалун Гонг не е отслабена, има знаци, че това може да се промени.

Става въпрос за няколко "нехайни" изказвания на китайския заместник-министър на здравеопазването Хуан Дзиефу относно участието на Джоу Юнкан в бизнеса с трансплантации на органи, както и различни материали появили се в контролираните от режима медии, които споменават неизясненото участие на Джоу в опита за преврат срещу Си.

Според Сиа, тези събития разкриват бъдещите планове на Си Дзинпин да завърши чистката срещу фракцията на Дзян, като хвърли цялата вина за преследването на Фалун Гонг и насилственото отнемане на органи лично върху бившия партиен лидер.

По този начин отговорните лица ще бъдат наказани, а партията ще може да се отърси от този проблем.

Но след като режимът продължава да се асоциира с атеистичната комунистическата идеология и противопоставя на традиционните вярвания и ценности на Фалун Гонг, преследването на практиката надминава личните амбиции Дзян Дзъмин. Внезапното прекратяване на кампанията и хвърлянето на вината върху бившия лидер може да се окаже заплаха за малкото останала легитимност на китайската комунистическа партия.


 

Този уебсайт използва cookies