Канада Китай мис свят

Свободата на религиозните убеждения винаги е била ограничавана в комунистически Китай. Според показания, дадени пред конгреса на САЩ, през последните месеци намесата и държавния контрол никога не са били по-значителни от времето на Културната революция насам.

Изпълнителната комисия на конгреса на САЩ за Китай изслуша на 23 юли представители на медитативната китайска практика Фалун Дафа, тибетски будисти, уйгурски мюсюлмани и християни от Китай, които обсъдиха новите форми на преследване на религиозните общности там.

Председателя Крис Смит откри заседанието с думите: "Китайските власти се страхуват от простата идея, че хората имат право да живеят според собствените си разбирания открито и спокойно, без страх и постоянен натиск." За да демонстрира своите думи, той даде няколко примера, един от които: "Над 1200 кръста и 35 църковни сгради са били разрушени от 2014 г. насам. Според запознати причината е проста - тяхното широко разпространение напоследък".

Смит и заместник председателя на комисията, Марко Рубио, коментираха скорошните масови арести на защитници на човешки права на 10 юли в Китай. Смит каза: "Заради това, че защитават правата на практикуващите Фалун Дафа, уйгури, християни и други преследвани, адвокатите са обвинени, че са "престъпна банда създаваща хаос"."

Рубио обясни, че 200 адвоката са били задържани, разпитвани или са изчезнали, което се определя като най-тежките репресии срещу адвокатската професия от 1980 г. насам, когато след Културната революция е създадена правната система в Китай.

Смит и Рубио свързаха репресиите срещу адвокатите с репресиите на религиозните групи в Китай, като посочиха, че много от задържаните са християни, поели защитата в нашумели дела срещу хора, осмелили се да "следват своите религиозни и духовни убеждения".

Комунистическата партия заплашва семейството на канадската актриса

Анастейша Лин, канадска актриса, наскоро спечелила конкурса „Мис Свят“ в Канада, разказа за натиска, оказан върху семейството ѝ в Китай, след като печели титлата.

Тя разказа, че след конкурса, баща ѝ бил много горд с нея. Няколко дена по-късно обаче й се обадил за да се опита да я убеди да спре с застъпничеството за правата на човека в Китай. Той я заплашил, че в противен случай ще прекъсне контактите си с нея. Тя сподели, че е загрижена, че нейните показания могат да навредят на семейството ѝ в Китай.

Лин изрази възмущение, че заради това, че защитава канадските ценности като канадски гражданин, на другата страна на света, нейното семейство е застрашено от китайските сили за сигурност.

Тя разказа, че в последния си филм "Bleeding Edge", който се очаква да излезе тази зима, изпълнява ролята на жена в Китай, задържана заради това, че практикува Фалун Дафа. Въпреки, че нейната героиня е подлагана на различни мъчения, според Лин най-тежката сцена във филма показва как членове на семейството на героинята са принудени да коленичат пред нея и да я молят да се откаже от убежденията си. Лин сподели, че въпреки че тя лично никога не е била подлагана на изтезания, вече разбира чувството на дълбок страх, че заради убежденията ѝ могат да пострадат хората, които обича най-много.

Рубио заяви: "За много хора звучи невероятно и шокиращо, че много американски граждани от китайски произход може би са заплашвани с безопасността на семействата им в Китай."

Китайския комунистически режим оказва натиск и на други страни да възприемат линията на партията за унищожаване на Фалун Дафа.

Лин спомена, че 56 китайски практикуващи Фалун Дафа, потърсили убежище в Южна Корея, са застрашени от депортиране.

Въпреки застъпничеството от страна на членове на Конгреса на САЩ и на Европейския парламент, от 2002 г. насам, много малко практикуващи Фалун Дафа са получили убежище в Южна Корея.

Смит каза: "Можете да сте сигурни, че депортирането на който и да е от 56-те практикуващи е равносилно на връщането на тези хора в ръцете на техните мъчители. Лишаването им от свобода е много вероятно, а тормоза е сигурен", каза той.

Лин каза, че по време на снимките на „Bleeding Edge“, тя подробно се е запознала с методите на изтезание, използвани срещу практикуващи Фалун Гонг.

"Охраната на затворите забива бамбукови пръчки под ноктите на жертвите. Жените са измъчвани с електрически палки използвани срещу интимните им части или са изнасилвани." Тя също разказа за чести побои и насилствено хранене, което често води до пробиване на хранопровода или белите дробове."

Стартирайки актьорската си кариера на 7, Лин се е снимала в над 20 филма и телевизионни продукции относно човешките права в Китай. След като спечели титлата „Мис Свят“ Канада, тя получи правото да представлява страната в световния конкурс „Мис Свят“, който тази година ще се проведе в Саня, Китай през декември. Последните събития обаче я карат да се съмнява дали в действителност ще има такава възможност.


 

Този уебсайт използва cookies