Сградата на Конгресът на САЩ

Проекторезолюция, осъждаща насилственото отнемане на органи в Китай беше представена в Американския конгрес на 25 юни 2015 г. Документът апелира към китайската комунистическа партия незабавно да прекрати тази практика и продължаващото 16 години преследване на духовния метод Фалун Гонг.

Заглавието на проекторезолюцията гласи: "Изразяване на загриженост относно многократните и достоверни доклади за системно извършвано и одобрено от държавата насилствено отнемане на органи от затворници без тяхно съгласие в Китайската Народна Република, включително от огромен брой практикуващи Фалун Гонг и членове на религиозни и етнически малцинствени групи."

Следва текстът на проекторезолюцията.

Нека бъде решено, че Камарата на представителите:

(1) осъди практиката на одобрено от държавата насилствено отнемане на органи в Китайската Народна Република;

(2) призове правителството на Китайската Народна Република и комунистическата партия на Китай незабавно да прекрати практиката на отнемане на органи от всички затворници на съвестта;

(3) изиска незабавно прекратяване на продължаващото 16 години преследване на духовния метод Фалун Гонг от правителството на Китайската Народна Република и комунистическата партия в Китай, и незабавно да освободи всички практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта;

(4) окуражи медицинската общност в САЩ да спомогне за повишаване на осведомеността относно неетичните трансплантационни практики в Китай;

(5) призове Китайската Народна Република да позволи надеждно, прозрачно и независимо разследване на злоупотребите с трансплантация на органи; и

(6) призове Държавния департамент на САЩ да извърши подробен анализ на отнемането на органи от недоброволни затворници на съвестта за годишния Доклад за правата на човека, и да докладва на Конгреса за прилагане на параграф 1182f на чл. 8 от Наказателния кодекс на САЩ, който забранява предоставяне на виза на китайски и други граждани, въвлечени в принудителна трансплантация на човешки органи.

Проекторезолюцията е спонсорирана от конгресмени Илеана Рос-Летинен (републиканец от щата Флорида) и Джералд Конъли (демократ от щата Флорида) и до момента е съ-спонсорирана от конгресмени Дейна Рорабакър (републиканец от щата Калифорния), Тед Роу (републиканец от щата Тексас), Марио Диаз (републиканец от щата Флорида), Джулия Браунли (демократ от щата Калифорния), Сам Фар (демократ от щата Калифорния) и Дейвид Дж. Валадао (републиканец от щата Калифорния).

Документът е предоставен на Комисията за външни работи и на Правната комисия.

Изявление на конгресмен Рос-Летинен: "Зловещата практика на китайския режим по отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта е варварско нарушение на човешките права и трябва да бъде спряна. Всички хора трябва да имат фундаменталното човешко право да следват духовните си убеждения без страх от тормоз, в това число практикуващите Фалун Гонг. Китай трябва да спре системната кампания на пропаганда, затворничество и злоупотреби с практикуващите Фалун Гонг, да освободи всички затворници на съвестта и да позволи независимо разследване на одобреното от правителството отнемане на органи. Призовавам моите колеги да се присъединят към конгресмен Конъли и мен в спонсориране и приемане на тази резолюция, и да спомогнат за привличане вниманието към тези ужасяващи злоупотреби с човешките права, тормоза и преследването на практикуващите Фалун Гонг."

Изявление на конгресмен Конъли: "Въпреки осъждане от страна на международната общност, китайската комунистическа партия продължава своята жестока кампания срещу духовното движение Фалун Гонг. Мирните поддръжници на Фалун Гонг са преследвани и живеят в постоянен страх от злоупотреби одобрени от правителството. Тази резолюция е в името на техните основни човешки права и свободи, и моята надежда е, че колегите ще продължат да оказват силна подкрепа на практикуващите Фалун Гонг."
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies