Китай адвокат

Централната Китайска Телевизия (CCTV) разпространи видео, на което се вижда китайската защитничка за човешки права, Уан Ю, да жестикулира в съдебна зала срещу хора извън кадър, и да им крещи: „Всички вие сте банда негодници. Впишете думите ми за протокола.“ Адвокатката е в неизвестност от 9 юли, като вероятно е отвлечена от дома си от полицията.

Видеото бе пуснато на 19 юли, а CCTV определи постъпката на Уан Ю като „нарушаване на реда по време на съдебно изслушване“.

Различни източници смятат обаче, че CCTV спестява на зрителя пълната история. Излъчените кадри са от 22 април 2015 г. от четвъртото изслушване по дело срещу трима последователи на преследваната в Китай медитативна практика Фалун Дафа, арестувани през 2013 г. Предните три изслушвания са били прекратени след протести срещу груби нарушения на съдебно-процесуалните процедури.

Радио „Свободна Азия“ и Китайски защитници на човешките права (CHRD) публикуваха своя разширена версия на случилото се. Според тях, малко преди бурната реакция на адвокатката, нейната клиентка понася няколко удара и насилствено е прикована на стола си от съдебните полицаи, след като става да протестира срещу поредно нарушение в съдебната процедура. Колега на Уан, адвоката Дон Чиенюн, е насилствено изведен от залата, след като се опитва да защити своята клиентка и да обясни как е била малтретирана в ареста. Именно след тези инциденти идва и реакцията на Уан.

Тази версия бе потвърдена от свидетели на съдебното заседание от 22 април пред китайско-езичното издание „Епок Таймс“, които смятат че видеото е извадено извън контекста. Те пожелаха да запазят в тайна своята идентичност, като мярка за своята безопасност.

Наблюдатели смятат, че това е поредния опит на комунистическия режим да подрони репутацията на правозащитници в Китай. Случая се разиграва само девет дена след масовите арести на 10 юли на близо 150 адвокати, юристи и правозащитници в цял Китай, обвинени от режима в подриване на обществения ред и корупция. Уан Ю вероятно също е една от арестуваните, като е в неизвестност от 9 юли насам.

Уан е един от най-изтъкнатите активисти за човешки права в Китай. Според агенция „Синхуа“, правната кантора "Фънруей", в която тя работи, се е занимавала с над 40 „чувствителни“ случая от 2012 г. насам. Уан е работила за защитата на уйгурския икономист Илхам Тотхи, дисидента Ай Уейуей и активиста за човешки права У Ган. Често се нагърбва със защитата на последователи на медитативна практика Фалун Дафа, представители на етническото малцинство уйгури и други.

По време на съдебните изслушвания по подобни дела правните процедури често се пренебрегват. На адвокатите им се отказва достъп до съдебните зали и не рядко те стават жертви на сплашване, побой и отвличане.

Офиса на „Амнести Интернешънъл“ в Нова Зеландия призова китайският посланик да организира незабавно разследване за да бъде установено местонахождението на Уан Ю.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies