Вашингтон парад Фалун Дафа

Близо 12 хиляди последователи на медитативната практика за подобряване на духа и тялото Фалун Дафа (Фалун Гонг) преминаха на 16 юли през центъра на столицата на САЩ, Вашингтон, за да отбележат 16-годишнината от началото на преследването на медитативната практика в Китай, започнало през 1999 г.

Шествието, което премина близо шест километра започна от Капитъл хил и продължи през „Пенсилвания авеню“ и завърши с масово бдение със свещи пред Вашингтонския монумент.

Практиката Фалун Дафа включва пет медитативни упражнения и напътства последователите си да се придържат към трите универсални принципа Истинност, Доброта и Търпение.

Събитията от тази година се провеждат на фона на динамично променящата се политическа обстановка в Китай. Там ключови застъпници на преследването срещу Фалун Дафа бяха изпратени в затвора като част от чистка в Китайската комунистическа партия, извършвана под предлога за борба с корупцията.

Окуражени от тези обстоятелства, десетки хиляди практикуващи Фалун Дафа в Китай подадоха съдебни искове срещу бившия лидер на партията Дзян Дзъмин. Той е смятан за лично отговорен за инициирането на кампанията за унищожение на Фалун Гонг на 20 юли 1999 г.

"Съдебните действия срещу Дзян са личен избор на съвестта, особено когато собственото ви семейството е преследвано", каза д-р Ян, родом от град Ляонин, провинция Шенян, североизточен Китай.

Както и в предишни години, в центъра на ежегодните прояви в столицата на САЩ бе тържественото шествие през града, водено от голям оркестър и включващо многобройни цветни знамена. Участниците носеха плакати и транспаранти, чрез които протестираха срещу насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, приканваха Дзян да бъде изправен пред съд, както и за спиране на преследването на практиката в Китай. Група жени, облечени в бяло, носеха портрети на практикуващи, станали жертви на преследването.

Практикуваща, Би Юн, сподели: "Цялото ми семейство бе разделено от преследването". Тя започва да практикува Фалун Дафа в Китай през 1995 година."Мисля, че е най-добре всеки да научи какво се случва в Китай и да разбере за методите, които се използват в това преследване."

Ли Ютао пристига в САЩ в края на юни 2015 г. По време интервюто тя се разплака: "Чувствам момента много емоционален", каза тя. "В Китай никога не съм виждала такъв парад."

52 годишната Пан Лин каза, че преди да се премести в Ню Йорк е била държавен служител в общинската управа на Гуанджоу в южен Китай. По време на преследването е задържана от китайските сили за сигурност и е била подложена на жестоки мъчения. Тя разказа как втривали чесън в очите ѝ и я принуждавали от изправено положение да наведе главата си в кофа с мръсна вода поставена на земята, почти до точката на удавяне.

Освен преследваните китайци, пристигнали в САЩ да търсят убежище, много американци също споделят, че са открили нов дом в моралните учения на Фалун Гонг.

Шестнадесет годишният Камерън Фоули-Молоновски от Аризона, започва да практикува Фалун Дафа преди година. Той каза, че това е първото подобно шествие в което участва. "Толкова много неща се промениха, след като започнах да практикувам", каза той. "Преди бях неспокоен за бъдещето. Сега по-лесно се справям с дребните неща", каза той.

Неговата майка също практикува Фалун Дафа. Тя, заедно с четирите си деца, бяха дошли за шествието.

Шествието премина и покрай Националната художествена галерия на „Пенсилвания авеню“. Даниел Смит, служител там, каза, че за първи път вижда парада и изрази разочарование от американските медии, че не отразяват в дълбочина преследването на Фалун Дафа.

"В САЩ сме слепи за много неща... Хората имат право да избират да медитират и да правят каквото пожелаят", каза Смит.

Андреа, жена на средна възраст, също наблюдава парада по „Пенсилвания авеню“ с интерес. "Ах, не знаех това", каза тя, след като научи, че няколко независими доклада потвърждават, че десетки хиляди практикуващи Фалун Дафа в Китай са убивани заради техните органи.

Когато забеляза банер, гласящ "Излъгахте за ТОРС, излъгахте за Фалун Гонг", отнасящ се за китайския комунистически режим, Андреа извади смартфона си и възкликна: "О, трябва да снимам това. Много точно казано."


 

Този уебсайт използва cookies